Behandling ved spiseforstyrrelser hos barn og unge
Når et barn, ungdom eller en ung voksen har en spiseforstyrrelse, blir hele familien berørt. Samtidig utgjør ofte familien den viktigste ressursen og støtteapparatet for den syke. Samarbeid med pårørende er avgjørende for godt utfall av behandlingen. Det kan redusere faren for tilbakefall i behandlingen og bidra til økt mestring både hos pasient og foreldre, ev pårørende. I hvor stor grad familien bør involveres må ses i sammenheng med alder og utvikling. Se anbefaling i spiseforstyrrelser (retningslinje).
Familiebasert behandling spesifikt for spiseforstyrrelser
Det anbefales å benytte familiebasert behandling spesifikt for spiseforstyrrelse for barn og unge under 18 år. Dette gjelder alle spiseforstyrrelsesdiagnoser, se «Praktisk» under anbefaling i nasjonal faglig retningslinje for spiseforstyrrelser. Ved usikkerhet om familiebasert behandling er hensiktsmessig, se informasjon i samme anbefaling.
De viktigste elementene ved familiebasert behandling er:
Første fase:
- etablere en god terapirelasjon med foreldre, den unge, og eventuelt øvrige familiemedlemmer
- skape en trygg behandlingssituasjon
- legge vekt på familiens rolle med å hjelpe den unge til å bli bedre, inkludert nødvendigheten av at foreldrene tar ansvaret for den unges måltider og ernæringssituasjon
- skille mellom sykdommen og personen
- ikke legge skylden på den unge eller den unges familiemedlemmer eller hjelpere
- dele kunnskap om spiseforstyrrelse, inkludert konsekvenser av under-/feilernæring og oppkast
- evaluere effekten av iverksatte tiltak senest etter tre–fire uker
Behandlingen må intensiveres ved manglende eller for langsom bedring, dvs. langsommere vektøkning enn anbefalt, se «Reduksjon av undervekt» under. Dette må vurderes senest etter tre–fire uker. Intensiveringen kan være i form av tettere poliklinisk oppfølging, spesialisert ambulant behandling, dag-eller døgnbehandling.
Andre fase:
- gi gradvis tilbake kontroll over måltidene til den unge
- vurdere andre tilstander som også trenger behandling når spiseforstyrrelsen blir mindre styrende, inkludert utfordringer i familien
- evaluere effekten av iverksatte tiltak etter fire uker
Siste fase:
- gi støtte til familien slik at de kan hjelpe barnet/ungdommen til å bli selvstendig
- ha fokus på planer for å forebygge tilbakefall ved avslutning av behandling
I noen tilfeller kan det foreligge forhold som taler mot familiebasert behandling. Spiseforstyrrelser fører ofte til et høyt konfliktnivå i familien. I tilfeller der konfliktnivået mellom foreldrene er så stort at de ikke kan samarbeide om behandlingen vil det ikke være hensiktsmessig eller mulig med familiebasert behandling. I tilfeller hvor det er grunn til å tro at det forekommer overgrep, alvorlig omsorgssvikt eller lignende skal behandlende instans uten hinder av taushetsplikt melde fra til barneverntjenesten uten ugrunnet opphold (jf. helsepersonelloven § 33).
Når behandler vurderer om individuell psykoterapi, som for eksempel kognitiv atferdsterapi, skal tilbys, bør alder, funksjonsnivå og nytte av familiebasert behandling spesifikt for spiseforstyrrelser bli vurdert.
Psykoterapi ved spiseforstyrrelser hos unge voksne
Individuell psykoterapi rettet mot spiseforstyrrelser anbefales for å behandle unge voksne med spiseforstyrrelser.
Den psykoterapien som velges bør være rettet mot spiseforstyrrelser, og ha fokus på normalisering av spisemønster, bortfall av uhensiktsmessig fokus på mat, kropp og vekt, og eventuell ulik vektkompenserende atferd.
Somatisk oppfølging
Pasientens somatiske helse skal følges opp som en integrert del av behandlingen.
Oppfølgingen bør skje i et samarbeid mellom fastlege, kommunehelsetjeneste og spesialisthelsetjeneste.
Ved spiseforstyrrelser er det spesielt viktig at alle involverte parter vet hvem som har ansvaret for somatisk oppfølging, inkludert veiing. Ved poliklinisk behandling er behandler i spesialisthelsetjenesten ansvarlig for at det er tydelig avklart hvem som følger opp pasienten somatisk, enten det er fastlegen eller en lege i spesialisthelsetjenesten. Dette vil være avhengig av om det er behov for en generell somatisk undersøkelse som kan gjøres hos fastlege eller om det er behov for en mer helhetlig (barne)psykiatrisk vurdering.
