Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Helsedirektoratet til alle som ankommer fra eller har vært i Danmark: - Test dere

Først publisert: 08.11.2020 Sist faglig oppdatert: 08.11.2020

- Vi ber om at alle som har vært i Danmark de siste to ukene tester seg for koronavirus og holder seg i karantene i 10 døgn etter ankomst, uansett testresultat. Dette er svært viktig for at vi ikke skal få spredning av den nye virusstammen fra mink i Danmark som vi frykter kan redusere effekten av en fremtidig vaksine, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Artikkelen er 269 dager gammel, informasjonen kan være utdatert.
Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).
43141507-small-black-animal-european-mink-in-a-cage-behind-bars-foto-Anatolii Savitskii-Mostphotos.jpg
Foto: Anatolii Savitskii/Mostphotos

Det er ikke gjennomført risikoanalyser i Norge for hvordan akkurat denne typen virusmutasjon (cluster-5-varianten av SARS-CoV-2-virus fra mink), vil kunne påvirke effekten av fremtidige vaksiner. Selv om sannsynligheten for at denne spesifikke virusvarianten vil bli dominerende i befolkningen er lav, vil konsekvensene bli store på sikt hvis vaksineeffekten svekkes.

Derfor går Helsedirektoratet ut med dette budskapet i dag, før de nye kravene til innreise til Norge trer i kraft, inkludert nye krav om test innen 72 timer og opphold ved karantenehotell.

- Når man tester seg må man opplyse om at man har vært i Danmark slik at positive prøver blir sendt fra laboratoriene til videre analyser ved Folkehelseinstituttet, sier Nakstad, og legger til:

- Vi er usikre på om denne virusvarianten har kommet til Norge eller ikke. Men vi ønsker uansett å være føre var og forhindre spredning av denne i det norske samfunnet.

Helsedirektoratet anbefaler derfor følgende:

De som ankommer fra eller har vært i Danmark siste 2 uker 

  • bør teste seg når de kommer til Norge 
  • må gjennomføre karantene i 10 døgn fra ankomstdato, etter gjeldende regler, uansett testresultat 
  • bør melde fra til kommunen de oppholder seg i om hvor de har vært og at de er i karantene

Abonner på nytt eller oppdatert innhold