Gå til hovedinnhold
ForsidenPersonlighetsforstyrrelser – oppdagelse, utredning og behandling (HØRINGSUTKAST)Oppdagelse, utredning og behandling

Helsepersonell bør gi pasienter i akutt krise mulighet til å fortelle sin opplevelse av krisen og identifisere utløsende faktorer før vurdering av tiltak

Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende.
Ekstern høring:

Høringsfrist 10. september 2025. Mer informasjon på høringssiden.

Etter at pasienten har formidlet sin opplevelse av krisen, bør helsepersonell utforske hva som har vært hjelpsomt i tidligere kriser og oppfordre pasienten til selv å komme med forslag til løsninger.

I tråd med gjeldende regelverk innhentes informasjon fra foreldre eller andre med foreldreansvar for pasienter under 18 år. Involvering av pårørende eller andre nærstående bør tilstrebes når det er mulig og hensiktsmessig.

Både kortsiktig og langsiktig nytteverdi for pasienten bør vurderes før beslutning om tiltak fattes.

Før krisesamtalen avsluttes bør videre oppfølging planlegges, både hva pasienten selv og pasientens nærmeste kan bidra med og hvem i helsetjenesten som bør fortsette oppfølgingen.

Ved behov for akutt døgninnleggelse bør frivillighet tilstrebes og innleggelsen koordineres med pågående behandling.

Hvis pasienten ikke har et behandlingstilbud, bør det vurderes henvisning til poliklinisk behandling.

Helsepersonell som mottar pasienter i akutte kriser, bør ha tilgang til støtte og veiledning.

Samtaler med pasienter i akutt krise tilpasses alder og situasjon. Foreldre eller andre med foreldreansvar for pasienter under 18 år involveres i tråd med gjeldende regelverk. Se nærmere beskrivelser i Nasjonalt pasientforløp psykisk lidelse barn og unge. Hvis barnevernet har overtatt omsorgen, involveres de som har den daglige omsorgen, jf. barnevernsloven § 4-2 eller 5-1 (lovdata.no).

For voksne pasienter involveres pårørende eller andre nærstående som pasienten ønsker med i samarbeidet, se Pårørendeveilederen.

Et eksempel på krisehåndtering er Trappetrinnsmodellen ved Sykehuset Namsos (uio.no/suicidologi)
I artikkelen beskrives implementering av en trappe-trinnsmodell i krisehåndtering for pasienter med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse.

Veiledning i akuttsituasjoner

Tilgang til veiledning i akuttsituasjoner avklares som ledd i planlegging av tjenestetilbud, jf. forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring § 6 Plikten til å planlegge (lovdata.no).

Veiledning i akutte situasjoner er ytterligere omtalt i anbefalingen Virksomhetsledelsen bør sørge for at det foreligger kompetanse om personlighetsforstyrrelser i virksomheten, og legge til rette for opplæring tilpasset helsepersonellets fagområde, tjenestested, rolle og funksjon.

Innhold i en krisesamtale

  • still åpne spørsmål og valider pasientens forståelse
  • utforsk utløsende årsak for pasientens kriseopplevelse
  • stimuler til refleksjon om tiltak som bidrar til mestring
  • avklar hensiktsmessig oppfølging i samråd med pasienten

Aktuelle spørsmål til hjelp i vurdering av krisen og pasientens videre behov for behandling og oppfølging

Har pasienten en kriseplan?

Har pasienten et personlig og et profesjonelt nettverk som kan være til støtte?

Har pasienten behov for:

  • oppfølging hos fastlege
  • oppfølging i annen kommunal helse- og omsorgstjeneste
  • poliklinisk oppfølging i spesialisthelsetjenesten
  • døgninnleggelse

Er det andre forhold som påvirker krisen?

  • familieforhold
  • bosituasjon
  • økonomi
  • skole-, utdannings- eller arbeidssituasjon
  • venner og annet nettverk
  • endret livssituasjon
  • søvn, matlyst og fysisk aktivitet
  • rusmiddelbruk
  • annet

Samarbeid med pårørende, foreldre eller andre med foreldreansvar

Foreldre eller andre med foreldreansvar for pasienter under 18 år involveres i tråd med gjeldende regelverk. Se nasjonalt pasientforløp for barn og unge. Hvis barnevernet har overtatt omsorgen, involveres de som har den daglige omsorgen, jf. barnevernsloven § 4-2 eller 5-1. For voksne pasienter involveres pårørende eller andre nærstående som pasienten ønsker med i samarbeidet, se Pårørendeveilederen.

I situasjoner der nærstående personer har vært involvert i varsling av krisen eller bidratt i forbindelse med krisesamtalen, kan det være hensiktsmessig å kontakte dem i etterkant.

