Tilby pårørende veiledning i pleie- og omsorg
Mange pårørende utfører omfattende pleie- og omsorgsoppgaver for hjemmeboende pasienter og brukere. Barn som pårørende skal som hovedregel ikke ha denne typen oppgaver overfor sine foreldre eller søsken.
Eksempler på oppgaver som foreldre med omsorgsplikt eller andre pårørende på frivillig basis utfører:
- pleie av den som er syk
- administrasjon av medisiner
- bistand ved bruk av medisinske apparater og velferdsteknologi
- sosial og fysisk opptrening
Pårørende har en unik kompetanse, i form av inngående kjennskap til pasient/bruker. Helsepersonell bør i dialog med pasient/bruker og pårørende, avklare forventninger og ønsker for hvordan pårørende skal delta i omsorgen av pasienten/brukeren og hvilke roller han eller hun kan ha. Det er en forutsetning at pasienten/brukeren selv ønsker at pårørende skal utføre pleie og omsorgsoppgavene. Helsepersonell bør også etterspørre og lytte til pårørendes erfaringer og observasjoner når de deltar i pleie og omsorgsoppgaver hos sine nærmeste.
Helsepersonell kan ikke pålegge pårørende å ta på seg slike oppgaver. Helse- og omsorgstjenesten bør fange opp endringer i situasjonen og skal tilby:
- opplæring og veiledning til pårørende som er omsorgsgiver
- nødvendige tjenester til pasienten/brukeren ved behov
Opplæring og veiledning kan gis individuelt eller i gruppe. Helsepersonell bør være tilgjengelig for spørsmål, og veilede pårørende underveis. Tjenesten bør gjøre avtaler om jevnlig evaluering av samarbeidet.
Oppgavene kan føres inn i en eventuell individuell plan slik at oppfølgingen tydeliggjøres.
Arbeidsprosess og kunnskapsgrunnlag
Helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1:
- Første ledd bokstav a) Den enkelte pasient eller bruker skal gis et helhetlig og koordinert helse- og omsorgstjenestetilbud
- Første ledd: Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp som kan forventes ut fra helsepersonellets kvalifikasjoner, arbeidets karakter og situasjonen for øvrig.
- Første ledd: Den som yter helse- og omsorgstjenester, skal gi slik informasjon til den som har krav på det etter reglene i pasient- og brukerrettighetsloven §§ 3-2 til 3-4.
Helse- og omsorgstjenesteloven § 3-6:
- Første ledd nr. 1: Til personer med særlig tyngende omsorgsarbeid skal kommunen tilby nødvendig pårørendestøtte blant annet i form av opplæring og veiledning.
Pasient- og brukerrettighetsloven § 2-5:
- Pasient eller bruker som har behov for langvarige og koordinerte helse- og omsorgstjenester, har rett til å få utarbeidet individuell plan i samsvar med bestemmelsene i helse- og omsorgstjenesteloven, spesialisthelsetjenesteloven og lov om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern.
Sist faglig oppdatert: 05. oktober 2017 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2017). Tilby pårørende veiledning i pleie- og omsorg [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 05. oktober 2017, lest 24. september 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/parorendeveileder/involvere-parorende-i-utredning-behandling-og-oppfolging-av-pasient-eller-bruker/parorendes-kunnskap-og-ferdigheter/tilby-parorende-veiledning-i-pleie-og-omsorg