Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Lansering av rapport om sosial ulikhet i helse

Graf som viser at høyere inntekt gir færre dødsfall
  • 8. mai 2024
  • 09:00–10:00
  • Digitalt - lenke blir lagt ut
  • Gjennomført, se opptak
Webinar

Opptak

Om webinaret:

Helsedirektoratet vil i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen invitere til lansering av en rapport om ny kunnskap om sosial ulikhet i helse.

I høst bestilte Nasjonalforeningen for folkehelsen en analyse av sosial ulikhet i dødelighet fra et forskningsmiljø ved OsloMet. Spørsmålet vi stilte var om det er forskjeller i størrelsen på de sosiale ulikhetene i for tidlig død av sykdommer som kan behandles eller forebygges (unngåelig død) i forhold til de sykdommene vi dør av hvor vi ennå ikke har mye kunnskap om forebygging eller behandling (uunngåelig død). Dersom ulikhetene først og fremst viser seg i dødelighet av sykdommer vi kan forebygge eller behandle, er det ikke bare et tegn på at ulikheten er samfunnsskapt. Det betyr også at vi som samfunn kan gjøre noe med ulikhetene.

Resultatene av analysen er helt tydelige, og vi ser fram til å presentere rapporten den 8 mai klokken 09.00.

Formål

Under webinaret vil forskerne fra OsloMet presentere rapporten. I tillegg har vi invitert fagpersoner som vil gi en innføring i noen av årsaksforklaringene til hvorfor disse ulikhetene oppstår. Målet for seminaret er å gi overordnet innsikt og faglig påfyll. Vi ønsker å vise problemet, forklare noen av mekanismene bak sosial ulikhet og vise at dette er en utfordring som kan forebygges.

Program 

  • Innledning ved Bjørn Guldvog, helsedirektør, Helsedirektoratet
  • Innledning ved Mina Gerhardsen, generalsekretær Nasjonalforeningen for folkehelsen
  • Presentasjon av hovedfunn av rapport, Kristian Heggebø, forsker I, NOVA, OsloMet - storbyuniversitetet og Kjetil A. van der Wel, professor, institutt for sosialfag, OsloMet - storbyuniversitetet
  • Tilgang til helsetjenester blant innvandrerbefolkningen; samtale mellom prof. Esperanza Diaz, leder for Pandemisenteret ved Universitetet i Bergen og Øyvind Giæver, avdelingsdirektør, Helsedirektoratet
  • Psykososiale mekanismer som skaper ulikhet, Tormod Bøe, professor Universitetet i Bergen
  • Avslutning ved Linda Granlund, divisjonsdirektør folkehelse og forebygging, Helsedirektoratet

Kontakt

Hedda Maurud
Nasjonalforeningen for folkehelsen
hema@nasjonalforeningen.no

Først publisert: 15.04.2024 Siste faglige endring: 15.04.2024 Se tidligere versjoner