Helsedirektoratet anbefaler ett verktøy for å vurdere risiko for underernæring for alle voksne uavhengig av tjenestenivå.
Verktøyet heter Malnutrition Screeening Tool (MST). Det er i praksis to enkle spørsmål, som helsepersonell vurderer svaret på:
- Har du/pasienten gått ned i vekt i det siste uten å ha gjort forsøk på det?
- Et nei gir 0 poeng, vet ikke gir 2 poeng. Dersom vedkommende har gått 1-5 kilo ned i vekt gir det 1 poeng. 6-10 kilo gir 2 poeng.
- Har du/pasienten spist mindre enn vanlig?
- Et nei gir 0 poeng. Et ja gir 1 poeng.
Når du har gjort vurderingene over har du en poengsum. Dersom poengsummen er 2 eller mer er personen i risiko.
Les mer her
MST er ikke egnet for alle grupper
For gruppene under anbefales det å gjøre individuelle risikovurderinger ut fra den enkeltes helsetilstand for å sikre faglig forsvarlighet (MST er ikke et validert verktøy for disse gruppene).
- Personer under 18 år.
- Gravide og ammende
- Personer i livets sluttfase (terminal fase, tilsvarende forventet levetid på uker eller dager)
Mer detaljer finner du her
Vurdering av risiko for underernæring - registrering:
Når du har gjort vurderingen og stilt de to spørsmålene (MST) eller gjort en annen individuell vurdering, kan du registrere JA for at du har vurdert. Bruk datoen for når vurderingen er utført.
- Ja – personen er vurdert
- Nei – personen er ikke vurdert
Resultat av risikovurderingen - registrering:
Når du har gjort vurderingene over har du en poengsum. Dersom poengsummen er 2 eller mer er personen i risiko og riktig svar er JA, datofeltet vil være det samme som når vurderingen er utført.
- Ja – personen er i risiko
- Nei –personen er ikke i risiko
Personer som er i risiko for underernæring skal kartlegges videre. Kartlegging er nødvendig for å finne årsaker til risiko og for å utarbeide en individuell ernæringsplan – se kapittel 2
Gjenta risikovurderingen for personer som ikke er i risiko, månedlig eller etter et annet faglig individuelt begrunnet opplegg.