Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Veiledning og anbefalinger om idrettsaktivitet

Først publisert: 01.04.2020 Sist faglig oppdatert: 01.04.2020

Helsedirektoratet har utarbeidet veiledning og anbefalinger til hvordan forbudet mot idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet hvor personer fysisk møtes, skal forstås.

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.


Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).

-Mange vil komme i gang med sport og aktivitet og det er selvsagt Helsedirektoratet glad for. Samtidig må alle typer idrettsaktiviteter gjennomføres, slik at helsemyndighetenes anbefalinger om samling av personer og samling i grupper overholdes, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Avklaring om hva forbudet betyr

Ifølge forskrift om smitteverntiltak ved koronautbruddet (Covid-19-forskriften) er det forbud mot idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs hvor personer fysisk møtes.

Helsedirektoratet har fått mange henvendelser om hvordan forbudet skal forstås.

Helsedirektoratet har derfor utarbeidet veiledning og anbefalinger til hvordan forbudet mot idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet hvor personer fysisk møtes, skal forstås.

-Alle typer idrettsaktiviteter må gjøres på en måte som sikrer at helsemyndighetenes anbefalinger om samling av personer og samling i gruppe overholdes. Det betyr at nå vi er sammen bør vi ikke være mer enn 5 personer samlet og vi bør holde en fysisk avstand på minst 2 meter mellom oss. Avstanden gjelder både innad i gruppen og til andre personer, sier Guldvog.

Det er en forutsetning for all aktivitet at generelle anbefalinger for forebygging av smitte kan overholdes. Det innebærer at mange idrettsaktiviteter ikke kan gjennomføres, og at bruk av utstyr og garderobe ikke kan tillates.

Det er ikke adgang til å organisere idrettsaktiviteter eller gjennomføre kamper eller stevner, fordi det innebærer at personer fysisk møtes og nærkontakt er uunngåelig, og/eller hvor det vil være vanskelig å overholde krav om forsvarlig avstand til enhver tid under trening eller aktivitet. Dette er begrunnet i smittevern.

Norges idrettsforbund lager kjøreregler

Norges idrettsforbund (NIF) vil utarbeide et felles sett med kjøreregler som skal ligge til grunn for alle idrettene.

-NIF vil be hvert av våre 55 særforbund om å utarbeide koronavettregler innenfor sine idretter. Dersom et særforbund har spørsmål til forståelsen av Helsedirektoratets nye veiledning og råd, så ta kontakt med nærmere angitt person i NIF. Vi har mulighet til å ha en dialog med direktoratet knyttet til tolkningen, sier idrettspresident Berit Kjøll.

-Ikke driv idrettsaktivitet med mindre du er 100 prosent trygg på at idrettsaktiviteten er innenfor de gjeldene regler og råd, sier Kjøll.

Slik smitter koronavirus

Helsedirektoratet minner om at koronavirus smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person, på tre måter:

  • Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster.
  • Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt.
  • Ved indirekte kontakt når viruset blir overført til for eksempel idrettsutstyr gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene og andre kommer i kontakt med gjenstanden/flaten.

------------------

NB! Status for lovverk og anbefalinger om covid-19 kan endre seg raskt. Eldre nyhetssaker bør derfor ikke brukes som kilde til lovverk eller helsefaglige anbefalinger.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold