Gå til hovedinnhold
ForsidenTannhelsetjenester til barn og unge 0–20 årTverrfaglig samarbeid og brukermedvirkning om barn og unge 0-20 år

Tannhelsetjenesten bør samarbeide med asylmottak og omsorgssentre for mindreårige asylsøkere

Sterk anbefaling vil gjelde for de aller fleste pasienter i de aller fleste situasjoner. Uttrykk som brukes er "bør" og "anbefaler". Hvis anbefalingen er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge den, brukes uttrykkene "skal" og "må".

Den offentlige tannhelsetjenesten bør ha samarbeidsavtaler med asylmottak og omsorgssentre for enslige mindreårige asylsøkere for å bidra til at barn og unge får tilbud om tannhelsehjelp, herunder forebyggende tjenester.

Tannlege eller tannpleier bør 

  • være oppmerksom på at noen barn og unge med flyktningbakgrunn kan ha vært utsatt for tortur eller andre opplevelser som gjør at de er traumatiserte  eller har andre psykiske lidelser og derfor kan ha behov for tilrettelagte tjenester 
  • søke råd eller henvise disse pasientene til tilrettelagt tilbud ved tannbehandlingsangst eller spesialist i pedodonti, hvis tannlege eller tannpleier selv ikke har tilstrekkelig kompetanse.

Se nasjonal veileder for helsetjenestetilbudet til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente. 

Eksempel på innhold i samarbeidsavtale: 

Mål
  • God tannhelse blant barn og unge som bor på mottak og omsorgssentre for enslige mindreårige asylsøkere
    • hvert barn får en så god tannhelse som mulig ut fra sine forutsetninger
Tiltak/delmål:
  • hjelpe hvert barn eller ungdom så de blir i stand til å ivareta egen tannhelse, eventuelt med hjelp av foresatte eller omsorgspersoner 
  • hvert barn får et helhetlig tilbud som er tilpasset deres behov
  • etablere gode samarbeidsrutiner mellom mottak og tannklinikk
  • kvalitetssikre tannhelseinformasjonen og tilrettelegge slik at pasienten får et helhetlig tilbud tilpasset egne forutsetninger, språk og behov 
  • sørge for god kommunikasjon ved kvalifisert tolk og informere om Tolk for deg som er pasient i helsetjenesten – Rett til informasjon på ditt språk

Fylkeskommunen skal sørge for

  • tilgjengelig tannhelsetjenester for alle som bor eller midlertidig oppholder seg i fylket, jf. tannhelsetjenesteloven § 1-1.
  • nødvendig tannhelsehjelp til personer som omfattes av de prioriterte gruppene i tannhelsetjenesteloven, jf. § 1-3.

Tannhelsetjenester til flyktninger, asylsøkere og familiegjenforente er nærmere beskrevet i Helsetjenester til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente – Helsedirektoratet.

Den offentlige tannhelsetjenesten bør derfor ha et systematisk samarbeid og samarbeidsavtaler med asylmottak for å ha oversikt over flyktninger, asylsøkere og familiegjenforente som skal tilbys tannhelsehjelp etter tannhelsetjenesteloven § 1-3.  

  • Unge voksne mellom 19 og 24 år som har midlertidig oppholdstillatelse i Norge, må ha bodd i Norge i minst 5 år for å ha rett til nødvendig tannhelsehjelp, jf. tannhelsetjenesteloven § 2-1a og § 2-1, jf. § 1-3d. Den offentlige tannhelsetjenesten har derfor ikke noe ansvar overfor unge voksne med midlertidig oppholdstillatelse, som ikke oppfyller botidskravet, jf. tannhelsetjenesteloven § 1-3d. 

Enslige mindreårige asylsøkere utgjør en sårbar gruppe og mange kan ha høy risiko for utvikling av tannsykdom. Systematisk samarbeid og samarbeidsavtaler med omsorgssentre i tillegg til asylmottak er nødvendig for å sikre at disse barn og unge får ivaretatt sine rettigheter til tannhelsehjelp, og får hjelp og støtte til god egenomsorg og gode tannhelsevaner.

Ressurshensyn

Budsjettkostnadene antas å være lave. Det vil være økte tidsressurser for å utarbeide, inngå, vedlikeholde og utvikle samarbeidet med de enkelte aktørene. Kostnadene vil variere mellom fylkene etter hva de har på plass allerede.

Tiltaket er nødvendig for at tannhelsetjenesten skal ivareta sitt ansvar i henhold til tannhelsetjenesteloven.


Siste faglige endring: 06. januar 2025 Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2018). Tannhelsetjenesten bør samarbeide med asylmottak og omsorgssentre for mindreårige asylsøkere [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 06. januar 2025, lest 24. juni 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/tannhelsetjenester-til-barn-og-unge-020-ar/tverrfaglig-samarbeid-og-brukermedvirkning-om-barn-og-unge-0-20-ar/Tannhelsetjenesten-bor-samarbeide-med-asylmottak-og-omsorgssentre-for-mindre%C3%A5rige-asylsk%C3%B8ker

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

Om oss
Jobbe hos oss
Kontakt oss

Postadresse:
Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen
0213 Oslo

Aktuelt

Nyheter
Arrangementer
Høringer
Presse

Om nettstedet

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
Besøksstatistikk og informasjonskapsler
Nyhetsvarsel og abonnement
Åpne data (API)
Følg oss: