Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Råd om besøk og overnatting i julen

Foto: Mostphotos/shalamov

Foto: Mostphotos/shalamov

Først publisert: 10.12.2020 Sist faglig oppdatert: 10.12.2020

Målet er en hyggelig jul for alle, men vi må feire og være sammen på måter som ikke sprer covid-19-smitte. Det viktigste vi gjør for å minske risiko for smitte er å holde avstand til andre og begrense hvor mange du treffer i løpet av jula, holde deg hjemme om du er syk, og sørge for god håndhygiene.

Artikkelen er 230 dager gammel, informasjonen kan være utdatert.
Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).

Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om å vurdere hvordan man bør organisere overnattingsbesøk i julen.

Råd om overnatting i julen:

  • Man kan ha venner og familie, for eksempel barn eller besteforeldre, på overnatting over flere netter i julen, men det anbefales maks fem gjester. Dersom alle gjestene er fra samme husstand kan man være flere. Det innebærer at en familie kan overnatte selv om de har mange barn.
  • Gjester fra samme husstand kan bo på samme rom. Andre gjester bør ha enerom. Alle, som ikke er fra samme husstand, må kunne holde 1 meter avstand til hverandre.
  • Regjeringen har i sine juleråd sagt at på to av dagene kan man ha inntil 10 gjester. Det betyr altså inntil 10 gjester på julaften og nyttårsaften, eller to andre dager som man velger selv i løpet av perioden.
  • Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet presiserer at man på de to dagene man kan ha 10 gjester på besøk i ikke bør være flere enn én husstand pluss 10 gjester.
  • Man bør ikke delta i mer enn to samlinger med 10 gjester i løpet av høytiden, enten man deltar som gjest eller husstandsmedlem.
  • Merk at overnatting etter samlinger med 10 gjester oppfattes som 2 samlinger av husstand pluss 10 gjester siden sammenkomstene da strekkes over 2 dager.
  • Alle, som ikke er fra samme husstand, må kunne holde 1 meter avstand til hverandre og alle må ha god håndhygiene i selskap eller hvis man overnatter.
  • Hvis du kommer fra områder med høy smitte, bør du holde 2 meter avstand til folk i risikogruppen.

Disse anbefalingene gjelder for hele landet. I kommuner med stort smittetrykk kan det være strengere regler for antall gjester og kontakter. Følg derfor godt med på informasjonen der du bor.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold