Kapittel 1 Forord

Helsedirektoratet jobber for god helse og gode liv. Alle deler av befolkningen skal ha lik tilgang til informasjon om hva som er et sunt kosthold, og det skal være enkelt å ta sunne valg i hverdagen. Å følge med på utviklingen i befolkningens kosthold er en viktig del av dette ansvaret for å vite hvor vi skal rette innsatsen. 

Ikke-smittsomme sykdommer, som noen former for kreft, hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og KOLS står for ca 80 prosent av sykdomsbyrden i Europa og i Norge. Ifølge tall fra EU kan forebyggende og helsefremmende tiltak redusere forekomsten med så mye som 70 prosent. At befolkningen har et sunt kosthold er en viktig del av det forebyggende arbeidet.  

Helsedirektoratets kostråd oppsummerer forskningen på hva som er anbefalt å spise for å holde seg sunn og frisk, for å dekke kroppens behov for næringsstoffer, og for å forebygge sykdom. Det er plass til alle typer mat i et sunt og variert kosthold, men i ulike mengder. Noen matvarer bør spises hver dag, mens andre matvarer bør begrenses til noen ganger i uken eller sjeldnere. Kostrådene skal bidra til å gjøre det enklere å vite hva som er et sunt kosthold. Men det er også viktig å huske på at mat og måltider handler om mer enn næringsstoffer og om mer enn å bli mett, derfor er en viktig del av våre kostråd å spise med glede. Det handler om å ta seg tid til måltidet og om måltidsglede. Mat er identitet, kultur, tradisjon og hygge. Gode måltidsfellesskap er viktig for mange. 

Årets rapport inkluderer tallene for landets matforsyning til og med 2024, det vil si at dette er det første året vi får med tall for forbruket etter at vi fikk nye kostråd sommeren 2024. I tillegg inkluderer rapporten de første tallene for tillit og kjennskap til de nye kostrådene. Rapporten gir oss viktig innsikt i arbeidet med å jobbe mot en befolkning som har et kosthold i tråd med kostrådene, hvor vi eventuelt bør iverksette tiltak og gir oss en unik oversikt over utviklingen i kostholdet over tid. 

Tallmaterialet er bearbeidet for Helsedirektoratet av Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO). Rapporten er utarbeidet av Helsedirektoratet ved Britt Lande, Lars Johansson og Thea Nørgaard Breili. Takk til Mads Svennerud, Yujie Qi Wenstøp, Erik Bøe og Simen Wilsher-Lohre, NIBIO, og Anne Marte Wetting Johansen, Avdeling for ernæringsvitenskap UiO, for godt samarbeid.  

 

Helsedirektoratet

Oslo, november 2025  

Siste faglige endring: 26. november 2025