Psykisk helsevern og TSB (tverrfaglig spesialisert rusbehandling)
Prioritering ved en smittesituasjon der det er stor belastning på tjenestene som medfører fare for kapasitetsbrist i spesialisthelsetjenesten:
- Det polikliniske tjenestetilbudet og dagbehandling bør opprettholdes ut fra en samlet faglig vurdering av risiko, smittevernhensyn og kapasitet. Det bør som hovedregel benyttes telefonkonsultasjon eller videomøter.
- For pasienter med alvorlig psykisk lidelse og ruslidelse bør det legges til rette for ambulant oppfølging ved for eksempel ACT/FACT team. Planlagte døgninnleggelser innen PHV og TSB kan gjennomføres der det er etablert forsvarlige smittevernrutiner, men bør avgrenses.
- Spesialisthelsetjenesten må samarbeide med kommunen ved utskrivelse fra døgnopphold og ha en økt oppmerksomhet på faren for overdose eller suicid i tiden etter utskrivelse.
- Vurdering for og oppstart i LAR er behandlingstilbud som skal opprettholdes og prioriteres, både ved ordinær henvisning og i lavterskel-LAR ordninger/enheter.
- Kontinuerlig behandling med substitusjonslegemiddel skal sikres og gjennomføres på en måte som gir nødvendig smittevern for pasient og tredjepart.
Sist faglig oppdatert: 17. januar 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). Psykisk helsevern og TSB (tverrfaglig spesialisert rusbehandling) [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 17. januar 2022, lest 29. juni 2022). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/prioritering-i-helsetjenesten/spesialisthelsetjeneste/psykisk-helsevern-phv-og-tverrfaglig-spesialisert-rusbehandling-tsb
Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no