Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

8. Nikotin og koffein

Nikotin går over i melken og nikotinkonsentrasjonen blir høyere enn i morens blod. Dette gjelder også bruk av nikotinlegemidler og nikotinholdige e-sigaretter. Enhver form for nikotintilførsel i forbindelse med graviditet og amming bør derfor i utgangspunktet unngås. Hvis avhengigheten er høy og det er veldig vanskelig å slutte, må risikoen ved bruk av nikotinlegemidler veies opp mot risikoen ved å fortsette å røyke. Dette bør den gravide diskutere med legen sin.

Dersom mor ikke klarer å slutte å røyke eller snuse, utsettes barnet for mindre nikotin dersom mor røyker eller snuser etter ammingen. Jo mindre mor røyker eller snuser, desto bedre er det for mor og barn. Den australske ammeforeningen viser til forskning som har konkludert med at morsmelk er det beste alternativet for barnet selv om mor ikke klarer å slutte å røyke eller snuse (breastfeeding.asn.au).

Et høyt inntak av koffein fra kaffe, te, cola eller andre koffeinholdige drikker i ammeperioden kan gjøre barnet irritabelt og føre til søvnforstyrrelser. Koffeinholdige drikker bør derfor begrenses.

Siste faglige endring: 27. august 2019