1B: Krav basert på produktenes innhold av utvalgte næringsstoffer: Produkter som ikke omfattes av Nøkkelhullsforskriften
► Kravformulering i en produktanskaffelse ikke knyttet til vilkår i Nøkkelhullsforskriften
Tilbyder skal for etterspurte produkter som ikke kan omfattes av Nøkkelhullsforskriften, tilby produkter som har lavest mulig innhold av sukker, fett, mettet fett og salt, og/eller høyt fiberinnhold i forhold til tilsvarende varianter i den aktuelle produktgruppen.
Oppdragsgiver skal selv fylle inn de konkrete nivåene for innhold av aktuelle næringsstoffer etter dialog med markedet, som maks innhold av sukker per 100 g eller 100 ml vare.
Ønskede produkter skal fremgå av produktlisten.
Ønskede produkter skal fremstå som førstevalget i leverandørens bestillingssystem.
Dokumentasjon av kravet
Leverandøren skal opplyse i produktlisten hvilke produkterdette gjelder og vise oversikt over næringsinnhold. De tilbudte ferdigpakkede produktene skal ha næringsdeklarasjon som beskrevet i Matinformasjonsforskriften, og næringsdeklarasjon skal følge uemballerte produkter.
Informasjon
Følgende matvarer kan ikke merkes med Nøkkelhullet:
Barnemat for barn opptil 3 år
Syltetøy, juice, majones, tørrmelk, saltede nøtter, egg, brunost og prim
Godteri, sjokolade, is, pannekaker, kaker, snacks som potetgull o.l.
Matvarer med søtstoffer
Matvarer med for høyt innhold av industrielt fremstilte transfettsyrer
Alkoholholdig drikke
I serveringstilbud rettet mot voksne, kan mat og drikke med søtstoff inngå som et alternativ i et variert sortiment. Barn under tre år bør ikke få mat eller drikke med søtstoffer. For mat- og drikketilbud i barnehage og skole gjelder egne retningslinjer og anbefalinger.
Noen av matvarene nevnt ovenfor har høyt innhold av energi, sukker, mettet fett og/eller salt, og anbefales ikke å inngå i et daglig tilbud. Ved anskaffelse av søt drikke, syltetøy, desserter og andre tilsvarende produkter, er sukkerinnhold særlig viktig å vurdere. For andre produkter (kjeks, kaker etc) bør oppdragsgiver også vurdere innhold av fett, mettet fett, salt og eventuelt fiber. Dette er særlig viktig for produkter som utgjør store volum i anskaffelsen.
Dere bør her bruke leverandørdialogen for å undersøke hvilke produkter markedet kan levere innen de ulike kategoriene. Ut fra det kan dere lage kravspesifikasjoner hvor dere angir maksimalt innhold av sukker og eventuelt innhold av andre næringsstoffer som dere vet at flere kan levere på. Dere kan også vurdere om dere i tillegg skal lage tildelingskriterier hvor dere premierer de tilbudene som har produkter med mindre innhold av sukker, fett med mer.
Helsedirektoratet (2020). 1B: Krav basert på produktenes innhold av utvalgte næringsstoffer: Produkter som ikke omfattes av Nøkkelhullsforskriften [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 01. desember 2020, lest 12. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/ernaeringshensyn-i-offentlige-anskaffelser-av-mat-og-drikkeprodukter-og-maltider/anbefalinger-for-a-ta-ernaeringshensyn-i-offentlige-anskaffelser-av-mat-og-drikkeprodukter-og-maltider/1b-krav-basert-pa-produktenes-innhold-av-utvalgte-naeringsstoffer-produkter-som-ikke-omfattes-av-nokkelhullsforskriften