Dersom pasienten er innlagt i spesialisthelsetjenesten, er det institusjonen som har ansvar for oppfølging av pasientens helse jf. forskrift om fastlegeordning i kommunene (lovdata.no). Dersom legen ved institusjonen ikke har kompetanse på sykdomsområdet, vil legen ha et ansvar for å konferere med relevant spesialistkollega og eventuelt med pasientens fastlege. Se Ivaretakelse av somatisk helse og levevaner ved psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer.
Ved innleggelse må det gjøres en konkret vurdering om tiltak bør gjennomføres mens pasienten er innlagt for sikre at nødvendig somatisk oppfølging blir ivaretatt. Hvis det er behov for tiltak, bør spesialisthelsetjenesten sørge for en forpliktende og forsvarlig plan for gjennomføring av tiltakene på tvers av fagområder og behandlingsnivå.
Se anbefalinger om somatisk oppfølging i nasjonal faglig retningslinje for spiseforstyrrelser.
Reernæringssyndrom
Ved fare for reernæringssyndrom, se denne anbefalingen i nasjonal faglig retningslinje.
Reduksjon av undervekt
For pasienter som er innlagt med anoreksi bør en tilstrebe en reduksjon av undervekt fra 0,5 til 1,5 kg/uke, og rundt 0,5 til 1,0 kg/uke for polikliniske pasienter med anoreksi.
Det anbefales at målvekt/stabiliseringsvekt i behandling av personer med anoreksi settes til KMI 20-25 for unge over 18 år, og på 25 til 75 percentil (KMI percentil) for barn og unge.
Det anbefales å oppnå regelmessig menstruasjon tre måneder på rad.
Legemiddelbehandling
For barn og unge under 18 år med anoreksi, bulimi og overspisningslidelser er det ingen anbefalte legemidler for å behandle spiseforstyrrelsen. For unge over 18 år gjelder følgende anbefalinger.
Dersom pasienten har andre samtidige lidelser og/eller sykdommer, må behandlende instans vurdere hvilke legemidler som er aktuelle.
Før oppstart med legemidler bør mulige alternativ til legemiddelbruk drøftes med pasienten og foreldre (hvis under 18 år).
Dersom pasienten bruker legemidler, skal legen gjennomgå legemidlene sammen med pasienten og foreldre (hvis under 18 år). Dette gjøres for å sikre riktig og hensiktsmessig bruk av legemidler og for å kartlegge, og eventuelt forebygge, uheldige bivirkninger.
Fordeler, ulemper og eventuelle bivirkninger ved bruk av nye legemidler drøftes med pasienten og foreldre (hvis under 18 år) før oppstart. Pasientens tidligere erfaringer med bruk av legemidler må kartlegges og tas hensyn til ved valg av legemidler.
Legemiddelbehandling for psykiske lidelser hos barn og unge skal benyttes med varsomhet. Som hovedregel skal andre tiltak være prøvd før legemiddelbehandling. Legemidler kan ha god effekt på noen tilstander, men legemidler kan gi mindre forutsigbar effekt hos barn og unge.
Før oppstart med legemidler, bør det lages en plan for behandlingslengde og vurdering av effekt med legemiddelet. Ved hvert evalueringspunkt skal lege/psykiater vurdere om det er behov for en gjennomgang av legemidler.
Dersom pasient står på legemidler ved utskriving, må det i epikrisen beskrives vurdert behandlingsvarighet og hvem som har ansvar for oppfølging av legemiddelbruken.
Mulige bivirkninger av legemiddelbehandlingen må primært følges opp av den som er ansvarlig for behandlingen, med mindre annet er avtalt.
Se sjekkliste for legemiddelgjennomgang (legemiddelverket.no).
Reinnleggelse
Pasienten må følges tett opp etter utskrivning fra sykehusbehandling for å tilstrebe fortsatt bedring. Ved symptomforverring etter utskrivning bør en ha en lav terskel for reinnleggelse for å redusere risikoen for langvarig sykdom.
Sist faglig oppdatert: 30. september 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2018). Behandling ved spiseforstyrrelser hos barn og unge [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 30. september 2022, lest 30. mars 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/nasjonale-forlop/spiseforstyrrelser-hos-barn-og-unge/behandling-og-oppfolging-spiseforstyrrelser-hos-barn-og-unge-pakkeforlop/behandling-ved-spiseforstyrrelser-hos-barn-og-unge