Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Helsedirektoratet utdyper om omfattende tiltak for å hindre spredning av Covid-19

Først publisert: 13.03.2020 Sist faglig oppdatert: 13.03.2020

Helsedirektoratet vedtok 12. mars omfattende tiltak for å hindre spredning av Covid-19 og for å bidra til å opprettholde nødvendige helse- og omsorgstjenester. Helsedirektør Bjørn Guldvog gir her utdypende informasjon.

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.


Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).

Takk for at du bidrar

- Vi ser at mange følger våre råd. Det er færre ute. Det er som flere jobber hjemmefra. Dette er veldig viktig. Tusen takk. Vi har stor forståelse for at dette er krevende, sier Bjørn Guldvog.

Helsedirektoratet jobber nå med å følge de omfattende tiltakene som er innført.

- Det betyr at vi når vi fatter omfattende beslutninger, så må vi ha noe tid på etterarbeid. Vi må også sikre at de løsningene vi har, ikke medfører mer byråkrati. Derfor delegerer vi myndighet til et rett nivå, for å fatte raske beslutninger, sier Guldvog.

Helsedirektoratet har vedtatt omfattende tiltak for å hindre spredning av Covid-19 (12.03.2020)

Helsenorge for all informasjon fra helsemyndighetene 

Regjeringens korona-sider

På reise i utlandet. Bør du dra hjem?

Det er den enkelte som selv må vurdere og beslutte om han eller hun skal reise hjem. UD og andre myndigheter kan gi råd og reiseinformasjon.

Situasjonen i land som opplever utbrudd av koronaviruset endrer seg fort. Land kan raskt innføre reiserestriksjoner, tvungen karantene ved innreise fra land med koronavirus, grenser kan bli stengt, flyavganger bli kansellert og andre tiltak kan iverksettes.

- Det er viktig at den enkelte setter seg godt inn i situasjonen, sier Guldvog.

Reiseråd fra Folkehelseinstituttet og UD på Helsenorge.no

Reise innenlands i Norge

- Vi anbefaler at folk blir hjemme og ikke drar på hytta eller drar langt av gårde til nye lokalsamfunn. Hensikten er å ikke spre smitte til små lokalsamfunn, sier Guldvog.

Han minner om at det holder at det kommer en person med smitte. Det å utsette flere små lokalsamfunn for smitte, er uheldig.

- Vi må huske på også at små lokalsamfunn har færre ansatte i helsetjenesten og mindre kapasitet. Husk at du også kan bli syk, derfor er det lurt å være hjemme, sier Guldvog.

Regjeringen vedtok i ekstraordinært statsråd 15. mars 2020 et forbud mo opphold på fritidseiendommer

Karantene ved innreise til Norge

(Dette avsnittet er oppdatert flere ganger etter at Helsedirektoratet først publiserte sine tiltak 12. mars)

Alle personer (både de som har adresse i Norge og utenlandske) som har vært utenfor Norge, skal i karantene i 14 dager, selv om de ikke har symptomer på koronavirus. Dette gjelder fra og med 17. mars og foreløpig til 1. april, men kan bli forlenget.

Personer som ikke har bosted i Norge vil bli bedt om snu, eller oppgi en adresse der de skal gjennomføre karantene i 14 dager.

Personer som har symptomer på koronavirus skal bli vurdert av helsepersonell der de befinner seg.

Karantene og isolering på Helsenorge.no

Reiseråd fra Folkehelseinstituttet og UD på Helsenorge.no

------------------

NB! Status for lovverk og anbefalinger om covid-19 kan endre seg raskt. Eldre nyhetssaker bør derfor ikke brukes som kilde til lovverk eller helsefaglige anbefalinger.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold