Formålet med en plan for digitalisering på legemiddelområdet er å bidra til felles retning i arbeidet og en mer forutsigbar utvikling. Planen har mange målgrupper. Alt fra helseforvaltningen, beslutningstagere i kommuner og regionale helseforetak, til helsepersonell, pasient- og brukerorganisasjoner, interesseorganisasjoner og leverandør- og legemiddelindustrien.
Tidligere Direktoratet for e-helse hadde hovedansvaret og sekretariatsfunksjon for arbeidet med å utvikle planen. Planen ble laget i samarbeid med Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Norsk Helsenett og Statens legemiddelverk (nå Direktoratet for medisinske produkter). Forankring og involvering av aktører har foregått gjennom dialog- og innspillsmøter, i tillegg til i de nasjonale utvalgene i rådsmodellen for e-helse.
Oppfølging og videreutvikling
Planens tiltaksområder og måloppnåelse følges opp i den nasjonale rådsmodellen for e-helse, som en del av nasjonal e-helseportefølje.
I Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024–2027 presenteres regjeringens nasjonale faglige rammeverk for arbeidet med pasient- og brukersikkerhet (regjeringen.no). Innsatsområde riktig legemiddelbruk er ett av fem prioriterte nasjonale innsatsområder i perioden. Helsedirektoratet har ansvar for å utarbeide, følge opp og koordinere en gjennomføringsplan for riktig legemiddelbruk med status, mål og prioriterte tiltak for å få færre legemiddelrelaterte pasientskader. Digitalisering er et viktig virkemiddel for å bidra til trygg og effektiv bruk av legemidler. Tiltak i plan for digitalisering på legemiddelområdet vil derfor samordnes med gjennomføringsplanen for innsatsområde riktig legemiddelbruk på sikt.
Samarbeid og involvering
Samarbeid og involvering er en forutsetning for å sikre at digitalisering på legemiddelområdet tar utgangspunkt i brukernes behov, og at det utvikles brukervennlige løsninger. Digitalisering på legemiddelområdet kan ikke løses av den enkelte aktør alene, men må løses gjennom samarbeid og koordinering. Dette gjelder innad i helse- og omsorgssektoren, med andre sektorer, internasjonalt og med aktører innen forskning og næringsliv. Involvering av helsepersonell og innbyggere er en forutsetning for å lykkes.
Helsedirektoratet har flere arenaer for samarbeid og involvering hvor digitalisering på legemiddelområdet er sentralt:
- Samhandlingsråd for digitalisering på legemiddelområdet hvor formålet er å skape felles retning, drøfte strategiske problemstillinger, rammer og virkemidler samt å koordinere og dele erfaringer på tvers av aktørene. Gjennomføring av tiltaket pasientens legemiddelliste er sentralt i samhandlingsrådets arbeid.
- Aktørgruppe innsatsområde riktig legemiddelbruk hvor formålet er å bidra til helhetlig oppfølging av innsatsområdet for riktig legemiddelbruk fra alle involverte aktører.
- Fagråd for persontilpasset medisin skal sikre samordnet og koordinert oppfølging og implementering av persontilpasset medisin i helsetjenesten.
Internasjonale e-helsestandarder
For at legemiddelinformasjon som skal deles mellom aktører og systemer i pasientbehandling, må formatet på informasjonen være lik, slik at den forstås likt av alle. Dette gjelder spesielt informasjon om grunnleggende legemiddelinformasjon (f.eks. virkestoff, legemiddelform og styrke) og dosering av legemidlet til pasienten. Det felles europeiske helsedataområdet (EHDS) vil stille krav til formatet på informasjonen som deles mellom aktørene i forbindelse med pasientbehandling på fem ulike områder:
- e-resept og utlevering
- oppsummerende pasientopplysninger
- laboratorieopplysninger
- medisinske bilder
- epikrise
Legemiddelinformasjon inngår i alle disse områdene. Kravene til format vil både gjelde samhandling internt i virksomheter, nasjonalt, og på tvers av landegrenser i Europa.
Det er planlagt at forslag til formater tilknyttet EHDS skal på høring i løpet av vår/sommer 2025, for deretter å tre i kraft i tidsperioden 2029-31. Norge kan også gi innspill til arbeidet med formater. Helsedirektoratet deltar i dette arbeidet, og vil utvikle nasjonale informasjonsmodeller (HelseNIM) for utvalgte områder, deriblant legemiddelområdet. Dette er både for å sikre god samhandling nasjonalt, og å sørge for at Norge overholder kravene til format. I arbeidet med HelseNIM kan vi også koordinere behov spesielt for Norge, og påvirke formatet.
Oversikt over arbeid med internasjonale e-helsestandarder.
Følge med på kunnskap og utvikling
Det er store forventninger til at digitalisering skal bidra til trygg og effektiv legemiddelbruk, men det kan også oppstå utilsiktede effekter. Det er behov for å sammenstille kunnskap og erfaringer samt stimulere til forskning ved digitalisering på legemiddelområdet. Dette kan bidra til:
- felles forståelse for utfordringer og behov
- kunnskapsbaserte beslutningsgrunnlag
- bedre styring, prioriteringer og strategiske valg
Mange aktører har viktige roller i arbeidet med å utvikle, forvalte og dele kunnskap om digitalisering på legemiddelområdet. Utdannings- og forskningsmiljøer er særlig sentrale.
Helsedirektoratet vil via sin myndighetsrolle følge med på og analysere utviklingstrekk ved digitalisering på legemiddelområdet. Det vil utvikles indikatorer og nøkkeltall for å kunne følge med på måloppnåelse og fremdrift på tiltaksområdene. Arbeidet vil være en del av Helsedirektoratet sitt arbeid med forvaltning og oppfølging av planen, og det legges opp til bred involvering.