2B: Krav basert på normerende anbefalinger fra Helsedirektoratet: Anskaffelse av måltidstjenester
Avhengig av type virksomhet anskaffelsen omfatter, bør den oppfylle hele eller deler av basis-sortimentet vist i tabell a og b (se lenger ned, under «Praktisk»). Anbefalt basissortiment bygger på anbefalingene i Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i barnehage og skole og anbefalinger for mat- og drikketilbud i arbeidslivet og øvrig serveringsmarked, inkludert møteservering. Dette sortimentet bør være utgangspunkt for å lage kravspesifikasjon ved anskaffelse av produkter og måltidstjenester og kan ev kombineres med krav basert på produktenes innhold av utvalgte næringsstoffer:
- 1A: Krav basert på produktenes innhold av utvalgte næringsstoffer: Produkter som omfattes av Nøkkelhullsforskriften, eller tilsvarende produkter
- 1B: Krav basert på produktenes innhold av utvalgte næringsstoffer: Produkter som ikke omfattes av Nøkkelhullsforskriften
For heldøgns institusjoner, hjemmeboende eldre mv, gjelder Kosthåndboken.
► Kravformulering for anskaffelse av måltidstjenester knyttet til Helsedirektoratets anbefalinger
For etterspurte måltider skal det tilbys måltider/menyer som beskrevet i basissortimentet. Oppdragsgiver skal selv fylle inn spesifikasjon for ønskede måltider og/eller produkter basert på beskrivelsen i basissortimentet [ev. aktuell retningslinje/anbefaling].
Sammensetning av måltider skal ta utgangspunkt i basissortimentet og aktuelle retningslinjer og anbefalinger fra Helsedirektoratet [fyll inn aktuell retningslinje/anbefaling]. Leverandøren bes beskrive aktuelle menyer og måltider de kommer til å selge/servere som tilfredsstiller dette.
Ønskede måltider/produkter skal fremstå som førstevalget i serveringen/tilbudet og angis i menyforslag/produktliste. (For måltidstjenester benyttes benevnelsen produktlister for det som selges løst og menyforslag for måltider).
Dersom brukere av anskaffelsen selv skal ferdigstille måltidene før salg/servering, kan det være aktuelt å be om at leveransen følges av dekkende rettledning for dette. Det kan også være aktuelt å be om at menyen skal gjenspeile lokale mattradisjoner, årstidsvariasjoner, høytider og helligdager.
Avhengig av anskaffelsens innhold, kan det være aktuelt å kombinere med krav for produkt-anskaffelser, følg lenke til tabell a under. Tabell b bygger på tabell a og henviser til denne. Det kan også være aktuelt å kombinere med krav basert på produktenes innhold av utvalgte næringsstoffer.
Tabell a: Grunnlag for beskrivelse av kravspesifikasjon – produkter og måltidstjenester
Matvare/produkt | Basissortiment | Nærmere spesifisering |
1. Grønnsaker, frukt og bær | Variert utvalg, til alle måltider, som egne retter, tilbehør, snacks. Poteter inngår. | Alle sorter, friske, frosne, konserverte 1) |
2. Belgfrukter (bønner, linser m.v.) | Til vegetarretter og for kombinasjon med fisk, fjørfe og annet magert kjøtt. | Alle sorter, friske, frosne, konserverte 1) |
3. Brød- og kornvarer | Produkter med mye sammalt mel, fullkorn, fiber og lavt innhold av fett, sukker og salt. Gjelder brød, brødvarer, gryn, kornprodukter, frokostblandinger, fullkornsris, -pasta og grov bulgur, couscous, byggryn o.l. | I grovt brød er > 50 % av melblandingen sammalt mel, hele korn eller kli. Brød- og kornprodukter som oppfyller Nøkkelhullsforskriftens krav og/eller Brødskalaens merking grovt (3/4) eller ekstra grovt (4/4). |
4. Pålegg | Variert. Alltid grønnsaker og fisk, gjerne frukt. Ellers halvfet og mager gulost, vegetarpostei, hummus, pålegg av fjørfe og annet magert kjøtt, leverpostei, egg, prim og brunost. | Halvfete (maks 17 % fett) og magre oster og annet pålegg som nevnt. Fet fisk. Unngå søtt pålegg, velg ev varianter med lite tilsatt sukker. Les mer i f.eks. råd til barnehager. |
5. Spisefett og fett i matlaging | Myk margarin til brødmat og myk/flytende margarin eller matoljer i matlaging og i dressing | Produkter med maks 20 % mettede fettsyrer. |
6. Melk og meieriprodukter | Med lite fett, sukker og salt; halvfete og magre oster, lette varianter av melk og syrnede produkter. Følg med hva som tilbys i markedet. | Lettmelk 0,5 % fett 2), skummet melk. Yoghurt naturell, kvarg/kesam el.l. ev. med maks 4 % tilsatt sukker. Ost maks 17 % fett. |
7. Fisk og kjøtt | Fet og mager fisk og fiskeprodukter. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt. Velg hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt. | Bearbeidede produkter av fisk og kjøtt med minst 50 % fisk og kjøtt og lite mettet fett og salt. Vegetariske alternativ og vegetabilske produkter med minst 60 % vegetabilske råvarer. |
8. Egg | Inngår i et variert kosthold/måltidstilbud | Ulike former som kokt, omelett, eggerøre. |
9. Dressing og saus | Dressing av olje/vann og eddik eller magre meieriprodukter (se nr 6). Sauser med lite fett. | Lite salt og fett, maks 20% mettet fett. |
10. Produkter med mye fett, salt, sukker | Begrense tilbud av saft, nektar, søte kjeks, søte bakervarer, sjokolade, godteri og snacks. Alltid alternative tilbud som frukt, grønnsaker m.v. | Varianter med lavest mulig innhold av sukker, mettet fett, salt. Lettprodukter kan være aktuelt for voksne. |
11. Drikke 3) | Vann, kaffe, te. Melk, se pkt 6. Juice fremfor nektar. | Vann på flaske, ev. fra dispenser el.l. Te og kaffe, koffeinfrie alternativ. |
1) Kan være tilsatt litt salt eller sukker i hermetiske grønnsaker, frukt og bær.
2) Økologisk lettmelk har i dag 0,7% fett og inngår.
3) Drikke med søtstoff gir ikke energi, men kan som drikke med kullsyre, gi syreskade på tenner. Barn under 3 år bør ikke innta mat og drikke med søtstoffer.
Tabell b: Tillegg grunnlag for kravspesifikasjon – måltidstjenester
Produkt/måltid | Basissortiment | Nærmere spesifisering |
1. Brødmåltider | Komponeres i tråd med punkt 1–8 i tabell a. | |
2. Retter, kalde og varme 1) | Variasjon mellom fisk og fjørfe / annet magert kjøtt. Servering av vegetariske alternativer til disse rettene gjør det enklere å tilpasse tilbudet til ulike behov, som livssyn. For øvrig gjelder punkt 1–11 i tabell a. | Sammensetning av rettene i tråd med Tallerkenmodellen. Vegetariske alternativ og vegetabilske produkter med minst 60 % vegetabilske råvarer. For øvrig gjelder punkt 1–11 i tabell a. |
3. Drikke, tillegg | Alltid tilby vann, ellers se punkt 11 i tabell a. | Også vann fra dispenser, mugge/karaffel m.v. |
4. Tilberedning | Metoder som krever lite fett, ev. bruke noe myk/flytende margarin eller olje. | Koking, ovnssteking m.v. |
1) 2 av 5 ganger bør være fiskeretter. Det bør varieres mellom mager og fet fisk.
Dokumentasjon av kravet
Leverandøren skal opplyse i menyforslag/produktliste hvilke måltider og/eller produkter dette gjelder og vise næringsinnhold. De tilbudte ferdigpakkede produktene og/eller måltidene skal ha næringsdeklarasjon, som omtalt i matinformasjonsforskriften.
Næringsdeklarasjon skal følge uemballerte produkter og måltider.
Informasjon
Leverandøren skal opplyse i menyforslag/produktliste hvilke måltider og/eller produkter dette gjelder og vise næringsinnhold. De tilbudte ferdigpakkede produktene og/eller måltidene skal ha næringsdeklarasjon, som omtalt i matinformasjonsforskriften.
Næringsdeklarasjon skal følge uemballerte produkter og måltider.
Kostholdsplanleggeren er et gratis nettbasert verktøy for planlegging av måltider og menyer og beregning av næringsinnhold. Heftet Mål, vekt og porsjonsstørrelser for matvarer, inneholder data om mål, vekt og porsjonsstørrelser for 700 matvarer og matretter.
Sist faglig oppdatert: 01. desember 2020 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). 2B: Krav basert på normerende anbefalinger fra Helsedirektoratet: Anskaffelse av måltidstjenester [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 01. desember 2020, lest 07. juni 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/ernaeringshensyn-i-offentlige-anskaffelser-av-mat-og-drikkeprodukter-og-maltider/anbefalinger-for-a-ta-ernaeringshensyn-i-offentlige-anskaffelser-av-mat-og-drikkeprodukter-og-maltider/2b-krav-basert-pa-normerende-anbefalinger-fra-helsedirektoratet-anskaffelse-av-maltidstjenester