Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Revisjon av de norske kostrådene

Helsedirektoratet skal revidere de norske kostrådene. Her oppdateres informasjon og status for prosjektet. Abonner gjerne på siden for å få varsler ved oppdatering.

Bakgrunn

Kostrådene skal bidra til å fremme folkehelsen og forebygge utvikling av kroniske sykdommer. Et sunt kosthold gir grunnlag for god helse i alle aldre. Et usunt kosthold er blant de viktigste risikofaktorene for sykdom og for tidlig død både i Norge og i resten av verden. En endring av kostholdet i tråd med Helsedirektoratets kostråd kan redusere risikoen for utvikling av ikke-smittsomme sykdommer, som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. De gjeldende norske kostrådene kom i 2012.

De nye nordiske ernæringsanbefalingene, NNR2023, ble publisert på Island 20. juni 2023 (norden.org). NNR2023 vil utgjøre kunnskapsgrunnlaget for å revidere de gjeldende anbefalingene om kosthold og ernæring i Norge, Norden og de baltiske landene. Nordisk Ministerråd er oppdragsgiver for NNR2023. Bestillingen til NNR-komiteen var å

  1. oppdatere anbefalinger for energi, makro- og mikronæringsstoffer
  2. utvikle en kunnskapsbasert plattform for nasjonale matvarebaserte kostråd
  3. utvikle en kunnskapsbasert plattform for integrering av miljømessig bærekraft i de matvarebaserte kostrådene

Helsedirektoratet har ansvar for å utarbeide nasjonale kostråd og næringsstoffanbefalinger i Norge, og vil lede prosessen med revidering av de norske kostrådene.

Målgrupper

Målgrupper for kostrådene er befolkningen og de som arbeider med spørsmål knyttet til kosthold innen utdanningssektoren, helsesektoren og matvarebransjen.

Metode og prosess

Helsedirektoratet vil følge standard retningslinjemetodikk for utvikling av normerende produkter i arbeidet med revidering av de norske kostrådene. I tråd med retningslinjemetodikken vil det bli gjennomført ekstern høring eller åpne høringsmøter.

Nederst på siden er det mulig å abonnere på ny informasjon om arbeidet ved å motta varsler når denne siden oppdateres.

Publisering

Det planlegges for lansering av nye kostråd våren 2024. Nærmere tidspunkt og detaljer vil bli offentliggjort så snart de er klare.

Abonner på ny informasjon om arbeidet

Først publisert: 20.06.2023 Sist faglig oppdatert: 20.06.2023 Se tidligere versjoner