Døgnbehandling ved akutte kriser

Pasienter med personlighetsforstyrrelser sliter ofte med å regulere følelser, har relasjonelle utfordringer, og kan ha høy grad av selvforakt og impulsivitet. Disse komplekse emosjonelle behovene kan medføre gjentatt selvskading og selvmordsatferd. I akutte og overveldende emosjonelle kriser kan det være nødvendig med døgninnleggelse for å redde liv og stabilisere pasientens tilstand. Se Nasjonal faglig retningslinje for forebygging av selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) om klinisk vurdering og behandling av suicidalitet.

Frivillige innleggelser tilstrebes, men unntaksvis kan alvorlige personlighetsforstyrrelser oppfylle psykisk helsevernlovens hovedvilkår for innleggelse etter tvungent psykisk helsevern. Se nærmere om dette i Helsedirektoratets kommentarer til phvl. § 3-3 nr. 3.

Miljøterapeutiske tiltak inngår i behandlingsplanen, tilpasses den enkelte og gir forutsigbarhet under døgnoppholdet gjennom (metodebok.no):

  • å skape allianse og bygge tillit gjennom å opptre empatisk og interessert
  • forventningssamtale og dagsplan
  • å hjelpe pasienten med å finne måter å håndtere følelsene på
  • å hjelpe pasienten til å forstå hendelser og se dem fra ulike sider
  • å fokusere på pasientens ressurser og ansvarlighet
  • samarbeid om kriseplan

Krisepakken ved Oslo universitetssykehus kan være et eksempel å se til.

Evaluering av krisen 

Foreslått innhold i en evalueringssamtale:

  • Pasientens oppfatning av:
    • årsaken til krisen
    • om krisen kunne vært unngått
    • hjelpen som ble gitt og om noen tiltak kunne vært mer hjelpsomme
  • Pasientens forslag til hvordan lignende situasjoner kan forebygges
  • Personalets oppfatning av hendelsesforløpet og deres tanker om andre måter å håndtere situasjonen på
  • Behov for oppdatering av kriseplanen vurderes

Akutte kriser kan fremstå ulikt hos pasienter, men forskning, pasienterfaringer og klinisk erfaring tilsier at måten de blir møtt på påvirker hvordan de evner å håndtere krisen. Klinisk erfaring tilsier at det å la pasienten får tid og rom til å uttrykke seg, både om opplevelsen i situasjonen og av årsakene, før tiltak iverksettes, gir verdifull innsikt i pasientens behov. Innsikten danner grunnlaget for en kriseintervensjon som tar hensyn til både kortsiktige og langsiktige behov. Involvering av pårørende utvider muligheten for en bredere forståelse av krisen, og av mulige tiltak som bidrar til å kunne redusere framtidige kriser.

Det overordnede målet med krisebehandling å hjelpe pasienten tilbake til et mer stabilt nivå samtidig som pasientens autonomi opprettholdes, så langt det er mulig, og at pasientens og andres sikkerhet blir ivaretatt. Tilsvarende formål er beskrevet i National Institute for Health and Care Excellence (NICE, 2009)

Stapleton & Wright (2019) omtaler pasienterfaringer fra innleggelser i akuttpsykiatriske avdelinger som både positive og negative. Positivt var muligheter for å bli lyttet til, snakke med ansatte og medpasienter, avbrekk fra dagliglivet og følelsen av trygghet og kontroll. Negative erfaringer ble beskrevet som opplevelse av mangel på kontakt med ansatte, negative personalholdninger, personalet manglet kunnskap om personlighetsforstyrrelse, tvangsinnleggelse og dårlig planlegging av utskrivning.

DeLeo et al. (2022) viser at kvaliteten på den terapeutiske samtalen var sentral for hvordan den opplevdes, og at personell som var optimistisk og samarbeidende var høyt verdsatt. Betydningen av å forbedre omsorgen for pasienter med komplekse emosjonelle behov gjennom bedre relasjoner, involvering av pårørende, klare behandlingsrammer og støtte til helsepersonell beskrives også.

Problemstilling

Hva er den beste måten å bli møtt på for pasienter med personlighetsforstyrrelser som er i akutt krise?

Populasjon (P)
Pasienter med personlighetsforstyrrelser
Tiltak (I)
Kriseintervensjon Akuttbehandling
Sammenligning (C)
Ingen sammenlikning
Utfall (O)
Mestring av egen tilstand og situasjon
Beskrivelse av inkluderte studier

Bibliotek for helseforvaltningen (Folkehelseinstituttet) utførte systematisk litteratursøk basert på problemstillingen over. Helsedirektoratet gjennomgikk søkene og identifiserte to relevante studier. Se søkestrategi for systematisk litteratursøk - akutt krise (PDF) og oversikt over inkluderte og ekskluderte publikasjoner – akutt krise (PDF).

