Kapittel 4.6 Individuell oppfølging av pasienter

Utgangspunktet for oppfølging av den enkelte pasient er at det er vurdert at vedkommende har nytte av digital hjemmeoppfølging, og at den oppfølging som tilbys er forsvarlig og i tråd med faglige retningslinjer der dette foreligger.

For at tiltaket skal oppleves nyttig må oppfølgingen bidra til at pasienten:

  • får støtte til innsikt i hva som påvirker egen sykdom, hva han/hun selv kan gjøre for å holde seg frisk
  • fanger opp og håndterer en forverring tidlig
  • tar mer ansvar for egen helse

For å tilpasse tiltaket individuelt tar man utgangspunkt i pasientens mål ved å spørre "Hva er viktig for deg", og utarbeider en egenbehandlingsplan ut fra pasientens mål og de helseutfordringer som skal følges opp. Mange har poengtert at dersom pasientens behov eller symptomer endrer seg må oppfølgingen justeres og tilpasses, slik at den oppleves relevant og motiverende for den enkelte.

Et viktig element ved digital hjemmeoppfølging er at verktøyet er pedagogisk tilrettelagt, slik at pasienten kan se egne målinger og se utvikling selv for å lære og forstå sammenhenger. Dette er viktig for å bygge helsekompetanse. Trafikklysmodellen som benyttes oppleves pedagogisk og enkelt for pasienten å forstå.

Digital hjemmeoppfølging passer ikke for alle. Det er en forutsetning at det gjennomføres en grundig kartlegging, og at man evaluerer etter prøveperioden. For noen få kan målinger føre til helseangst eller at man blir for opphengt i sykdommen. Målhyppighet må avpasses hva som er hensiktsmessig og faglig forsvarlig oppfølging for den enkelte etter at prøveperioden er over. Det må sikres jevnlig evaluering av tiltaket så lenge pasienten følges med digital hjemmeoppfølging for å sikre at dette er en egnet oppfølging, og eventuelt avslutte tiltaket.

Forsvarlighetskravet gjelder for digital hjemmeoppfølging som ved all annen helsetjeneste, både på systemnivå og for den enkelte helsearbeider. Helsepersonell må vurdere om vedkommende har den nødvendige informasjon om pasientens sykdomsforløp, symptomer mv til å diagnostisere og iverksette behandling. Ved bruk av elektroniske medier i pasientkontakt, må virksomheten sørge for at det tekniske utstyret til enhver tid er i orden.

Den enkelte helsearbeidere må på sin side vurdere om den informasjon som mottas har så god kvalitet at den kan danne grunnlaget for ytelse av helsehjelp. I motsatt fall må informasjonen innhentes på andre måter, eks. ved at pasienten innkalles til time/henvises til lege.

Det har vært en bekymring fra noen leger at symptomer hos en pasient kan bli oversett eller tolket som noe annet når vedkommende følges opp med digital hjemmeoppfølging. Det er derfor viktig å være spesielt oppmerksom og kontakte lege dersom en pasient blir dårlig og iverksatte tiltak ikke har forventet effekt.

Helsetilsynet har gjort noen tilsyn ved bruk av velferdsteknologi, blant annet medisindispensere. Anbefalinger herfra er like relevant for annen bruk av teknologi. En gjenganger i anbefalinger er at man må avklare roller og ansvar for de ulike steg i tjenesten, og at man må sikre god kartlegging av om dette er egnet oppfølging, god informasjon til pasient og pårørende, samt jevnlig evaluering for å sikre at det fortsatt er forsvarlig, nyttig og ivaretar pasientsikkerhet.

Siste faglige endring: 27. mai 2025