Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Jobber med løsning for ikke-digitale brukere (koronasertifikat)

Først publisert: 11.06.2021 Sist faglig oppdatert: 11.06.2021

Rundt 110 000 personer kan ikke bruke PC, mobil eller nettbrett for å laste ned koronasertifikat fra Helsenorge. Helsedirektoratet og FHI jobber med en løsning som i løpet av noen uker skal gjøre det mulig å bestille koronasertifikat på papir.

Artikkelen er 42 dager gammel, informasjonen kan være utdatert.
Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).

Koronasertifikatet er tilgjengelig for alle som kan logge seg inn på Helsenorge med for eksempel BankID. Det finnes også en fullmaktsløsning på Helsenorge som gjør det mulig for andre å skrive ut koronasertifikat, men ved å benytte denne løsningen vil den som får fullmakt også få tilgang til informasjon om for eksempel resepter til personen som gir fullmakt.

Mange vil ha behov for koronasertifikat på papir

Prosjektet for koronasertifikatet har estimert at rundt 110 000 personer i Norge ikke er digitale, og verken kan bruke PC, mobil eller nettbrett. Det er uklart hvor mange av disse som faktisk vil ha behov for et koronasertifikat. Foreløpig er det kjent at sertifikatet vil brukes til grensepassering, og det kommer mer informasjon om bruk av koronasertifikatet i Norge på mandag (regjeringen.no).

Fullmaktsløsning på Helsenorge

Løsningen vi kan tilby til personer som selv ikke benytter digitale løsninger, er å benytte seg av fullmaktsordningen som ligger på Helsenorge, som er beregnet nettopp for disse brukerne for de ulike tjenestene som ligger på Helsenorge. Fullmaktsløsningen kan brukes både digitalt og med et papirskjema som sendes per post. 

Egen løsning for ikke-digitale brukere

Helsedirektoratet og FHI jobber også for å ha en egen løsning å tilby for koronasertifikatet for disse brukerne. Løsningen vil gjøre det mulig å ringe et telefonnummer, og få tilsendt koronasertifikat på papir på folkeregistrert adresse. 

Helsedirektoratet og FHI kan ikke fastslå en dato for når løsningen er klar, men tar sikte på at den er tilgjengelig fra slutten av juni. 

Utviklingen av koronasertifikat har skjedd under sterkt tidspress, og det har ikke vært mulig å jobbe frem en løsning for ikke-digitale brukere samtidig med løsningen på Helsenorge.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold