Kravspesifikasjon er krav som kan stilles til selve produktene eller tjenestene, les mer om hvordan du utformer en god kravspesifikasjon (anskaffelser.no).
Helsedirektoratet anbefaler offentlige oppdragsgivere å ta utgangspunkt i Helsedirektoratets kostråd, retningslinjer og anbefalinger når de angir ønsket kvalitet for ernæring. Basert på dette og for å ta ernæringshensyn, presenteres to hovedkategorier kravspesifikasjon, hver med to undergrupper. Alternativene kan kombineres:
- Ut fra produktenes innhold av utvalgte næringsstoffer anbefales å benytte vilkårene i Nøkkelhullsforskriften for å stille krav til og vurdere innhold av; fett (totalt), mettet fett, salt, sukker og/eller fiber i mat- og drikkeprodukter.
- Ut fra normerende anbefalinger og retningslinjer fra Helsedirektoratet, anbefales å benytte basissortiment fra disse for å stille ernæringsmessige krav til og for å vurdere ulike mat- og drikkeprodukter/måltider.
Ved anskaffelse av produkter som skal bearbeides før konsum, er det mulig å påvirke næringsinnholdet i sluttproduktet, i motsetning til for spiseklare produkter. For produkter/måltider som inngår i et daglig tilbud er krav til innhold av fett, spesielt mettet fett, sukker, salt og fiber viktig.
I grunnlaget for Helsedirektoratets kostråd, anbefales det innenfor hver matvaregruppe å «… fortrinnsvis velge nøkkelhullmerkede matvarer...». Sammenliknet med andre matvarer av samme type, inneholder nøkkelhullprodukter mindre fett og mettet fett, mindre sukker, mindre salt samt mer kostfiber og fullkorn. Enkelte næringsmiddelgrupper i merkeordningen har også krav til mengde grønnsaker, frukt, fisk og kjøtt.
Kvaliteten av mat- og drikkeprodukter/måltider omfatter bla forhold knyttet til ernæring, sensorikk, hygiene, miljø og samfunnsansvar. Med ernæringsmessig kvalitet menes her innholdet og sammensetningen av næringsstoffer i produkt/måltid. Med sensorikk menes her produktets/måltidets lukt, smak, konsistens og utseende.
Det å ivareta et allergivennlig tilbud av mat og drikke krever kunnskap og gode rutiner fra planlegging av anskaffelsen frem til mottaker av produkt/måltidstjeneste. Vanlige matretter kan tilpasses, ev suppleres med erstatningsprodukter, som det kan stilles krav om.
Andre aktuelle krav kan være hensyn knyttet til livssyn, religion og kultur. Dersom dere alltid tilbyr et vegetarisk alternativ, kan flere kosthensyn ivaretas.
Det kan stilles krav om plantebaserte produkter. Kriterieveiviseren (anskaffelser.no) har formuleringer til krav om slike produkter i konkurransegrunnlaget og kontraktsvilkår som skal sørge for at vegetar-alternativet kommer opp i bestillingsløsningen når brukerstedene ønsker å velge et kjøttprodukt.
Oppdragsgiver må spesifisere type produkter og forventet forbruk i mengde/volum av etterspurte produkter i produktlisten.
Det finnes eksempel på vedtak fattet i kommunestyret om at den aktuelle kommunen alltid skal tilby et plantebasert alternativ der det serveres mat.