Gå til hovedinnhold
ForsidenRegistrering av helse- og omsorgsdata i kommunenRapportering av risiko for underernæring

Hvordan vurdere risiko for underernæring?

Helsedirektoratet anbefaler ett verktøy for å vurdere risiko for underernæring for alle voksne uavhengig av tjenestenivå.

Verktøyet heter Malnutrition Screeening Tool (MST). Det er i praksis to enkle spørsmål, som helsepersonell vurderer svaret på:

  1. Har du/pasienten gått ned i vekt i det siste uten å ha gjort forsøk på det?
  • Et nei gir 0 poeng, vet ikke gir 2 poeng. Dersom vedkommende har gått 1-5 kilo ned i vekt gir det 1 poeng. 6-10 kilo gir 2 poeng.
  1. Har du/pasienten spist mindre enn vanlig?
  • Et nei gir 0 poeng. Et ja gir 1 poeng.

Når du har gjort vurderingene over har du en poengsum. Dersom poengsummen er 2 eller mer er personen i risiko.

Les mer her

MST er ikke egnet for alle grupper

For gruppene under anbefales det å gjøre individuelle risikovurderinger ut fra den enkeltes helsetilstand for å sikre faglig forsvarlighet (MST er ikke et validert verktøy for disse gruppene). 

  • Personer under 18 år.
  • Gravide og ammende
  • Personer i livets sluttfase (terminal fase, tilsvarende forventet levetid på uker eller dager)

Mer detaljer finner du her

Vurdering av risiko for underernæring - registrering:

Når du har gjort vurderingen og stilt de to spørsmålene (MST) eller gjort en annen individuell vurdering*, kan du registrere JA for at du har vurdert. Bruk datoen for når vurderingen er utført.

  1. Ja – personen er vurdert 
  2. Nei – personen er ikke vurdert

*Annen individuell vurdering: Dersom brukere/pasienter allerede er dokumentert undervektige eller underernært (i tråd med kriteriene i retningslinje for underernæring) eller det forventes et uønsket vekttap i forbindelse med sykdom eller behandling, er pasienten i risiko for underernæring. Det skal da registreres JA – for at vedkommende er i vurdert og i risiko, uavhengig av MST. 

Resultat av risikovurderingen - registrering:

Når du har gjort vurderingene over har du en poengsum. Dersom poengsummen er 2 eller mer er personen i risiko og riktig svar er JA,  datofeltet vil være det samme som når vurderingen er utført. 

  1. Ja – personen er i risiko
  2. Nei –personen er ikke i risiko

Personer som er i risiko for underernæring skal kartlegges videre. Kartlegging er nødvendig for å finne årsaker til risiko og for å utarbeide en individuell ernæringsplan – se kapittel 2

Gjenta risikovurderingen for personer som ikke er i risiko, månedlig eller etter et annet faglig individuelt begrunnet opplegg.


Siste faglige endring: 15. august 2024 Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2018). Hvordan vurdere risiko for underernæring? [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 15. august 2024, lest 16. juni 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/registrering-av-iplos-data-i-kommunen/rapportering-av-risiko-for-underernaering/hvordan-vurdere-risiko-for-underernaering

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

Om oss
Jobbe hos oss
Kontakt oss

Postadresse:
Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen
0213 Oslo

Aktuelt

Nyheter
Arrangementer
Høringer
Presse

Om nettstedet

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
Besøksstatistikk og informasjonskapsler
Nyhetsvarsel og abonnement
Åpne data (API)
Følg oss: