Lekeaudiometri: Anbefalt fremgangsmåte for lekeaudiometri på helsestasjonen
Lekeaudiometri bør gjennomføres på alle barn på 4 års-konsultasjonen.
Gjennomføring av lekeaudiometri bør følge en fast plan for å sikre god kvalitet på undersøkelsen.
Lekeaudiometri
Barnet hører lyd via hodetelefoner eventuelt ørepropper. Eksempelvis stabler barnet klosser og får lov til å stable en ny kloss for hver gang det hører en lyd. Man kan teste respons ved ulike frekvenser (mørke/lyse lyder) og med lyd fra høyre eller venstre side.
- Gjør deg godt kjent med audiometeret før undersøkelsen. Pass på at audiometeret har gyldig kalibrering i tråd med leverandørens krav, og minimum en gang pr år.
- Det bør være stille i rommet "med tilfredsstillende dempning av ekstern lyd" slik at det ikke kun er fokus på lyden i testrommet. Dekk gjerne over andre spennende leker som kan forstyrre barnets oppmerksomhet.
- Vær gjerne to ved gjennomførelse av undersøkelsen, få eventuelt hjelp av forelder.
- Barn som er opplagte, vil lettere samarbeide. Det kan være en idé å ta testen tidlig på dagen eller tidlig i konsultasjonen.
- Eksempler på leker som kan brukes i testsituasjonen er klosser, putte- eller stableleker, ringer på en pinne.
- Forbered barnet på testen: «Du skal få høre noen lyder. Hver gang du hører en pipelyd, skal du (legge klossen i boksen, stable leker eller liknende)». Demonstrer gjerne.
- Start med å la hodetelefonene ligge på bordet og gi en sterk lyd.
- Tren inn testen med 2-3 pipelyder, bruk gjerne forskjellige intervaller.
- Ikke spør om barnet vil ha på hodetelefonene.
- Hvis barnet er engstelig, kan en av foreldrene gjøre det først, så ser barnet at det ikke er farlig. Barnet må da vente på sin tur («Så er det din tur»).
Screeningsnivået er 20 dB på frekvensene 1000, 2000, 4000 og 500 Hz.
- Start med 30 dB ved 1000 Hz på høyre øre. Ved mistanke om nedsatt hørsel, start med 40 dB. Ved manglende respons prøves 30 dB på 1000 Hz på venstre øre.
- Øk med 10 dB på venstre øre til du får respons.
- Ved respons senkes signalnivået med 10 dB til barnet gir reaksjon ved 20 dB.
- Ved manglende respons økes styrken med 5 dB-trinn inntil respons.
- Fortsett så på 2000, 4000 og 500 Hz med å screene ved 20 dB som anbefalt i retningslinjene (ASHA 1989). Ved manglende respons følges oppsettet som på 1000 Hz.
- Fortsett på 2000 Hz, 4000 Hz og 500 Hz.
- Gjenta det samme på det andre øret.
- Ta en ekstra sjekk til slutt hvis du er usikker på en frekvens.
Lege bør ved nedsatt hørsel, utelukke at det er voks, væske og/eller betennelsestilstander i øret.
Oppfølging og henvisning
Ny test innen to uker ved respons dårligere enn 25 dB eller 25 dB ved to inntilliggende frekvenser [151]. Hvis resultat ved ny test er det samme eller dårligere, henvises barnet til spesialisthelsetjenesten.
Gi foreldre og barn nødvendig informasjon om testresultat og videre oppfølging.
Screening av hørsel hos 4-åringer har vært praksis i helsestasjon og gjennomført med nær 100 % oppslutning i mange år. Tilbudet er godt implementert i tjenesten. Tidlig oppdagelse og behandling av hørselshemming bedrer mulighetene for barnet kognitive utvikling og for språkutvikling. Helsedirektoratet viderefører derfor dagens praksis.
Normal hørsel er en forutsetning for normal talespråkutvikling. Ved helsestasjonen bør det gjøres en hørselsundersøkelse når barnet når en alder der det er mulig å gjennomføre en slik undersøkelse. Gjennomføring av Lekeaudiometri bør følge en fast plan for å sikre god kvalitet på undersøkelsen. For utfyllende informasjon om hørsel hos barn, se anbefalingen Hørsel.
151. Guidelines for screening for hearing impairment and middle ear disorders. ASHA. 1989. 31. 1. 71-77.
Sist faglig oppdatert: 11. november 2019 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2017). Lekeaudiometri: Anbefalt fremgangsmåte for lekeaudiometri på helsestasjonen [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 11. november 2019, lest 05. juni 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/helsestasjons-og-skolehelsetjenesten/helsestasjon-05-ar/horsel-syn-og-sprak/lekeaudiometri-anbefalt-fremgangsmate-for-lekeaudiometri-pa-helsestasjonen