Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Helsedirektoratet ber norske kommuner gjennomgå jod-beredskapen for barn under 18 år, gravide og ammende

Skolegård. Foto: Mostphotos

Først publisert: 04.03.2022 Siste faglige endring: 04.03.2022

Helsedirektoratet har informert norske kommuner om at de bør bruke dagen i dag til å gå gjennom beredskapen for distribusjon av jodtabletter til barn under 18 år, gravide og ammende.

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.

Slike tabletter har siden 2017 blitt anbefalt som et beredskapstiltak av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) og Helsedirektoratet. Cirka 2,2 millioner tabletter er lagret i kommunene til dette formålet. I tillegg er personer mellom 18 og 40 år anbefalt å kjøpe jodtabletter på apotek som egenberedskap.  

– Selv om det ikke er rapportert om utslipp fra kjernekraftverk i Ukraina, er risikoen for ulykker og uhell høyere enn normalt på grunn av krigføringen i landet, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. – Derfor ber vi kommunene om å gå gjennom systemene sine og forsikre seg om at jodtabletter kan gjøres tilgjengelige for barn under 18 år, gravide og ammende på kort varsel.

Dersom det oppstår en situasjon der radioaktivt nedfall rammer Norge, slik det skjedde etter Tsjernobyl-ulykken i 1986, vil inntak av en slik tablett kunne hindre opptak av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen som gir kreftrisiko hos unge mennesker. Derfor er det viktig at jodtabletter er tilgjengelige hvis en atomulykke inntreffer som kan påvirke nordmenns helse.  

– Det er Direktoratet for strålvern og atomsikkerhet (DSA) og deres kriseutvalget for atomberedskap (KUA) som ved en atomulykke vil vurdere om jodtabletter skal benyttes i Norge, sier Nakstad. Tablettene skal bare brukes dersom det spres radioaktivt jod i luften til Norge og myndighetene anbefaler dem brukt. I dagens situasjon er det ikke aktuelt å bruke jodtabletter, men vi vil likevel at kommunene skal være sikre på at de kan brukes på kort varsel dersom det oppstår et behov for det.           

Last ned: Brev til landets kommuner om jodberedskap (PDF)

Abonner på nytt eller oppdatert innhold