Avhengig av type virksomhet anskaffelsen omfatter, bør den oppfylle hele eller deler av basis-sortimentet vist i tabell a og b (se lenger ned, under «Praktisk»). Anbefalt basissortiment bygger på anbefalingene i Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i barnehage og skole og anbefalinger for mat- og drikketilbud i arbeidslivet og øvrig serveringsmarked, inkludert møteservering. Dette sortimentet bør være utgangspunkt for å lage kravspesifikasjon ved anskaffelse av produkter og måltidstjenester og kan ev kombineres med krav basert på produktenes innhold av utvalgte næringsstoffer:
- 1A: Krav basert på produktenes innhold av utvalgte næringsstoffer: Produkter som omfattes av Nøkkelhullsforskriften, eller tilsvarende produkter
- 1B: Krav basert på produktenes innhold av utvalgte næringsstoffer: Produkter som ikke omfattes av Nøkkelhullsforskriften
For heldøgns institusjoner, hjemmeboende eldre mv, gjelder Kosthåndboken.
► Kravformulering for anskaffelse av måltidstjenester knyttet til Helsedirektoratets anbefalinger
For etterspurte måltider skal det tilbys måltider/menyer som beskrevet i basissortimentet. Oppdragsgiver skal selv fylle inn spesifikasjon for ønskede måltider og/eller produkter basert på beskrivelsen i basissortimentet [ev. aktuell retningslinje/anbefaling].
Sammensetning av måltider skal ta utgangspunkt i basissortimentet og aktuelle retningslinjer og anbefalinger fra Helsedirektoratet [fyll inn aktuell retningslinje/anbefaling]. Leverandøren bes beskrive aktuelle menyer og måltider de kommer til å selge/servere som tilfredsstiller dette.
Ønskede måltider/produkter skal fremstå som førstevalget i serveringen/tilbudet og angis i menyforslag/produktliste. (For måltidstjenester benyttes benevnelsen produktlister for det som selges løst og menyforslag for måltider).