Kapittel 3.3Kort beskrivelse av spredningsprosjekt og status 

Tilskudd til prosjekter til spredning av digital hjemmeoppfølging ble lyst ut i april 2022, med avklaring av deltakelse juni og felles oppstartsamling i september 2022. Alle helsefellesskap var representert, med unntak av helsefellesskapene i Helgeland og Finnmark. Det ble derfor utlyst en ny runde i 2023 der kun kommuner fra disse helsefellesskapene kunne søke, og det medførte at Helgeland og Finnmark først kom med i prosjektet fra henholdsvis mars og oktober 2023.

Én kommune har søkt på vegne av det lokale samarbeidsprosjektet og stått som eier lokalt og vært ansvarlig for gjennomføring. Prosjektene har mottatt tilskudd fra Helsedirektoratet gjennom Nasjonalt Velferdsteknologiprogram og helseteknologiordningen.

Alle 19 helsefelleskap er representert gjennom 17 samarbeidsprosjekt som har deltatt i spredning av digital hjemmeoppfølging. Oversikten under viser den kommunen som er prosjekteier innen de ulike helsefellesskapene (Figur 2). To prosjekt representerer to helsefellesskap hver, henholdsvis Vestfold og Telemark og Førde og Fonna. Det er variasjon i hvor mange kommuner som har deltatt i de ulike prosjekt, fra to kommuner i Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag til alle kommuner i helsefellesskapet i prosjektene i Sør-Rogaland, Østfold og Helgeland. Noen av kommunene har hatt en observatørstatus med plan for å koble seg på etter hvert. Alle prosjektene har hatt samarbeid med sitt lokale helseforetak.

Det inngår totalt 182 kommuner i spredningsprosjektene. 73 av kommunene hadde pasienter som ble fulgt med digital hjemmeoppfølging pr. 31.12.24 med til sammen 1204 aktive pasienter. Det er viktig å merke seg at prosjektene er i oppstartfasen. Potensialet for pasienter som kan dra nytte av denne type oppfølging er langt høyere.

Status pr. 31.12.2024:

  • 19 helsefellesskap
  • 182 kommuner
  • 73 kommuner med aktive pasienter
  • 1204 aktive pasienter
Norgeskart med stedsnavnene: Gamvik, Kværangen, Bodø, Brønnøy, Overhalla, Trondheim, Volda, Sunnfjord, Masfjorden, Stavanger, Kristiansand, Skien, Fredrikstad, Asker, Oslo, Ullensaker, Vågå
Figur 2: Oversikt over kommunene som er prosjekteiere i spredningsprosjektet

Prosjektene som deltok i utprøving av digital hjemmeoppfølging i perioden 2018-2021 har vært viktige for å dele erfaring, og støtte nye prosjekt til å komme i gang. I tillegg til å dele sine erfaringer i prosjektledermøter, fellessamlinger og temamøter, har de deltatt på lokale workshops og møter. Gjennom dette har de gitt drahjelp og inspirasjon i de nye prosjektene. Å bli kjent med hverandre gjennom nettverksmøter har lagt et viktig grunnlag for denne erfaringsdelingen. Prosjektene har også delt fortløpende arbeid med organisering, rutiner og prosedyrer, slik at man har kunnet bygge på hverandres arbeid.

Spredningsprosjektet har omfattet mange kommuner og mange mindre kommuner med store avstander. Dette har gitt nye utfordringer. Å jobbe med forankring og etablere en god organisering i et stort område er krevende. Her har mange av prosjektene gjort en svært god jobb. Innlandet løste dette med å dele inn i regioner med egne prosjektledere, eiere og styringsgrupper. Denne modellen ble delt med flere. Lokalt eierskap både regionalt og i den enkelte kommune er viktig for å sikre at digital hjemmeoppfølging faktisk møter de behovene man ser lokalt, og blir en del av en målrettet satsing innen den enkelte kommune. Også koblingen og samarbeidet med helsefellesskapene har utviklet seg og blitt svært viktig for felles retning og samarbeidsstrukturer. Arbeidet er videreført innen alle helsefellesskap (unntatt ett), og 18 prosjekt har fått støtte i helseteknologiordningen for 2025.

Siste faglige endring: 27. mai 2025