Illustrasjon av sykepleier med en flyvende maskin

Ressurser for store språkmodeller i helse- og omsorgstjenesten

På denne siden samler vi ressurser som kan bidra til trygg og effektiv bruk av store språkmodeller i helse- og omsorgstjenesten.

Rapporter

Terminologi og kodeverk

Terminologi og kodeverk kan benyttes til å utvikle språkmodeller. Under finner du en oversikt over nasjonale terminlogier og kodeverk som forvaltes av Helsedirektoratet. I tillegg forvalter Helsedirektoratet FinnKode som er en tjeneste for søk og oppslag i kodeverk og terminologi til bruk i den norske helse- og omsorgstjenesten. Her kan du søke i samtlige kodeverk, laste ned kodeverk til Excel-format og importere til fagsystemer gjennom API. I API-et finner du strukturert informasjon tilhørende hver kode, som f.eks, inklusjons og ekslusjonskriterier.

  • Terminologien SNOMED CT inneholder engelske og norske termer for kliniske begreper på områder som f.eks. anatomi, symptomer, diagnoser, prosedyrer, substanser, legemidler og medisinsk utstyr. I tillegg inneholder terminologien maskinlesbare relasjoner mellom begrepene. Tilgang til norsk utgave av SNOMED CT får man ved egen lisens: https://mlds.ihtsdotools.org/#/landing/NO 
  • ICD er forkortelse for Den internasjonale statistiske klassifikasjonen av sykdommer og beslektede helseproblemer og er et kodeverk bestående av medisinske koder som benyttes i spesialisthelsetjenesten. ICD-10 er gjeldende versjon i Norge, men Helsedirektoratet jobber med overgang til den nye versjonen, ICD-11.
  • ICPC-2 er den internasjonale klassifikasjonen for helseproblemer, diagnoser og andre årsaker til kontakt med primærhelsetjenesten. I Norge har vi også etablert kobling (mapping) mellom ICPC-2 og ICD-10. Denne tar utgangspunkt i en internasjonal mapping som er utviklet på bakgrunn av behov for å registrere mer detaljert helseinformasjon i primærhelsetjenesten.
  • Norsk klinisk prosedyrekodeverk (NKPK) er et kodeverk som brukes for deling av informasjon om prosedyrer og aktiviteter som utføres i spesialisthelsetjenesten. Kodene dekker fagområdene kirurgi (NCSP), medisin (NCMP) og bildediagnostikk, bildeveiledet intervensjon og nukleærmedisin (NCRP), og kan brukes på tvers av fagområdene.
  • Multiaksial klassifikasjon i psykisk helsevern for barn og unge (PHBU) benyttes for koding av diagnoser, belastninger i psykososiale forhold og funksjonsnivå innen psykisk helsevern for barn og unge. Det er obligatorisk å kode på alle akser.
  • Norsk laboratoriekodeverk (NLK) baserer seg på den internasjonale NPU-terminologien (NPU: Nomenclature for Properties and Units) og omfatter koder og terminoloigi for laboratorieundersøkelser i helse- og omsorgstjenesten. NLK er anbefalt nasjonal standard for kommunikasjon av laboratorieanalyser til rekvirenter både i spesialist- og primærhelsetjenesten. I tillegg til NLK, finnes de nasjonale kodeverkene Prøvemateriale, Anatomisk lokalisasjon, Tekstlige resultatverdier og Undersøkelsesmetode. Disse brukes som supplerende informasjon til NLK i meldingsutveksling.
  • Norsk patologikodeverk (NORPAT) er en systematisk samling av begreper som blir benyttet ved patologilaboratorier, innen rettspatologi, i biobankarbeid og for innrapportering til Kreftregisteret. Kodeverket inneholder også et uttrekk koder for aktivitetsregistrering (APAT).

Dersom du ikke finner det du leter etter her, kan du kontakte kodehjelp@helsedir.no.

Først publisert: 12.05.2025 Siste faglige endring: 13.05.2025 Se tidligere versjoner