Den kommunale helse- og omsorgstjenesten bør tilby innsatte med opioidavhengighet eller mistanke om opioidavhengighet henvisning for vurdering av substitusjonsbehandling i legemiddelassistert rehabilitering
Høringsfristen er utgått. Høringsinnspill publiseres på høringssiden.
Nasjonal faglig retningslinje for behandling ved opioidavhengighet gjelder også for straffedømte og innsatte i fengsel, i likhet med nasjonalt pasientforløp for rusbehandling.
Den kommunale helse- og omsorgstjenesten bør samarbeide med spesialisthelsetjenesten og legge til rette for gjennomføring av LAR i fengsel.
I innkomstsamtalen registrerer den kommunale helse- og omsorgstjenesten om innsatte er med i LAR-ordning. Dersom det er aktuelt for innsatte skal den kommunale helse- og omsorgstjenesten sikre at ordningen følges opp, og at den blir videreført under soning og etter løslatelse
Henvisningen sendes til lokal vurderingsenhet i tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Ved tilbud til pasient om LAR starter behandlingen.
Pasienter med opioidavhengighet i fengsel inkluderes i nasjonalt pasientforløp for rusbehandling (TSB), slik at behandling og oppfølging i spesialisthelsetjenesten ivaretas i samarbeid med lege i fengsel og allmennlege.
Kontinuerlig oppfølging og samhandling med kommunehelsetjenesten sikrer nødvendig oppfølging også etter løslatelse. Legemiddelhåndteringen, inkludert innsattes inntak av substitusjonslegemiddel under påsyn, ivaretas av helsepersonell, eventuelt fengselsbetjenter eller annet personell som har fått nødvendig opplæring som helsepersonells medhjelper.
Den helseregionen hvor fengselet ligger har ansvar for å tilby innsatte spesialisthelsetjenester, inkludert TSB, og sørge for at innsatte pasienter i LAR mottar behandling med substitusjonslegemidler etter individuell vurdering.
Lege i TSB er ansvarlig for vurderinger av inntak, oppstart, gjennomføring og eventuelt avslutning av substitusjonsbehandling i LAR. Opptrapping på pasientens substitusjonslegemiddel under soning skjer i samarbeid mellom den kommunale helse- og omsorgstjenesten, ansvarlig lege i fengsel og lege i TSB. Retningslinjen Behandling og rehabilitering av rusmiddelproblemer og avhengighet er en del av grunnlaget for både nasjonale pasientforløp og som øvrige tiltak til LAR-behandling.
De regionale helseforetakene har "sørge-for" ansvaret for å sikre pasientens substitusjonsbehandling i LAR (PDF). For den praktiske gjennomføringen av substitusjonsbehandlingen inngås det avtale mellom kriminalomsorgen, fengselshelsetjenesten og de regionale helseforetakene. Sistnevnte har finansieringsansvaret for kostnadene til innkjøp og utlevering av substitusjonslegemidlene.
Innsatte som er blitt rekvirert opioider mot smerter over tid, uten at det foreligger sikker indikasjon for rekvireringen, bør gradvis trappes ned i henhold til anbefaling i veileder for vanedannende legemidler. Ved behov for vurdering av om det foreligger fortsatt indikasjon for behandling med opioider mot smerter bør ansvarlig lege henvise til tverrfaglig smerteklinikk. Ved mistanke om opioidavhengighet bør en henvise innsatte for vurdering i TSB. Innsatte med alvorlig sykdom kan være smertepåvirket selv om de står på LAR-legemidler. De kan ha behov for andre sterke smertestillende legemidler itillegg. Alternativt kan LAR-legemiddelet skiftes ut med et annet opioid etter særskilt vurdering.
Helsedirektoratet anbefaler i Veileder for vanedannende legemidler at ved langvarig bruk av opioider skal lege vurdere avslutning. Avslutning bør foregå gradvis etter individuelt tilpasset plan. Ved langvarig bruk av opioider skal legen vurdere om det foreligger opioidavhengighetssyndrom og ha lav terskel å rådføre seg med spesialisthelsetjenesten.
Nasjonale faglige anbefalinger for behandling ved opioidavhengighet gjelder også for innsatte i fengsel/straffedømte personer.
Indikasjon for LAR er opioidavhengighetssyndrom. Behandling av opioidavhengighet med substitusjonslegemidler har vist bedre overlevelse, reduserte helseskader samt bedret livskvalitet enn psykososiale tiltak alene (se retningslinjen om behandling ved opioidavhengighet). De fleste overdosedødsfall skyldes bruk av opioider og fare for overdose er spesielt forhøyet i perioder når opioidtoleranse kan være redusert, for eksempel etter avsluttet soning. LAR reduserer overdosedødeligheten blant opioidbrukere. Innsatte med opioidavhengighet uten substitusjonsmedisin har forhøyet overdosefare etter løslatelse. Både prosjekt Forebygging av overdosedødsfall etter løslatelse fra fengsel og økt tilgang til LAR er tiltak i Nasjonal overdosestrategi 2019-2022 (regjeringen.no).
Behandlingen må oppfylle de samme krav til faglig innhold og kvalitet som det som gjelder for andre pasienter i legemiddelassistert rehabilitering. Soning kan være en god anledning for å etablere behandlingsrelasjoner til pasienten og til kartlegging, utredning og behandling. Substitusjonsbehandling i fengsel følger nasjonale faglige retningslinjer om og om gravide i LAR, og skal gis i tråd med bestemmelsene i LAR-forskriften (lovdata.no).
Helsedirektoratet (2019). Nasjonal overdosestrategi 2019-2022 (17/3829-92). Hentet fra https://www.regjeringen.no/contentassets/405ff92c06e34a9e93e92149ad616806/20190320_nasjonal_overdosestrategi_2019-2022.pdf
Sist faglig oppdatert: 02. mars 2023 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2023). Den kommunale helse- og omsorgstjenesten bør tilby innsatte med opioidavhengighet eller mistanke om opioidavhengighet henvisning for vurdering av substitusjonsbehandling i legemiddelassistert rehabilitering [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 02. mars 2023, lest 03. oktober 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kommunale-helse-og-omsorgstjenester-til-innsatte-i-fengsel/psykisk-helse-og-rusmiddelproblemer/den-kommunale-helse-og-omsorgstjenesten-bor-tilby-innsatte-med-opioidavhengighet-eller-mistanke-om-opioidavhengighet-henvisning-for-vurdering-av-substitusjonsbehandling-i-legemiddelassistert-rehabilitering