Avslutning av pakkeforløpet
Pakkeforløpet kan avsluttes:
- Når kartlegging/utredning av barnets psykiske helse er avsluttet, og resultatet av kartleggingen/utredningen er at barnet ikke har behov for oppfølging og/eller behandling i helsetjenesten.
- Hvis kartleggingen/utredningen av barnets psykiske helse viser at barnet trenger oppfølging og/eller behandling fra helsetjenesten. Da avsluttes pakkeforløpet når:
- Helsetjenesten har avtalt og/eller påbegynt oppfølging/ behandling.
- Det er avklart kontaktpersoner i helsetjenesten og barnet/familien har fått kontakt med disse personene.
Barnevernstjenesten og helsetjenesten samarbeider fremdeles om barnet dersom barnet har behov for tjenester fra begge sektorer. IP/samhandlingsplan er opprettet og oppdatert, og alle parter forstår ansvaret og oppgavene i det videre samarbeidet som følger av planen.
Beskrivelse av aktivitet
Tjenestene involverer barnet/familien når de vurderer å avslutte pakkeforløpet. Tjenestene informerer barnet om hvordan hans/hennes synspunkter er ivaretatt og begrunnelsen for beslutningene som er tatt.
Hvis pakkeforløpet avsluttes, og barnet har behov for samtidig hjelp fra psykiske helse- og rustjenester og barnevernstjenester, fortsetter tjenestene samhandlingen. Samarbeid om IP er et viktig verktøy for å sikre et helhetlig og koordinert tilbud.
Dersom barnevernstjenesten avslutter undersøkelsessaken hjemlet i barnevernsloven i barnevernstjenesten uten tiltak, men barnet fremdeles ønsker eller har behov for psykisk helse- og rustjenester, avklarer tjenestene hvem som følger opp barnet og foreldrene. Ansvaret blir overført til den aktuelle tjenesten når tiltak er etablert. Dersom flere instanser vil fortsette å ha kontakt med barnet og foreldre, avklares det hvem som har ansvar for å koordinere samarbeidet. Individuell plan oppdateres.
Hvis barnet flyttes i fosterhjem eller institusjon, akutt eller planlagt, er det fosterhjemmet og institusjonen som ivaretar barnets ønske om eller behov for psykisk helse- og rushjelp. Dette skjer da eventuelt i samarbeid med den kommunale barnevernstjenesten og den/de aktuelle helse- og rustjenestene.
Barnevernstjenesten har ansvar for oppfølging og koordinering av samhandlingen og oppdatering av individuell plan, men fosterhjem og barneverninstitusjonen er viktige aktører i samarbeidet
Samarbeid mellom de aktuelle tjenestene på systemnivå reguleres i samarbeidsavtaler, som beskrevet i rundskrivet Samarbeid mellom barneverntjenester og psykiske helsetjenester til barnets beste.
Det kan skje at barnevernstjenesten, som har oppfølgingsansvaret for barnet, ikke er enig i beslutningene som tas i helsetjenesten, om oppfølging av barnet. I slike situasjoner kan det være aktuelt å informere/bistå barnet/familien om klage til fylkesmannen.
Begrunnelse
Barnevernstjenesten skal medvirke til at barns interesser også ivaretas av andre offentlige organer, jf. barnevernloven § 3-2 første ledd (lovdata.no). Dette gjelder i alle faser der barnet får oppfølging fra barnevernet. Når de aktiviteter som er nødvendig for å ivareta dette ansvaret er gjort, kan pakkeforløpet avsluttes.
Barnet har rett til nødvendige helse- og omsorgstjenester fra den kommunale helse- og omsorgstjenesten og fra spesialisthelsetjenesten ved behov, jf. pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1a og § 2-1b (lovdata.no). Når tjenester er gitt i henhold til bestemmelsene, eller det ikke er grunnlag for å yte tjenester etter gitte bestemmelser, kan pakkeforløpet avsluttes.
Sist faglig oppdatert: 26. juni 2020 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). Avslutning av pakkeforløpet [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 26. juni 2020, lest 27. juni 2022). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/pakkeforlop/barnevern-kartlegging-og-utredning-av-psykisk-helse-og-rus-hos-barn-og-unge/avslutning-av-pakkeforlopet/avslutning-av-pakkeforlopet