Hvordan vurdere risiko for underernæring?
Vurdering av risiko for underernæring gjøres ved å besvare følgende spørsmål:
- Vekttap siste måned (ja eller nei)?
- Redusert næringsinntak siste måned (ja eller nei)?
- Er KMI (Kroppsmasseindeks) for lav? (mindre enn 22 for eldre over 65 og mindre enn 20 for yngre)
KMI = Vekt/høyde2 (vekt (kg) delt på høyde (meter) ganger høyde (meter))
Risiko for underernæring skal vurderes månedlig i henhold til Nasjonal faglig retningslinje for forebygging og behandling av underernæring.
Er svaret «Nei» på første og andre spørsmål, må også det tredje spørsmålet stilles.
Er svaret «Ja» på første innledende spørsmål er det ikke nødvendig å stille de andre to spørsmålene. Da er personen i ernæringsmessig risiko og det skal utarbeides en ernæringsplan med tiltak.
Når du har gjort vurderingen beskrevet over skal det registreres med ja
- ja
- nei
Etter vurderingen har du et resultat om personen er i risiko eller ikke og et grunnlag for neste registrering:
- ja
- nei
Helsedirektoratet (2006). Hvordan vurdere risiko for underernæring? [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 25. juni 2018, lest 27. mai 2022). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/registrering-av-iplos-data-i-kommunen/rapportering-av-risiko-for-underernaering/hvordan-vurdere-risiko-for-underernaering