Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Nå kan leger gi digital helseattest for førerkort

En eldre mann sitter bak rattet i en lastebil

Nå slipper mange yrkessjåfører og eldre å levere helseattesten sin til Statens vegvesen selv. Foto: Mostphotos

Først publisert: 09.05.2023 Siste faglige endring: 09.05.2023

Med et tastetrykk kan mange fastleger nå sende over helseattest som bekrefter at sjåføren kan få førerkort, litt som å få godkjent sin egen EU-kontroll - av helsa. Dette vil etter hvert gjøre prosessen enklere og raskere for rundt 220.000 personer hvert år.

Artikkelen er 297 dager gammel, informasjonen kan være utdatert.

I første omgang vil den digitale løsningen være tilgjengelig for noen av landets 4 900 fastleger. Dette skyldes at ikke alle leverandører av elektronisk pasientjournal (EPJ) har gjennomført nødvendige systemendringer som gjør det mulig for legene å laste ned og sende digital helseattest til Statens vegvesen.

Leger som ønsker å ta i bruk den digitale helseattesten kan kontakte sin EPJ-leverandør for å forhøre seg om løsningen blir tilgjengelig på deres kontor.

For yrkessjåfører og eldre 

Helseattestene skal leveres til Statens Vegvesen i forbindelse med førerkortklasser der det er krav til helseattest, og ved fornyelse av førerkort. Dette gjelder yrkessjåfører og andre som har lastebil- og bussklasser (C1, C, D1, D), sjåfører over 80 år og sjåfører som har tidsbegrenset førerett av helsemessige årsaker.

Også for digitalt førerkort

For sjåfører som har lastebil- og bussklasse C1, C, D1, D samt sjåfører over 80 år er helseattest en forutsetning for fornyelse av førerkortet. De aller fleste av disse vil nå kunne fornye førerkortet uten å måtte møte opp ved den lokale trafikkstasjonen eller selv sende inn attesten.

Nå som innsending av helseattest til Statens Vegvesen blir mulig å gjøre digital, kan du fornye førerkortet ditt digitalt via Din Side på vegvesen.no så snart helseattesten er sendt fra legen. 

Abonner på nytt eller oppdatert innhold