3.4 Ungdom under straffegjennomføring
Et godt samarbeid mellom aktørene i straffesakskjeden og statlige og kommunale velferdstjenester er en forutsetning for å gi ungdommen et helhetlig og samordnet tjenestetilbud når de er under straffegjennomføring, og for å kunne forebygge ny kriminalitet etter endt straffegjennomføring.
Samarbeidsplikten vil omfatte barn under straffegjennomføring. Kommunale tjenesteutøvere rettet mot barn og unge som grunnskole, barneverntjenesten og helse- og omsorgstjenesten, samt statlige aktører som spesialisthelsetjenesten og fylkeskommunale aktører som videregående skole, er forpliktet til å delta i oppfølgingen av ungdom som gjennomfører ungdomsstraff eller ungdomsoppfølging, se konfliktrådsloven § 26. Ungdomsenhetene i kriminalomsorgen har tverretatlige team som skal ivareta de unges behov under straffegjennomføringen og forberede tiden etter løslatelse, jf. straffegjennomføringsloven § 10 a.
Konfliktrådet har ansvar for straffereaksjonene ungdomsstraff og ungdomsoppfølging. Dette er straffereaksjoner som er basert på tverrfaglig oppfølging og gjenopprettende prosess. Konfliktrådet har ansvar for disse straffereaksjonene. Konfliktrådet ved en ungdomskoordinator (UK) koordinerer oppfølgingen av ungdommen. Se også: Ungdomsstraff og ungdomsoppfølging (konfliktrådet.no).
Kriminalomsorgen har ansvar for barn og unge som idømmes straff i samfunn eller i fengsel. Barn som gjennomfører straff i samfunn, har i de fleste tilfellene behov for oppfølging av ansvarlig kommune og det er viktig med god dialog med friomsorgskontoret som er ansvarlig for straffegjennomføringen. De barna som blir idømt en fengselsstraff, gjennomfører som hovedregel straffen sin ved en av de to ungdomsenhetene som er etablert under kriminalomsorgen.
Mange av ungdommene under straffegjennomføring vil kunne ha rett til individuell plan (IP). I disse tilfellene vil IP være et viktig verktøy for å sikre overgangen til aktivitet og arbeid etter straffegjennomføring.
Kommunens samordningsplikt gjelder også ungdom som er under straffegjennomføring. Derfor er det viktig å ha en god dialog med konfliktrådet eller kriminalomsorgen.



Veilederen er utarbeidet av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Utdanningsdirektoratet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og Helsedirektoratet.
Sist faglig oppdatert: 15. september 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2022). 3.4 Ungdom under straffegjennomføring [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 15. september 2022, lest 04. februar 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/samarbeid-om-tjenester-til-barn-unge-og-deres-familier/samarbeid-pa-individniva/3.4-ungdom-under-straffegjennomforing