7.1. Vaksinering og vaksineutstyr i vaksinasjonsprogrammet
Informasjon om koronavaksinasjon hos andre aktører
Folkehelseinstituttet har utfyllende temasider om koronavaksinasjonsprogrammet med informasjonsmateriell, verktøy og nøkkeltall – for kommuner, helseforetak og befolkningen.
Helsenorge.no har råd og informasjon om koronavaksine for befolkningen.
Ansvarsfordeling
- Helsedirektoratet har ansvar for innkjøp og distribusjon av vaksineutstyr til kommunene og helseforetakene.
- FHI har ansvar for distribusjon av vaksiner og vaksinasjonsveiledning.
- Kommuner og helseforetak er ansvarlig for å gjennomføre vaksinering i tråd med FHI sin anbefaling.
Kommunene har fått tilsendt:
- Engangsutstyr som skal benyttes til vaksineringen
- Kjølebokser til transport av vaksiner mellom vaksinasjonssteder
- Temperaturloggere for å sjekke at det er stabil temperatur i bokser/kjøleskap
Ved behov for mer utstyr
Det er sendt ut utstyr som skal dekke behov for vaksinering i tråd med det som er vedtatt pr dags dato. Ved ytterligere behov for utstyr må den enkelte kommune sende bestilling via vaksineutstyr@helsedir.no.
Følgende utstyr kan distribueres:
- Sprøyte KD-Ject luer 1ml
- Sprøyte KD-Ject 2 ml luer
- Kanyle inj KD-FINE non-safety 0,6x25mm 23Gx1" blå
- Kanyle KD-Fine 21G 50mm grønn
- Plaster NW 2,5 cm x10 m beige
- Bomullsdotter 0,6 gram
- Kanyleboks Multi-Safe UN med etikett
- Risikoavfallseske 38L
- Gul risikoavfallssekk Plast 100L gul 72x112cm. 100MY
- Spritservietter til huddesinfeksjon
- Spritservietter til desinfeksjon av hetteglass
- Kjølebokser 32 liter
- Temperaturloggere
Ved spørsmål vedrørende utstyr, ta kontakt med Helsedirektoratet på: vaksineutstyr@helsedir.no.
Kjølebokser og batteripakke
Her er bruksanvisning for de ulike kjøleboksene som er sendt ut til landets kommuner:
- Brukerveiledning: Coldtainer kjølebokser 22 liter og 32 liter
- Brukerveiledning: Dometic - 10,5 liter
- Brukerveiledning: Dometic CFX 32 liter
Alle kommuner har i tillegg mottatt en batteripakke som kan benyttes på alle kjølebokser.
Helsedirektoratet minner om at legemidler skal oppbevares forsvarlig og utilgjengelig for uvedkommende jf. Legemiddelhåndteringsforskriften § 6. Det betyr at kommunene må følge etablerte systemer for forsvarlig oppbevaring og dokumentere dette.
Temperaturloggere
I vedlagte brukerveileder finner du informasjon om oppstart og anbefalt bruk av temperaturloggerne Helsedirektoratet har sendt ut, til bruk for kontroll/overvåkning av temperaturen i kjølebokser og kjøleskap, der vaksinene oppbevares:
Ved behov for å nullstille temperaturloggeren, er det laget en egen brukerveiledning som beskriver hvordan dette gjøres:
Temperaturloggerne har forhåndsprogrammerte grenseverdier fra 2°C til 8°C, som er riktig lagringstemperatur for vaksinene. Vi gjør oppmerksom på at loggerne ikke måler temperatur i sanntid, men at de etter oppstart måler og lagrer temperaturen hvert 10. minutt.
Ved spørsmål vedrørende kjølebokser og temperaturloggere, ta kontakt med Helsedirektoratet på: vaksineutstyr@helsedir.no.
Hvis det er tekniske problemer med utstyret kan dere også kontakte leverandør. Se kontaktinformasjon i hver brukerveiledning.
