Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Slik blir koronasertifikatet kontrollert når du skal reise inn til Norge

Illustrasjon koronasertifikat, fra venstre: 1. Slik ser den første siden på koronasertifikatet ut i dag på Helsenorge. 2. Kontrollside (Norge) med grønt og rødt lys er for innenlands bruk. Denne kan du ikke bruke til grensekontroll ved innreise. 3. Det er utvidet kontrollside du skal vise til grensekontrollen når du reiser inn i Norge. (QR-koden i eksemplet er fiktiv)

Illustrasjon koronasertifikat, fra venstre: 1. Slik ser den første siden på koronasertifikatet ut i dag på Helsenorge. 2. Kontrollside (Norge) med grønt og rødt lys er for innenlands bruk. Denne kan du ikke bruke til grensekontroll ved innreise. 3. Det er utvidet kontrollside du skal vise til grensekontrollen når du reiser inn i Norge. (QR-koden i eksemplet er fiktiv)

Først publisert: 11.06.2021 Sist faglig oppdatert: 11.06.2021

Fullvaksinerte og de som har hatt covid-19 de siste seks månedene får unntak fra innreisekarantene fra og med fredag 11. juni kl. 15. Dette gjelder kun dersom de kan dokumentere dette gjennom norsk koronasertifikat. Sertifikatet ligger på helsenorge.no. Alle som skal reise inn til Norge må sette seg inn i hva sertifikatet viser og hvordan det kontrolleres før de kommer til grensen.

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 1. juli 2021.

Men de som trenger å reise inn til Norge fra fredag 11. juni kl. 15 kan slippe karantene dersom de kan dokumentere fullvaksinasjon eller gjennomgått covid-19 i det norske koronasertifikatet (se definisjon:

Fullvaksinert mot covid-19 er de som:

  • har fått 2. vaksinedose, med virkning fra 1 uke etter vaksinasjonen.
  • har fått vaksine med éndose-vaksine, med virkning fra 3 uker etter vaksinasjonen.
  • ved godkjent laboratoriemetode har testet positivt for covid-19, og deretter har fått en dose vaksine minst 3 uker etter prøvedato, med virkning fra 1 uke etter vaksinasjonen.
  • har fått 1. vaksinedose, og ved godkjent laboratoriemetode har testet positivt for covid-19 minst 3 uker etter vaksinasjonen, og har avsluttet isoleringen.
). 

Kontrollside (Norge) skal ikke brukes ved grensepassering

Koronasertifikatet har to kontrollsider: Kontrollside (Norge) og utvidet kontrollside (for innreise). Vær oppmerksom på at grønt koronasertifikat som vises i Kontrollside (Norge), som er for innenlands bruk, ikke nødvendigvis vil gi fritak fra innereisekarantene. Hvis du for eksempel er vaksinert med en vaksinedose for mer enn tre uker siden, vil kontrollsiden for innenlands bruk være grønn, mens du må være fullvaksinert for å slippe innreisekarantene. 

Bruk utvidet kontrollside ved kontroll på grensen

For kontroll ved innreise, trykk på knappen utvidet kontrollside. Det er denne du skal vise til politiet ved grensepassering. 

Slik foregår kontrollen

Politiet vil scanne QR-kodene som er på utvidet kontrollside. 

I scanneren vil kontrolløren øverst få opp informasjon om sertifikatet er gyldig eller ikke. Gyldig betyr kun at informasjonen i QR-koden er riktig, og ikke om du slipper innreisekarantene eller ikke. 

Dette gir unntak fra innreisekarantene

Nedenfor i appen for scanning vil kontrolløren se informasjon om hva slags vaksine du har fått, når, fra hvilken produsent, og om du har fått en eller to doser. 

  • Hvis du har status som fullvaksinert, vil du slippe innreisekarantene. 
  • Hvis du har gjennomgått koronasykdom siste seks måneder, slipper du også innreisekarantene. 
  • Fullvaksinerte og personer som har vært koronasyke de siste seks måneder trenger ikke å fremvise en attest som viser negativ test for SARS-CoV-2 tatt 24 timer før ankomst til Norge.

Hvis du har fått første vaksinedose for 3-15 uker siden, slipper du karantenehotell og kan avslutte karantene etter negativ test 3 døgn etter ankomst.  Det samme gjelder for barn under 18 år.

Du må fortsatt teste deg ved innreise

Hovedregelen er at alle skal testes på grensen ved innreise, også de som nå får fritak fra innreisekarantene. Ved kapasitetsutfordringer er det en mulighet for myndighetene på grensen til å bestemme at personer som er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 og kan dokumentere dette, ikke skal ta test på grensen, men får plikt til å ta test senest innen to dager etter ankomst til Norge.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold