Tilby pårørende veiledning i kommunikasjon med pasient/bruker
Ved sykdom og skader som medfører kognitiv svikt, personlighetsforandringer og/eller avvikende adferd bør helsepersonell tilby pårørende veiledning i kommunikasjon med pasient/ bruker.
Helsepersonellet bør snakke med familien om at symptomene påvirker samspillet i familien. Familien bør få tilbud om veiledning for å forebygge stress og konflikter, bidra til bedre samspill i familien og til bedre livskvalitet for pasienten/ brukeren og familien.
Opplæring og veiledning kan skje i form av kurs eller gjennom samtaler med den enkelte familie/pårørende. Denne typen veiledning bør sees som en prosess heller enn som en tidsavgrenset handling. I tillegg til muntlig kommunikasjon, bør familien få skriftlig materiell som er tilpasset den enkeltes forutsetninger. Behovet for språklig og kulturell tilrettelegging må ivaretas.
Temaer for opplæring og veiledning kan være:
- Kunnskap om sykdom og behandling
- Kommunikasjon i familien
- Hvordan støtte den som er syk og eventuelt motivere til å følge opp behandling
- Hvordan håndtere symptomer og avvikende atferd i familien
- Hvordan forebygge tilbakefall
- Problemløsningsstrategier og krisehåndtering
Arbeidsprosess og kunnskapsgrunnlag
https://lovdata.no/lov/2011-06-24-30/§3-6
- Første ledd nr. 1: Til personer med særlig tyngende omsorgsarbeid skal kommunen tilby nødvendig pårørendestøtte blant annet i form av opplæring og veiledning.
Sist faglig oppdatert: 05. oktober 2017 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2017). Tilby pårørende veiledning i kommunikasjon med pasient/bruker [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 05. oktober 2017, lest 24. september 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/parorendeveileder/involvere-parorende-i-utredning-behandling-og-oppfolging-av-pasient-eller-bruker/parorendes-kunnskap-og-ferdigheter/tilby-parorende-veiledning-i-kommunikasjon-med-pasientbruker