KAPITTEL 4
Kosthold

Næringsinnholdet i morsmelken påvirkes av hva mor spiser. Derfor må mors kosthold være godt sammensatt, gi tilstrekkelig energi for melkeproduksjonen, og inneholde de næringsstoffene som mor og barn trenger i denne tiden.

Morsmelken har et optimalt næringsinnhold for spedbarnet, og ammende kvinner har stor kapasitet til å produsere morsmelk i slike mengder og av en slik kvalitet at det gir god vekst og helse hos barnet. Dette gjelder også der morens tilførsel av næringsstoffer er begrenset.

Ammende kvinner kan i all hovedsak bruke de samme samme kostrådene som resten av befolkningen. I tillegg er det noen matvarer som ammende bør være forsiktige med (matportalen.no).

Et godt, balansert kosthold settes sammen av:

  • grove kornprodukter / grovt brød​​
  • rikelig med frukt, bær og grønnsaker
  • magre varianter av melk, yoghurt og ost
  • egg
  • fisk – mager og fet
  • bønner, linser og erter
  • magert kjøtt – rødt og hvitt
  • planteoljer til matlagingen
  • god væsketilførsel gjennom rikelig med vann og for eksempel usøtet fruktjuice eller fruktte
  • tilskudd av D-vitamin, for eksempel som D-vitamindråper eller tran

Belgvekster som bønner, linser og erter er gode alternativer til kjøtt og fisk, og det anbefales at belgvekster brukes mer i norsk kost. Tørket frukt, nøtter og mandler gir mye energi og næringsstoffer, og kan med fordel brukes som snacks.

Sist faglig oppdatert: 29. mars 2019