Tannhelsetjenesten bør ha tilrettelagt tilbud for barn og unge som ikke mestrer tannbehandling
Den offentlige tannhelsetjenestens ledelse bør sørge for at tjenesten har tilrettelagt tilbud for barn og unge som ikke mestrer å gjennomføre tannbehandling grunnet
- tannbehandlingsangst
- vold, overgrep, omsorgssvikt
- psykiske lidelser.
Tilbudet bør være tilpasset barn og unge og
- bestå av tverrfaglige team med psykolog, tannlege, tannpleier og tannhelsesekretær
- ha en maksimal ventetid på 3 måneder fra henvisning.
Det tverrfaglige teamet bør ved behov samarbeide
- med spesialist i pedodonti
- tverrfaglig med aktuelt helsepersonell.
Eksempel på tilbud i den offentlige tannhelsetjenesten
Tbit - Trygge Barn i Tannbehandling er et tilbud i tannhelsetjenesten som er under utvikling. Det består av psykologer og tannhelsepersonell og er spesifikt rettet mot forebygging og behandling av tannbehandlingsangst hos barn og ungdom 8-18 år. Tilbudet er etablert ved Kompetansesenteret tannhelse Midt i Trøndelag fylkeskommune. Tbit omfatter også traumesensitiv tannbehandling og arbeid for økt traumekompetanse i tannhelsetjenesten. Noen fylkeskommuner samarbeider med TkMidt om tilbudet.
De tverrfaglige teamene får henvist pasienter fra tannlege eller tannpleier.
- Tilvenning forsøkes på lokale klinikker før barn og unge henvises.
- Henviser gir tverrfaglig team kunnskap om hva som er forsøkt og hva det ønskes hjelp til. Angstbehandlingen gjennomføres av Tbit-team i offentlig tannhelsetjeneste under veiledning av psykolog eller av Tbit-team med psykolog.
- Tverrfaglig team holder henvisende tannlege eller tannpleier orientert under angstbehandlingen.
- Når barnet er ferdigbehandlet i Tbit overføres det tilbake til henvisende klinikk eller til team i offentlig tannhelsetjeneste med særlig kompetanse på tilrettelagt behandling.
Når barnet opplever samarbeid mellom sin tannlege eller tannpleier og det tverrfaglig teamet, skaper det trygghet og kan bidra til å øke tilliten til offentlig tannhelsetjeneste.
Helsedirektoratet gir tilskudd til Tannhelsetilbud til tortur- og overgrepsutsatte og personer med odontofobi TOO. Tilbudet er for voksne personer over 20 år. Det er etablert og under utvikling i alle fylker og ved de regionale odontologiske kompetansesentrene, se deres informasjon om TOO. Noen fylker har TOO-tilbud som er tilpasset barn og unge.
Barn og unge som har vært utsatt for vold eller overgrep eller som har vansker med å mestre tannbehandling av andre grunner, har behov for tilrettelagte tjenester. Noen kan tas hånd om av ordinære tannhelseteam, men de som har alvorlige traumer eller tannbehandlingsangst har behov for behandling av tverrfaglig team med særskilt kompetanse.
Det følger av den offentlige tannhelsetjenestens sørge for-ansvar etter tannhelsetjenesteloven § 1-1, jf. § 1-3, å sørge for at barn og unge som ikke mestrer tannbehandling får tilrettelagte tjenester så de blir i stand til å gjennomføre behandlingen på en forsvarlig måte.
Ressurshensyn
Anbefalingen vil medføre kostnader ved ansettelse av psykologer og tannhelsepersonell. Kostnadene vil variere avhengig av hva det enkelte fylke har på plass fra før. Det kan ta tid å få etablert et tilbud med tilstrekkelig kapasitet, og budsjettkostnadene kan økes gradvis.
På lengre sikt kan det spares ressurser grunnet en forventet bedring i tannhelse og psykisk helse. Ved å behandle tannbehandlingsangst tidlig kan oppsamlet behov for tannbehandling som mange pådrar seg over år som følge av tannbehandlingsangst og behandlingsvegring, avta.
Sist faglig oppdatert: 31. mars 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2022). Tannhelsetjenesten bør ha tilrettelagt tilbud for barn og unge som ikke mestrer tannbehandling [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 31. mars 2022, lest 02. desember 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/tannhelsetjenester-til-barn-og-unge-020-ar/tannbehandlingsangst-blant-barn-og-unge/tannhelsetjenestens-ledelse-bor-s%C3%B8rge-for-%C3%A5-etablere-tilrettelagt-tilbud-for-barn-og-unge-som-ikke-mestrer-tannbehandling