DeLeo et al. (2022) er en kvalitativ syntese som omhandler erfaringer pasienter med personlighetsforstyrrelse/personer med komplekse emosjonelle behov har hatt i møte med helsehjelp når de opplever en akutt krise, og hvilke erfaringer omsorgspersoner og helsepersonell har hatt. Det ble søkt etter studier i fem databaser. Elleve studier, de fleste fra akuttmottak, ble inkludert. Studiene ble analysert ved en kvalitativ tematisk analyse til fire metatema. Pasientene omtales som ""personer med komplekse emosjonelle behov" fremfor begrepet personlighetsforstyrrelser, som de mener det er knyttet stigma til. 

Stapleton and Wright (2019) er en kvalitativ syntese som omhandler erfaringer pasienter med borderline personlighetsforstyrrelse (BPD) i akutt krise har fra akuttpsykiatriske døgnavdelinger. Det ble søkt etter studier i fem databaser. Åtte primærstudier og tre førstehåndsberetninger ble inkludert. To av studiene omfattet personer med BPD som hadde kriseplan med forhåndsavtalte, kortvarige innleggelser de kunne benytte ved krisesymptom. Studiene ble analysert ved tretrinns tematisk analyse til fire metatema.

Resultater

DeLeo et al. (2022) konkluderer med at funnene tyder på at akuttmottak har store begrensninger i å gi krisehjelp til pasienter med komplekse følelsesmessige behov, men det mangler forskning som utforsker alternativ omsorg/helsehjelp til denne pasientgruppen. Kvaliteten på den terapeutiske relasjonen var sentral for hvordan pasientene opplevde omsorgen. Samarbeidende og optimistiske ansatte ble høyt verdsatt. Personalet rapporterte at de følte seg dårlig rustet til å kunne møte behovene til pasientgruppen på grunn av lite opplæring og mangelfull kunnskap. Det ble påpekt at økt kommunikasjon og støtte fra medarbeidere og veiledning ville lettet arbeidet, forbedret pasientbehandlingen og økt tillitten til eget arbeid med denne pasientgruppen.

Det er moderat til lav risiko for at metodiske mangler har påvirket funnene i syntesen. De metodiske manglene er hovedsakelig knyttet til utvalgskriterier, litteratursøk, vurdering av inkluderte studier, og manglende oversikt over ekskluderte studier. Forfatterne oppgir selv at syntesen innehar begrensninger.

Stapleton and Wright (2019) konkluderer med at funn tilknyttet pasientenes positive erfaringer med døgnbehandling var mulighetene for å bli lyttet til og snakke med ansatte og andre innlagte pasienter. Særlig for de som hadde kriseplan med forhåndsavtalt innleggelse, var det positivt med avbrekk fra dagliglivet og følelsen av trygghet og kontroll av krisesymptomer. Negative erfaringer ble tilskrevet mangel på kontakt med personalet, personal med negative holdninger til, og manglende kunnskap om, BPD, samt tvangsinnleggelse og dårlig utskrivingsplanlegging.

Det er moderat til høy risiko for at metodiske mangler påvirker funnene. Protokoll for studien er ikke angitt. Det er ikke brukt kontrollerte emneord (MeSH) ved litteratursøk.  Vurdering av metodisk kvalitet (CASP) på inkluderte studier er utført av kun én person, ikke vist eller brukt i resultatene og grå litteratur er selektivt brukt til å begrunne funn fra inkluderte studier.

DeLeo, K., Maconick, L., McCabe, R., Broeckelmann, E., Sheridan Rains, L., Rowe, S., & Johnson, S. (2022). Experiences of crisis care among service users with complex emotional needs or a diagnosis of 'personality disorder', and other stakeholders: systematic review and meta-synthesis of the qualitative literature. BJPsych Open, 8(2), e53.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) (2009).  Borderline personality disorder: recognition and management  Hentet fra https://www.nice.org.uk/guidance/cg78

Stapleton, A., & Wright, N. (2019). The experiences of people with borderline personality disorder admitted to acute psychiatric inpatient wards: a meta-synthesis. J Ment Health, 28(4), 443-457.


Helsedirektoratet (2025). Helsepersonell bør gi pasienter i akutt krise mulighet til å fortelle sin opplevelse av krisen og identifisere utløsende faktorer før vurdering av tiltak [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 23. juni 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/personlighetsforstyrrelser-oppdagelse-utredning-og-behandling-horingsutkast/oppdagelse-utredning-og-behandling/helsepersonell-bor-gi-pasienter-i-akutt-krise-mulighet-til-a-fortelle-sin-opplevelse-av-krisen-og-identifisere-utlosende-faktorer-for-vurdering-av-tiltak

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

Om oss
Jobbe hos oss
Kontakt oss

Postadresse:
Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen
0213 Oslo

Aktuelt

Nyheter
Arrangementer
Høringer
Presse

Om nettstedet

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
Besøksstatistikk og informasjonskapsler
Nyhetsvarsel og abonnement
Åpne data (API)
Følg oss: