Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Smittevernveileder for virksomheter med en-til-en kontakt

Først publisert: 23.04.2020 Sist faglig oppdatert: 23.04.2020

Regjeringen har vedtatt at virksomheter med en-til-en kontakt, som frisører, hudpleiere og tatovører kan gjenåpne fra 27. april, forutsatt at driver på en smittevernfaglig forsvarlig måte.

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.


Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).

-Det er viktig at frisører, hudpleiere, tatovører og de som tilbyr piercing eller annen virksomhet som medfører penetrering og destruering av hud sørger for godt smittevern, når vi nå forsiktig gjenåpner samfunnet. Vi har alle et felles ansvar for å bidra til å holde smitten nede, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Må oppfylle krav i covid-19 forskriften

For å kunne holde åpent, må frisører, tatovører, de som driver hudpleievirksomhet, hultakingsvirksomhet eller annen virksomhet som medfører penetrering og destruering av hud som for eksempel svimerking og arring oppfylle kravene som står i covid-19-forskriften, §14a.

Smittevernveileder

Helsedirektoratet har utarbeidet en veileder til virksomhetene som er omfattet av forskriften, som utdyper og utfyller kravene i covid-19 forskriften og øvrige lov- og forskriftsfestede krav for bransjen. Faglig innhold i veilederen er levert av Folkehelseinstituttet.

Veileder: Smittevernfaglig forsvarlig drift i virksomheter med én-til-én-kontakt som frisører, kroppspleie mv. 

Målet smitteverntiltakene er å beskytte både kunder og ansatte.

 • Ansatte må kunne smitteverntiltakene
 • Ansatte og kunder må holde seg hjemme, hvis de er syke
 • Det skal holdes minst 1 meter avstand mellom ansatte og mellom kundene. Unntaket er i veiledning av lærlinger
 • Brukt utstyr må rengjøres mellom hver kunde
 • Det ikke skal serveres mat og drikke eller være aviser, ukeblader og lignende i lokalene
 • Kunder bør stille med rent hår, hud og skjegg, hvis de tikke går an å vaske på stedet
 • Virksomhetene bør vurdere å redusere eller midlertidig fjerne behandlingstilbud som innebærer nær ansikt-til-ansikt kontakt og som derfor innebærer økt smitterisiko
 • Virksomhetene må ha oversikt over kundene som har vært der de siste to ukene, samt informere kundene om at de oppbevarer denne informasjonen
 • Ansatte som tilhører grupper med høyere risiko for alvorlig forløp av covid-19 bør vurderes individuelt i forhold til tilrettelagt arbeid

Les veilederen for å få hele oversikten (finnes også på engelsk, samisk, arabisk, kinesisk, polsk, thai og vietnamesisk). 

Ansvar

 • Det er den enkelte virksomhet som er ansvarlig for å vurdere om behandlingen tilfredsstiller grunnleggende krav til smittevern, og dermed kan tilbys.
 • Virksomheten må selv vurdere hvordan tiltakene skal tilpasses deres virksomhet og lokale forhold.
 • Alle ansatte må kunne smitteverntiltakene.

Opplæring

Folkehelseinstituttet har nettundervisning til virksomheter som har en-til-en kontakt med kundene sine. Les mer på instituttets nettsider

Få varsel om endringer i veilederne

Nederst på forsiden i hver veileder kan du legge inn e-post adresse og få varsel på e-post hver gang vi oppdaterer eller legger inn nytt innhold i den aktuelle veilederen.

------------------

NB! Status for lovverk og anbefalinger om covid-19 kan endre seg raskt. Eldre nyhetssaker bør derfor ikke brukes som kilde til lovverk eller helsefaglige anbefalinger.

Informasjon til helsepersonell og andre profesjonelle aktører finner du på Helsedirektoratets koronaside. https://www.helsedirektoratet.no/tema/beredskap-og-krisehandtering/koronavirus

Informasjon til befolkningen finner du på Helsenorge. https://helsenorge.no/koronavirus

Abonner på nytt eller oppdatert innhold