Kapittel 4.5Inklusjonskriterier

I sluttrapporten fra utprøvingsprosjektene ble det anbefalt diagnoseuavhengige vurderingskriterier for inklusjon. Det ble presisert at det må gjøres individuelle vurderinger av den enkelte, og at det kan være situasjoner der pårørende ønsker å ivareta oppfølgingen og dette er hensiktsmessig for familien eller for å ivareta den pårørende. I spredningsprosjektet har i hovedsak de samme inklusjonskriteriene som ble presentert i sluttrapport fra utprøvingsprosjektet blitt benyttet, med noen lokale justeringer:

Vurderingskriterier for å tilby digital hjemmeoppfølging:

  • Pasienten må ha et sykdomsbilde som er mulig å observere/følge opp på avstand
  • Pasienten må være motivert
  • Det må være forsvarlig og ønskelig å følge pasienten med digital hjemmeoppfølging
  • Det må være forventet nytte av tiltaket for pasienten
  • Det bør være forventet effekt på tjenesteforbruk
  • Pasienten må være samtykkekompetent og evne å følge en plan, ev. i samarbeid med pårørende
  • Pasienten kan benytte enkel teknologi ev. med opplæring/testperiode

Nord-Troms har utarbeidet en kombinasjon av inklusjonskriterier og sjekkliste, der man også krysser av for forventet nytteeffekt ved inklusjon (se vedlagt sluttrapport).

I noen tilfeller der det er nært samarbeid med en spesifikk sykehusavdeling har man utarbeidet tilleggskriterier rettet til alvorlighetsgrad av diagnose (for eksempel Ullensaker kols og hjertesvikt).

Sikkerhet i løsningen innebærer som regel at det stilles krav om Bank ID, og det må avklares om pasienten har eller kan skaffe dette. For å redusere digitalt utenforskap der pasientene ikke har råd til eget utstyr eller ikke har Bank ID, bør man ha mulighet for å låne ut nettbrett og ev. alternativ pålogging med tilstrekkelig sikkerhet. Flere av prosjektene har tilrettelagt for dette. Det må også avklares om pasienten har nettverk eller mobildekning der vedkommende bor.

Siste faglige endring: 27. mai 2025