Styringssystem opplysningsplikt: Kommunen skal ha et styringssystem som ivaretar opplysningsplikten
Betegnelsen brukes når kravet er forankret i lov eller forskrift.
Kommunens styringssystem skal sikre at helsepersonell etterlever opplysningsplikten og varsler barnevernet når det er grunn til det.
Styringssystemet må blant annet tydeliggjøre hvor ansvaret er plassert, sikre at kompetansen er tilstrekkelig og at forhold som kan gi grunnlag for å melde til barnevernet blir fanget opp, vurdert, dokumentert, samt effektuert når det er aktuelt å melde. Gjennom styringssystemet må det etableres prosedyrer/rutiner som vurderes nødvendig for å sikre etterlevelse av opplysningsplikten.
Kommunen bør ha rutiner som sikrer at helsepersonell er kjent med og etterlever følgende plikter:
Oppmerksomhetsplikten overfor barn og ungdommer generelt og overfor søsken og funksjonshemmede barn, jf. helsepersonelloven § 33
Opplysningsplikten til barnevernet – på eget initiativ og ved pålegg, jf. helsepersonelloven § 33
Opplysningsplikt til politi og brannvesen, jf. helsepersonellovens § 31
Det personlige ansvaret for å melde
Kommunen bør ha rutiner for:
Når foreldre skal og ikke skal informeres
Dokumentasjon og journalføring av meldinger til barnevernet
Fremgangsmåten når det sendes melding til barnevernet
Gjensidig og forpliktende samarbeid mellom helsestasjon, skolehelsetjenesten og helsestasjonen for ungdom og barnevernstjenesten, se anbefalingen Barnevernet
Opplæring og vedlikehold av kompetanse
Rapportering
Kommunen bør sørge for at helsepersonell har kunnskap om:
Hvilke funn som kan gi grunnlag for mistanke om mishandling eller andre former for alvorlig omsorgssvikt.
Hvilke tilbakemeldinger som kan forventes fra barnevernet, jf. barnevernloven § 6-7a
Det følger av helse- og omsorgstjenesteloven § 3-3a at kommunen skal ha særlig oppmerksomhet rettet mot at pasienter og brukere kan være utsatt for, eller kan stå i fare for å bli utsatt for, vold eller seksuelle overgrep. Kommunen skal videre legge til rette for at helse- og omsorgstjenesten blir i stand til å forebygge, avdekke og avverge vold og seksuelle overgrep.
Et ansvar for å forebygge, avdekke og avverge vold og seksuelle overgrep ved ytelse av helse- og omsorgstjenester omfatter blant annet å legge til rette for:
At helsepersonellet som yter tjenester har grunnleggende kunnskap og kompetanse om vold og seksuelle overgrep, og hvordan det kan avdekkes og følges opp. Dette innebærer blant annet å kartlegge kompetansebehov og rekruttere personell med nødvendig kompetanse, samt legge til rette for tilstrekkelig opplæring og etterutdanning.
At tjenestene er organisert slik at helsepersonellet som skal yte tjenestene faktisk settes i stand til å avdekke forhold som kan tilsi at pasienten/brukeren er utsatt for vold eller seksuelle overgrep, og til å følge dette opp. Det innebærer at det må settes av tilstrekkelig med tid og ressurser til oppgavene og at det finnes godt forankrede rutiner.
At helsepersonell oppfyller opplysningsplikten til helse- og omsorgstjenesten etter helsepersonelloven § 32, til barneverntjenesten etter helsepersonelloven § 33 og til nødetater etter helsepersonelloven § 31, i tillegg til avvergelsesplikten i straffeloven § 196. Dette innebærer blant annet å legge til rette for:
Grunnleggende kunnskap om innholdet i gjeldende regelverk
Gode rutiner for hvordan opplysninger skal gis, samt god forankring av rutinene blant de ansatte
Gode rutiner for hvordan helsepersonell kan søke råd og veiledning for å avgjøre om det foreligger en rett eller plikt til å gi opplysninger videre.
Etablering av en oversikt over alle meldinger som sendes til helse- og omsorgstjenesten, barnevernet og nødetater.
Helsedirektoratet har i brev av 23. november 2018 oppfordret kommunene til å utarbeide en plan for arbeidet med vold i nære relasjoner, og til å peke ut en ansvarlig instans for koordinering av arbeidet med vold og seksuelle overgrep i kommunen.
Helsedirektoratet (2017). Styringssystem opplysningsplikt: Kommunen skal ha et styringssystem som ivaretar opplysningsplikten [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 11. november 2019, lest 05. oktober 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/helsestasjons-og-skolehelsetjenesten/fellesdel-opplysningsplikt/styringssystem-opplysningsplikt-kommunen-skal-ha-et-styringssystem-som-ivaretar-opplysningsplikten