Læringsmål for blodsykdommer
Velg tema
- Alt Akutt- og støttebehandling ved maligne blodsykdommer Benign hematologi Celle- og genterapi Diagnostikk av hematologiske sykdommer Hematopoietisk stamcelletransplantasjon Infeksjonskomplikasjoner ved hematologiske sykdommer Lymfoide neoplasier og plasmacellesykdommer Medikamentell behandling av hematologiske sykdommer Myeloide maligniteter Transfusjonsmedisin Trombose og hemostase
Ha kunnskap om prinsippene for immunhematologiske undersøkelser, herunder cross matching, direkte og indirekte antiglobulintester (DAT), AB0 og Rhesus-typing.
Ha kunnskap om prinsippene for HLA-typing og påvisning av anti-HLA antistoff.
Ha god kunnskap om og beherske transfusjon av erytrocytter, trombocytter og plasma. Selvstendig kunne utrede og behandle eventuelle bivirkninger, herunder:
- hemolytisk transfusjonsreaksjon akutt og forsinket
- febril nonhemolytisk transfusjonsreaksjon
- allergiske og anafylaktiske reaksjoner
- transfusjonsassosiert akutt lungeskade (TRALI)
- transfusjonsrelatert GvHD
Ha kunnskap om prinsippene for massive transfusjoner ved kirurgi, traume og svangerskap. Ha kunnskap om standard versus øyeblikkelig hjelp transfusjoner.
Ha god kunnskap om og beherske indikasjon for transfusjon av trombocytter til pasienter med antistoffbetinget refraktæritet, og andre pasienter med behov for trombocytter fra få givere.
Ha god kunnskap om og beherske indikasjon for å gi blodprodukter, herunder bestrålte og vaskede erytrocytt- og trombocyttkonsentrater.
Ha god kunnskap om indikasjon for immunglobulinbehandling, faktorkonsentrat ved hemofili og fibrinogenkonsentrat.
Ha god kunnskap om og beherske bruk av alternativer til transfusjon av allogene erytrocytter herunder bruk av erytropoietin og jern.