Krav til prosedyre og utstyr, samt retningslinjer og kriterier til oppbevaring og transport for den enkelte vaksine er beskrevet i FHI's vaksinasjonsveileder. Kommunen må sette seg grundig inn i disse og vurdere hvilket utstyr som skal benyttes ved hver vaksinetype.
Helsedirektoratet har sendt ut grønne (21G) og blå (23G) kanyler. Grønn kanyle benyttes fortrinnsvis tilsetting av saltvann og som opptrekkskanyle ved opptrekk av flere doser. Der prosedyren tilsier det, kan samme kanyle benyttes både til opptrekk og injisering av vaksine.
Det er avklart med produsent av mRNA-vaksiner at det ikke skal benyttes grovere kanyler enn 21G til tilsetting, opptrekk og injisering av vaksine
Film om injeksjonsteknikk
Denne filmen viser riktig injeksjonsteknikk for intramuskulær injeksjon i deltamuskelen i overarmen. Filmen er laget av Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet i samarbeid med bedriftshelsetjenesten ved Akershus Universitetssykehus HF og Kompetansebroen.
Som en del av planlegging og administrering av vaksinering mot covid-19 har flere kommuner henvendt seg til Helsedirektoratet, Helfo og Norsk helsenett (NHN) med spørsmål om å få utlevert oversikt over alle listeinnbyggere og deres tilknytning til kommunens fastleger (fastlegelister).
Smittevernloven § 2-2 åttende ledd gir kommunelegen i hver kommune hjemmel til å innhente taushetsbelagte opplysninger fra offentlige kilder. Forutsetningen er at opplysningene er nødvendige for iverksetting av tiltak eller for oversikt og kontroll i forbindelse med smittsomme sykdommer. Helsedirektoratet vurderer at tilgang på fastlegelister i mange tilfeller er nødvendige for å få oversikt over og administrere vaksinering mot covid-19.
Kommunelegen i kommuner der det er nødvendig med tilgang til fastlegelister, kan henvende seg til NHN for utlevering. NHN sørger da for tilgang til fastlegelister i egen kommune for gjeldende måned. Nye lister vil bli tilgjengelig i begynnelsen av hver måned.
Slik går kommunelegene frem for å få tilgang:
- Kommunelegen må ha en bruker på Grunndata (HelseID)
- Har du ikke bruker kan du opprette det på Grunndata sin webportal i Helsenettet.
- Logg inn via denne lenken for å bestille nødvendige rettigheter til å laste ned fastlegelisten
- Det må spesifiseres hvilke(t) legekontor kommunen skal ha tilgang til fastlegelistene for i bestillingskjemaet
- Noter deg legekontorets organisasjonsnummer og HerID fra Adresseregisteret. Du kan gjøre søk i Adresseregisteret fra Helsenettet uten å logge på
- Så snart tilgangene er gitt vil det sendes en bekreftelse til din oppgitte e-post
- Generelt hvordan man laster ned etter at man har fått nødvendig tilgang.
Fastlegelistene skal kun benyttes til formål knyttet til vaksinering mot covid-19. Listene skal behandles og oppbevares konfidensielt og på en sikker måte, og slettes straks det ikke lenger er behov for oppbevaring/når vaksineringen er avsluttet.
Helsedirektoratet avslutter tilgangen til fastlegelistene når vaksineringssituasjonen tilsier at behovet er over.
Kommunene er ansvarlig for utføring og finansiering av vaksinering mot covid-19 etter forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram. Kommunene har, gjennom rammeoverføringer fra staten, det økonomiske ansvaret for å vaksinere befolkningen, jf. ovennevnte forskrift.
Helfo skal kreve kostnadsdekning fra kommunene for utbetalt refusjon til fastlegene for vaksinasjon av listeinnbyggere etter takster som fremkommer av forskriften.
Ved eventuell uenighet om kravets størrelse må kommunen og fastlegene løse dette etter at kommunen har dekket Helfo sine refusjonskostnader.
Relatert innhold
Sist faglig oppdatert: 13. oktober 2021