ForsidenRegistrering av IPLOS-data i kommunenRapportering av risiko for underernæring

Hvordan vurdere risiko for underernæring?

Vurdering av risiko for underernæring gjøres ved å besvare følgende spørsmål:

  1. Vekttap siste måned (ja eller nei)?
  2. Redusert næringsinntak siste måned (ja eller nei)?
  3. Er KMI (Kroppsmasseindeks) for lav? (mindre enn 22 for eldre over 65 og mindre enn 20 for yngre)
    KMI = Vekt/høyde2 (vekt (kg) delt på høyde (meter) ganger høyde (meter))

Risiko for underernæring skal vurderes månedlig i henhold til Nasjonal faglig retningslinje for forebygging og behandling av underernæring.

Er svaret «Nei» på første og andre spørsmål, må også det tredje spørsmålet stilles.

Er svaret «Ja» på første innledende spørsmål er det ikke nødvendig å stille de andre to spørsmålene. Da er personen i ernæringsmessig risiko og det skal utarbeides en ernæringsplan med tiltak.

Skal registreres med avkrysning

  1. ja
  2. nei

 


Sist faglig oppdatert: 25.06.2018

Helsedirektoratet (2018). Hvordan vurdere risiko for underernæring? [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 25. juni 2018, lest 11. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/registrering-av-iplos-data-i-kommunen/rapportering-av-risiko-for-underernaering/hvordan-vurdere-risiko-for-underernaering

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no
Kontakt oss

Helsedirektoratet
Vitaminveien 4
Postboks 220 Skøyen, 0213 Oslo
0483 Oslo

Nyheter
Presse
Abonnere på innhold
Ledige stillinger
Konferanser og kurs
Høringer
Personvernerklæring
Facebook
Twitter