7. Rapportering av risiko for underernæring
I henhold til Nasjonal faglig retningslinje for forebygging og behandling av underernæring skal pasienter vurderes for risiko for underernæring ved innleggelse i helse- og omsorgsinstitusjon, ved oppstart av helse- og omsorgstjenester, og deretter etter en gitt frekvens, eller etter et annet faglig begrunnet individuelt opplegg.
Mer detaljer finner du her
Helsedirektoratet anbefaler ett verktøy for å vurdere risiko for underernæring for alle voksne uavhengig av tjenestenivå.
Verktøyet heter Malnutrition Screeening Tool (MST). Det er i praksis to enkle spørsmål, som helsepersonell vurderer svaret på:
- Har du/pasienten gått ned i vekt i det siste uten å ha gjort forsøk på det?
- Et nei gir 0 poeng, vet ikke gir 2 poeng. Dersom vedkommende har gått 1-5 kilo ned i vekt gir det 1 poeng. 6-10 kilo gir 2 poeng.
- Har du/pasienten spist mindre enn vanlig?
- Et nei gir 0 poeng. Et ja gir 1 poeng.
Når du har gjort vurderingene over har du en poengsum. Dersom poengsummen er 2 eller mer er personen i risiko.
Les mer her
MST er ikke egnet for alle grupper
For gruppene under anbefales det å gjøre individuelle risikovurderinger ut fra den enkeltes helsetilstand for å sikre faglig forsvarlighet (MST er ikke et validert verktøy for disse gruppene).
- Personer under 18 år.
- Gravide og ammende
- Personer i livets sluttfase (terminal fase, tilsvarende forventet levetid på uker eller dager)
Mer detaljer finner du her
Vurdering av risiko for underernæring - registrering:
Når du har gjort vurderingen og stilt de to spørsmålene (MST) eller gjort en annen individuell vurdering, kan du registrere JA for at du har vurdert. Bruk datoen for når vurderingen er utført.
- Ja – personen er vurdert
- Nei – personen er ikke vurdert
Resultat av risikovurderingen - registrering:
Når du har gjort vurderingene over har du en poengsum. Dersom poengsummen er 2 eller mer er personen i risiko og riktig svar er JA, datofeltet vil være det samme som når vurderingen er utført.
- Ja – personen er i risiko
- Nei –personen er ikke i risiko
Personer som er i risiko for underernæring skal kartlegges videre. Kartlegging er nødvendig for å finne årsaker til risiko og for å utarbeide en individuell ernæringsplan – se kapittel 2
Gjenta risikovurderingen for personer som ikke er i risiko, månedlig eller etter et annet faglig individuelt begrunnet opplegg.
For personer i risiko for underernæring skal det utarbeides en individuell ernæringsplan med formål å sikre tilpasset og tilstrekkelig ernæring.
Planen skal utarbeides på bakgrunn av den individuelle kartleggingen (kap. 2) og være en del av tjenestemottakers tiltaksplan og inneholde:
- mål
- tiltak
- tidspunkt for evaluering
Skal registreres med avkrysning
- Ja – plan er utarbeidet – (dato er når planen er utarbeidet)
- Nei – plan er ikke utarbeidet
Eksempel på en plan:
Mål:
- Gå opp to kilo
- Unngå over 11 timer nattfaste
Tiltak
- Et ekstra mellommåltid
- Proteinrikt måltid på kvelden
Evaluering
- Vurderes på nytt om to uker – har vekten økt….? – har vekttap stoppet?
Les mer om innhold og evaluering av planen her i kapittel 3
Retningslinjene er et hjelpemiddel for de avveininger helsepersonell må gjøre for å gi forsvarlige tjenester.
I de tilfellene der det er åpenbart at personen er i risiko for underernæring eller er underernært, og ikke ønsker innblanding eller vurdering er det likevel en faglig, etisk og juridisk plikt å forsøke å forhindre underernæring. Hvis det er tvil om samtykkekompetanse så må det også vurderes. Fagpersonene har plikt til å lage en plan for hvordan situasjonen skal håndteres. Vurderingen, planen og resultater skal dokumenteres.
Sist faglig oppdatert: 06. desember 2022