Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Felles legemiddelgrunndata (tiltaksområde)

Mangel på felles og strukturerte legemiddelinformasjon gir utfordringer ved samhandling og manglende funksjonalitet i fagsystemene. Lokal og regional forvaltning av ulike kilder er ressurskrevende, øker risikoen for feil og utfordrer pasientsikkerheten.

Målet er at alle som behandler legemiddelopplysninger digitalt, bruker felles grunndata om legemidler. Dette vil støtte både gjenbruk og samhandling på tvers av fagsystemer og omsorgsnivåer. Felles legemiddelgrunndata skal bidra til å støtte digitale arbeidsprosesser og legge til rette for prosess- informasjons- og kunnskapsstøtte, sekundærbruk og bedre funksjonalitet i fagsystemer. Bruk av felles legemiddelgrunndata kan redusere lokal forvaltning på sikt, og bidra til effektiv og trygg legemiddelbehandling. I 2022 ble det gjennomført en behovsanalyse som dokumenterte innspill, behov og ønsker for bedre og flere legemiddelgrunndata.

Ambisjoner i planperioden

  • Følge opp strategisk retning for felles legemiddelgrunndata.
  • Ivareta koordinering av legemiddelgrunndataområdet.
  • Starte en gradvis overgang fra nullalternativet mot målarkitekturen gjennom en samling kortsiktige tiltak for bedre samhandling rundt legemiddelbruk:
    • Forbedre kilder – starte arbeidet med forbedringer i noen grunndata/kilder.
    • Forbedre distribusjonstjeneste – utvikle SAFEST i retning av en felles grunndataløsning.
    • Stimulere til felles bruk av grunndata – informasjonsmodellering og tilrettelegging for bruk.

Nærmere beskrivelse finnes i rapport om videre arbeid med felles legemiddelgrunndata fra Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet har en koordinerende rolle i arbeidet med felles legemiddelgrunndata. En gradvis overgang vil balansere mellom behovene for å verne kritiske nasjonale tjenester som e-resept og pasientens legemiddelliste, men samtidig tilrettelegge for fremtidig forbedring og behov/krav, spesielt EHDS. Det er en forutsetning at nasjonale og regionale aktører prioriterer arbeid med tiltakene innenfor egne budsjettrammer inntil ny finansiering er på plass. Arbeidet vil i første rekke involvere Direktoratet for medisinske produkter, Helsedirektoratet, Norsk helsenett og de regionale helseforetakene.

Bidrar til å nå mål i nasjonal e-helsestrategi

Først publisert: 21.04.2023 Siste faglige endring: 11.02.2025 Se tidligere versjoner