Autonome forstyrrelser, nevrourologi og seksuelle funksjonsforstyrrelser
Ha god kunnskap om utredning, behandling og oppfølging av pasienter med autonome forstyrrelser. Ha kunnskap om nevrourologi og seksuelle funksjonsforstyrrelser. Ha kunnskap om utredning, behandling og oppfølging av urogenitale forstyrrelser.
Ha god kunnskap om utredning, diagnostikk og behandling av pasienter med ulike former av tremor, dystoni, ataksi, restless legg og andre former for bevegelsesforstyrrelser.
Ha god kunnskap om, og ferdigheter i, utredning, behandling og oppfølging av pasienter med Parkinsons sykdom og annen parkinsonisme. Ha god kunnskap om differensialdiagnoser og håndtering av disse.
Selvstendig kunne tyde vanlige forandringer på MR og CT og kunne identifisere blødninger, tidlige infarktforandringer og romoppfyllende prosesser på bildeundersøkelse av hjernen. Ha god kunnskap om begrensninger og nytte ved ulike bildeundersøkelser.
Ha god kunnskap om diagnostikk og behandling av andre cerebrale vaskulære sykdommer.
Med andre cerebrale vaskulære sykdommer menes for eksempel stenoser i pre- og intrakraniale arterier, cerebral vaskulitter, cerebrale venetromboser, PRES og monogenetiske sykdommer.
Beherske grunnleggende ultralydundersøkelse inkludert farge-Doppler og spektral hastighets-Doppler av halskar.
Selvstendig kunne identifisere arteria carotis communis, carotis bifurkatur, ekstrakraniale del av arteria carotis interna og arteria carotis eksterna og vertebralisarterier.
Selvstendig kunne behandle pasienter med akutt hjerneinfarkt og akutt hjerneblødning i en nevrologisk overvåkingsenhet. Ha god kunnskap om indikasjon for kirurgisk behandling.
Ha god kunnskap om, og beherske utredning, diagnostikk, behandling og oppfølging av cerebrovaskulære sykdommer. Ha god kunnskap om behandling og medikamentenes virkningsmekanisme.
Dette læres ved slagenhet, inkludert nevrologisk overvåkingsenhet.
Ha god kunnskap om og beherske utredning, diagnostikk, behandling og oppfølging av epilepsi og anfallssykdommer. Ha god kunnskap om ulike anfallstyper og -syndromer.
Beherske mottak, utredning, behandling og oppfølging av nevrologiske pasienter, herunder ha god kunnskap og selvstendig kunne utføre nevrologisk anamneseopptak, klinisk nevrologisk undersøkelse med tolking av funn og utføre standardiserte kognitive tester. Ha god kunnskap i skriving av innkomstjournal, journalnotater og epikrise.
Ha god kunnskap om årsaker, utredning og behandling av akutt hodepine. Ha kjennskap til spesifikke kliniske funn herunder temporal ømhet, stasepapiller, relevante nevrologiske symptomer. Ha god kunnskap om og beherske utredning og behandling av migrene, spenningshodepine, klasehodepine, trigeminusnevralgi og idiopatisk intrakranial hypertensjon. Ha god kunnskap om injeksjonsbehandling ved hodepine. Selvstendig kunne identifisere symptomer som kan representere alvorlig sekundær hodepine.
Ha god kunnskap om regelverk for bruk av tvang i somatisk institusjon. Ha god kunnskap om førerkortforskriften og kunne utføre førerkortvurderinger. Ha kunnskap om veiledning av nevrologiske pasienter og pårørende om ulike trygdeytelser og pasientforeninger. Ha kunnskap om pasientrettighetsloven. Ha god kunnskap om og beherske utarbeidelse av spesialist- og sakkyndighetserklæringer.
Ha god kunnskap om og beherske utredning, diagnostikk, behandling og oppfølging av pasienter med nevrodegenerative lidelser. Ha god kunnskap om og beherske diagnostikk, behandling og oppfølging av pasienter med motornevronsykdommer og tilstander med kognitiv svikt.
Ha god kunnskap om nevrofysiologiske undersøkelser av nervesystemet, herunder EEG, EMG og nevrografi, fremkalte responser og søvnundersøkelser. Selvstendig kunne gjenkjenne de vanligste patologiske forandringene i et voksen EEG (skarp aktivitet). Selvstendig kunne forstå detaljer i svarrapportene fra kliniske nevrofysiologer, og forstå hvilken betydning resultatene har for videre behandling.
Kan oppnås gjennom hospitering ved avdeling/seksjon for klinisk nevrofysiologi
Ha kunnskap om nevrofysiologiske undersøkelser av nervesystemet, herunder EEG, EMG og nevrografi, fremkalte responser og søvnundersøkelser. Under supervisjon kunne gjenkjenne de vanligste patologiske forandringene i et voksen EEG (skarp aktivitet). Selvstendig kunne forstå detaljer i svarrapportene fra kliniske nevrofysiologer, og forstå hvilken betydning resultatene har for videre behandling.
