Kapittel 4.7Kompetanse i oppfølging av pasienter

Opplæring skaper trygghet og forståelse. Det må tilrettelegges for god informasjon og opplæring til ansatte i tjenesten generelt og de som skal jobbe med informasjon, henvisning, tildeling og oppfølging spesielt. Både helsepersonell og fastleger har etterlyst mer opplæring og informasjon for å kunne delta mer aktivt.

Kompetanse i oppfølgingstjenesten

Det er primært sykepleiere som bemanner oppfølgingstjenesten slik den er organisert i prosjektene. Rett kompetanse hos de ansatte i oppfølgingstjenesten er avgjørende. Dette gjelder dels kompetanse på spesifikke sykdommer som dekker målgruppen av pasienter, men også kompetanse på å kunne følge opp pasienter digitalt. Kompetanse som anses betydningsfull er:

  • Det bør være sykepleiere med bred erfaring og ev. tilleggskompetanse innen aktuelle fagområder, som er trygg i rollen og har kjennskap til organisasjonen og hvordan tjenestene fungerer.
  • God kommunikasjonsevne, pasientinvolvering og endringskompetanse blir trukket fram som viktig.
  • Teknisk kompetanse er ikke det viktigste, men man må kunne veilede i bruk av løsningen.
  • Det er et mål at pasienten skal mestre sin egen sykdom – fokus i kompetansebyggingen bør rettes mot dette. Mange har god erfaring med motiverende samtaler som metode i tillegg til kompetanse på aktuelle sykdommer og tilstander. Agder har også utviklet et beslutningsstøtteverktøy som gir oppfølgeren veiledning for ulike problemstillinger slik at de kan være trygge på rådene de gir.
  • Viktig å ha tilgang til tverrfaglig nettverk, for å få råd og veiledning knyttet til aktuelle problemstillinger (ernæringsproblematikk, trening/rehabilitering og medisinske spørsmål mv.).

I oppstart er det viktig å bygge opp kompetanse slik at en liten gruppe ansatte er trygge og kan være ambassadører. Det er viktig å bygge nettverk og utveksle erfaringer med andre kommuner, på tvers av fagområder og mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten. Utvikling av gode egenbehandlingsplaner og beslutningsstøtte for oppfølgingstjenesten er viktig for å øke volum av pasienter og dermed bygge erfaring.

Emnekurs

Helsedirektoratet har videreutviklet emnekurs for fastleger og helsepersonell i kommuner og sykehus. Kurset er godkjent av Den norske legeforening, det gir 15 poeng for spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin og kurset er også godkjent av Norsk Sykepleierforbund. Det ble gjennomført seks kurs i 2024 for henholdsvis Oslo, Bodø/Vesterålen, Nord-Troms/Finnmark og Østfold, og to kurs våren 2025 for Vestre Viken og Helgeland. Til sammen har i underkant av 400 deltakere deltatt på disse emnekursene.

Det er planlagt kurs i flere av de andre prosjektene gjennom 2025. Kursene har vært godt evaluert og har bidratt til økt engasjement blant deltakerne. Flere fastleger har blitt positive til digital hjemmeoppfølging når de ser effekten det har på egne og andres pasienter.

Målet er å skape engasjement, øke kunnskap om digital hjemmeoppfølging og etablere en plattform for lokal samhandling mellom helsepersonell i kommune, fastleger og sykehus.

"Dette er fremtiden, det vil være besparende for samfunnet om pasienter får mere ansvar og innsikt i egen helse", deltaker på emnekurs i Oslo.

Siste faglige endring: 27. mai 2025