Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Vaksineutstyr på vei til kommunene

Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Først publisert: 15.12.2020 Sist faglig oppdatert: 15.12.2020

Tirsdag 15. desember starter Helsedirektoratet utsending av sprøyter og annet utstyr, slik at landets kommuner skal være klare når den første koronavaksinen kommer.

Artikkelen er 230 dager gammel, informasjonen kan være utdatert.
Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).

- Dette er en milepæl i arbeidet for å stanse pandemien. Den første leveransen med sprøyter og vaksineutstyr som vi nå sender ut, vil gjøre kommunene godt forberedt til å starte vaksineringsarbeidet, sier assisterende helsedirektør, Geir Stene Larsen.

Vaksineutstyret blir fordelt etter antall innbyggere, slik at alle kommuner får utstyr til å vaksinere en like stor andel av befolkningen.

Distribusjon av vaksineutstyr starter nord i landet og leverandøren jobber seg sørover de neste to ukene. Før nyttår vil alle kommuner få levert nok utstyr til at de kan starte vaksinering så snart de første vaksinene kommer.

14 millioner sprøytespisser

Helsedirektoratet har kjøpt inn 11,4 millioner sprøyter og 14 millioner sprøytespisser.

Ulike vaksiner kan ha ulik dosering, derfor har vi kjøpt inn sprøyter i ulike størrelser.

I tillegg til sprøyter og sprøytespisser sender vi nå ut spritservietter til desinfisering av huden, bomullsdotter, plaster og avfallsbokser til brukte sprøytespisser.

Om lag halvparten av utstyret blir sendt ut til kommunene i løpet av desember. Resten vil bli sendt ut seinere.

Transport ved minus 70

Per i dag ser det ut til at den første vaksinen vil komme fra selskapene Pfizer og BioNtech. Denne vaksinen må oppbevares ved minus 70 grader for å holde seg i lang tid, men er holdbar i fem døgn i kjøleskaptemperatur.

Vaksinene vil bli transportert ved minus 70 grader til desentraliserte lagre der det vil være såkalte ultrafrysere som også holder minus 70. Derfra vil vaksinene bli distribuert til kommunene i egne transportbiler med kjøleskaptemperatur.

Kommunene vil da ha fem døgn på seg, minus transporttiden, til å få satt vaksinene.

For å hjelpe kommunene å transportere vaksinene ut til vaksineringsstedene, har Helsedirektoratet bestilt kjølebokser for transport av vaksinene internt i kommunene. Disse vil bli sendt ut til kommunene i to omganger. Første utsending av kjølebokser skjer i begynnelsen av januar.

Tørris som reserveløsning

I tilfelle svikt i transportkjeden ut til kommunene, jobber Helsedirektoratet med en reserveløsning for å kjøpe inn tørris som kan brukes til å lagre vaksiner ved minus 70 grader i inntil 15 dager.

Ansvar og roller i vaksinearbeidet

Helsedirektoratet har ansvar for utstyr

  • Helsedirektoratet har ansvar for å skaffe og distribuere sprøyter, sprøytespisser og annet utstyr til vaksinering av befolkningen i hele landet.

Folkehelseinstituttet har ansvar for vaksiner og retningslinjer

  • Folkehelseinstituttet har ansvar for å ta imot, lagre og distribuere vaksiner ut til kommunene.
  • Folkehelseinstituttet har ansvar for retningslinjer og veiledning for vaksinering. Kommunene får informasjon om retningslinjene og de er enkelt tilgjengelige på Folkehelseinstituttets nettsider.
  • Folkehelseinstituttet har ansvar for å gi informasjon til kommunene om prioritering.
  • Koronavaksinasjonsveilederen for kommuner og helseforetak(Fhi.no)

Kommuner gjennomfører vaksineringen

  • Kommunene har ansvar for å gjennomføre vaksineringen