Kan oppnås gjennom hospitering ved avdeling/seksjon for klinisk nevrofysiologi.
Ha god kunnskap om og selvstendig kunne vurdere og starte behandling av MS attakker. Ha god kunnskap om og selvstendig kunne initiere sykdomsmodulerende behandling og planlegge videre oppfølging av dette. Ha god kunnskap og selvstendig kunne initiere symptomatisk behandling ved MS. Ha god kunnskap om differensialdiagnoser, immunmodulerende behandling og virkningsmekanismen for de viktigste behandlingsformene.
Symptomatisk behandling ved MS for tilstander som for eksempel spastisitet, nevropatisk smerter og blæredysfunksjon.
Ha kunnskap om immunsystemets oppbygning og funksjon. Ha god kunnskap om og beherske utredning, diagnostikk, behandling og oppfølging av nevroimmunologiske/inflammatoriske tilstander i nervesystemet.
Ha god kunnskap om CNS-shunt og beherske kliniske tegn på over- eller underdrenasje (shuntsvikt). Ha kunnskap om avlesning av eventuell ventilmotstand.
Ha god kunnskap om de vanligste nevrokirurgiske problemstillinger og inngrep, inkludert nevrologisk vurdering av traumepasienter i akuttfasen. Ha god kunnskap om oppfølging av nevrokirurgisk behandlede pasienter.
Ha god kunnskap om både sjeldne nevrologiske lidelser og generell nevrologi.
Med sjeldne nevrologiske lidelser menes lidelser som blir diagnostisert og behandlet ved universitetssykehus. Med generell nevrologi menes lidelser som blir diagnostisert og behandlet ved generelle nevrologiske avdelinger, eventuelt i spesialistpraksis.
Nevrologiske manifestasjoner og komplikasjoner til primært ikke nevrologiske tilstander
Ha god kunnskap om og beherske utredning, diagnostikk og behandling av nevrologiske komplikasjoner til indremedisinske, svangerskapsrelaterte og autoimmune lidelser.
Ha god kunnskap om og beherske utredning, behandling og oppfølging av pasienter med nevrootologiske tilstander. Ha god kunnskap om og beherske utredning, behandling og oppfølging av svimmelhet. Ha god kunnskap om differensialdiagnoser. Selvstendig kunne utføre Dix-Hallpike test. Selvstendig kunne bruke Frenzell brille.
Ha god kunnskap om og beherske utredning, diagnostikk, behandling og oppfølging av pasienter ved toksisk påvirkning av nervesystemet ved forgiftning, rus og medikamenter.
Ha god kunnskap om etiske problemstillinger og behandling ved livet slutt. Ha god kunnskap i kommunikasjon om nevrologiske sykdommer med alvorlig prognose.
Ha kunnskap om og beherske vurdering av pasienter med endret stemningsleie, forstyrrelser i tanke, tale, atferd og persepsjon. Ha kunnskap om dissosiative lidelser og behandling av disse.
Ha god kunnskap om nevroimmunologiske undersøkelser og indikasjon for disse. Selvstendig kunne tolke resultater og, sammenholdt med det kliniske bildet, beslutte videre behandling og oppfølging.
Ha god kunnskap om indikasjon for intramuskulær behandling med botulinumtoksin. Selvstendig kunne diagnostisere fokale tonusforstyrrelser og vurdere om disse kan behandles med botulinumtoksin.
Fokale tonusforstyrrelser er for eksempel spastisitet, spasmer og dystonier.
Ha kunnskap om indikasjon for nervebiopsi. Under supervisjon kunne tolke et resultat av nervebiopsi og hvilken betydning dette har for videre oppfølging/behandling.
Ha god kunnskap om indikasjon for muskelbiopsi. Selvstendig kunne vurdere patologens tolkning av muskelbiopsi og hvilken betydning dette har for videre oppfølging/behandling.
Ha god kunnskap om indikasjon og prinsippet for de vanligste nevrofarmakologiske diagnostiske tester. Selvstendig kunne utføre nevrofarmakologiske tester.
Ha god kunnskap om enkle autonome tester som ortostatisk blodtrykksmåling. Ha kunnskap om når det er nødvendig å henvise til andre spesialundersøkelser av det autonome nervesystemet.
Ha god kunnskap om indikasjon og kontraindikasjon for lumbal spinalpunksjon. Beherske lumbalpunksjon med trykkmåling. Selvstendig kunne tolke resultatet av spinalvæskeundersøkelse.
Ha god kunnskap om og beherske utredning, behandling og oppfølging av pasienter med spinale lidelser. Ha god kunnskap om og beherske utredning, behandling og oppfølging av pasienter med cauda equina, tverrsnittslesjon og nerverotsaffeksjon. Ha god kunnskap om indikasjon for kirurgi og annen behandling.