Kapittel 3.2Felles tjenesteutvikling som strategi

Det har vært krav til deltakelse fra alle aktører, både fastleger og helsepersonell fra kommuner og sykehus, i oppstart og utvikling av en ny måte å jobbe og samarbeide på. Felles workshops har vært viktig for å skape en felles arena lokalt og bli kjent med hverandres roller og ansvar.

Det har vært lagt særlig vekt på innsiktsarbeid og å avklare behov og sikre forankring hos deltakende kommuner og aktører. Hva er utfordringsbildet hos oss?  Hva er forventet nytte av digital hjemmeoppfølging? Prosjektene har jobbet med å bli enige om mål og målgruppe sammen, og jobbet sammen om design og organisering av tjenesten, og utarbeidet gevinstplan for gevinstoppfølging. Tjenesteutviklingen har vært basert på stegvis utvikling basert på test, erfaring, evaluering og justering.

Helsedirektoratet utarbeidet en milepælsplan for å bidra til felles retning på arbeidet med digital hjemmeoppfølging. Denne bygger på Veikart for tjenesteinnovasjon (ks.no), og erfaringer fra utprøvingsprosjektene. Milepælene for prosjektet var å avklare behov, utforme tjenesteforløp og utarbeide helhetlig tjenestemodell (Figur 1).

Illustrasjon med milepæler i prosjektet fordelt på milepæl 1 avklare behov, milepæl 2 utforme tjenesteforløp, milepæl helhetlig tjenestemodell.
Figur 1: Milepæler i prosjektet

Støtte og oppfølging til deltakende prosjekt

I spredning av digital hjemmeoppfølging har det vært viktig å bygge på den metodikken som ble benyttet i utprøvingsprosjektene, og som prosjektlederne opplevde som nyttig. Det har vært avgjørende å sikre gjensidig støtte og erfaringsutveksling for de lokale prosjektene, for å bidra til felles utvikling og at de har kunnet bruke hverandre i utviklingsarbeidet.

De viktigste tiltakene har vært:

  • Nettverk for erfaringsdeling: Prosjektledermøter (fire ganger per år) og fellessamlinger (to ganger per år) med flere deltakere fra hvert prosjekt. Møtene har vært både digitale og fysiske.
  • Tilbud om prosessveiledning i samarbeid med InnoMed, med støtte til lokale workshops.
  • Fast rapportering med felles mal, inkludert rapporteringsmøter fire ganger per år, hvorav to med prosjekteier
  • Utarbeidelse av verktøy som Kvikkguide til digital hjemmeoppfølging (ks.no), Pasientens egenbehandlingsplan – en rask innføring (PDF) og Digital hjemmeoppfølging - Kartlegging og tildeling av tjenester (PDF)
  • Digitale temamøter med ulike fagtema innen digital hjemmeoppfølging
  • Tilgang til felles teamsområde, der dokumenter og rapporter, tjenesteforløp, prosedyrer og presentasjoner mv. ble delt.
  • Produksjon av introduksjonsfilm om digital hjemmeoppfølging og hva det innebærer i spredningsprosjektet.
  • Emnekurs for fastleger og helsepersonell i kommuner og spesialisthelsetjeneste med fokus på samhandling om digital hjemmeoppfølging.
  • Helhetlig tjenestemodell i tråd med KS metodebeskrivelse.
  • I tillegg har prosjektledelsen i Helsedirektoratet har vært tilgjengelig for avklaringer, støtte og deltakelse i lokale møter og workshops

Helsedirektoratet gjennomførte i august 2024 en kartlegging over hvilke tiltak prosjektlederne hadde benyttet og hvor nyttig de ulike tiltakene ble opplevd. Prosjektlederne løftet fram prosjektledersamlinger, fellessamlinger og temamøter som svært viktig. Videre var prosessveiledning, kontakt og avklaringer med Helsedirektoratet, rapporteringsmøter med prosjekteier og at Helsedirektoratet deltok i lokale møter og workshops ansett som svært viktig.

Prosessveiledning fra InnoMed

Helsedirektoratet søkte InnoMed om prosessveiledning for alle prosjektene som inngikk i spredning av digital hjemmeoppfølging, og fikk innvilget dette både for 2023 og 2024. InnoMed eies av de regionale helseforetakene (RHF'ene) og kommunenes sentralforbund (KS) i fellesskap. De jobber med tjenesteinnovasjon i samarbeid mellom nivåene i helsetjenesten, og har lang erfaring i veiledning av denne type prosjekt. InnoMed har gjennomført workshops og gitt veiledning ut fra det enkelte prosjekt sitt behov. De har også bidratt med felles prosessveiledning i samlinger og temamøter i nært samarbeid med Helsedirektoratet, med utgangspunkt i milepælene og utfordringene til det enkelte prosjekt. De har jobbet særlig med gevinstoppfølging og forbedring av skjema for gevinstrealisering, samt å bidra til å utarbeide tjenesteprismodeller for samarbeidsprosjekt som skal over i drift.

Prosessveiledningen har vært svært nyttig og er scoret høyt av prosjektene på hva som er viktig for å lykkes med arbeidet. Det har vært et godt og konstruktivt samarbeid mellom InnoMed og Helsedirektoratet gjennom hele perioden.  

Siste faglige endring: 27. mai 2025