Bruker- og pårørendemedvirkning
For hensiktsmessig planlegging, gjennomføring, evaluering og utvikling av behandlings- og oppfølgingstjenester etter overdose, er medvirkning også på systemnivå et viktig virkemiddel for å sikre at pasient- og pårørendestemmen blir hørt, jf. pasient- og brukerrettighetsloven (lovdata.no) og helseforetaksloven (lovdata.no). Bruker- og pårørenderepresentanters erfaringskompetanse er likeverdig med helsefaglig og administrativ kompetanse og er relevant på alle nivåer i helsetjenesten.
- Pasienter og pårørende bør få opplæring som en del av tjenestetilbudet.
- Tjenestene bør alltid involvere brukerrepresentanter når det utvikles kompetanseprogram og skriftlige rutiner og i drøfting av hvordan tjenesten er organisert, jf. Nasjonal faglig retningslinje for avrusning av rusmidler og vanedannende legemidler kapittel 7 punkt 1.
- Virksomheten kan vurdere å ansette erfaringskonsulenter, jf. Nasjonal faglig retningslinje for avrusning av rusmidler og vanedannende legemidler kapittel 7 punkt 3.
Sist faglig oppdatert: 31. august 2021 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2021). Bruker- og pårørendemedvirkning [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 31. august 2021, lest 28. juni 2022). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/pakkeforlop/rusbehandling-tsb/akuttbehandling-og-oppfolging-etter-rusmiddeloverdose/bruker-og-parorendemedvirkning-ved-rusmiddeloverdose/bruker-og-parorendemedvirkning