Psykisk helsetjeneste og rusomsorg
Psykisk helse og rus er et prioritert område for regjeringen, og det er viktig å sikre mest mulig kontinuitet i tjenestetilbudet til de mest sårbare, også dersom situasjonen ytterligere eskaleres. Samvirke mellom tjenestenivåene vil være spesielt viktig når ressursene i den enkelte tjenesten settes under press.
Se beskrivelse av:
- Helsemyndighetenes og helsetjenestens ansvar ved kriser
- Beredskapsfaser
- Prioriteringskriterier og bruk av disse
Generelle råd for helsetjenesten
Se også generelle råd for helsetjenesten i denne veilederen.
Prioriteringsråd i beredskapsfaser
Kapasiteten er ikke påvirket av pandemien, og vurderinger gjøres i tråd med vanlig (klinisk) praksis.
- Kapasiteten er ikke påvirket, og vurderinger gjøres i tråd med vanlig klinisk praksis.
Kapasiteten er alvorlig utfordret, slik at en ikke kan tilby helse- og omsorgstjenester til alle de som ville blitt tilbudt disse tjenestene i en normalsituasjon. I en slik situasjon vil driften avvike fra vanlig klinisk praksis.
- Innbyggere med alvorlige rusmiddelproblemer og/eller psykiske lidelser bør prioriteres for oppfølging for å avdekke alvorlig sykdomsutvikling. Forekomst av selvmordsproblematikk, psykoseutvikling og akutte stressreaksjoner kan øke i krisetider.
- Personer med alvorlige rus- og/eller psykiske helseproblemer bør tilbys ambulant oppfølging i samarbeid mellom kommune og spesialisthelsetjenesten. Man må være oppmerksom på å ivareta grunnleggende behov som mat og brukerutstyr. Prøvetaking og vaksinering bør gjøres ved hjemmebesøk.
- Det er viktig med en god samhandling med fastlegen og kommunens akutt-tjenester ved kapasitetsutfordring.
- For brukere i LAR er det viktig å sikre at samhandlingen mellom sykehus og kommune ivaretas. Det bør prioriteres å opprettholde eksisterende utleveringsordninger, endringer kan bare gjøres etter individuelle vurderinger.
- Ved behov for smittevern anbefales individuell oppfølging via telefon eller ved å gjennomføre samtaler utendørs, og å holde tilbud åpne ved å organisere i mindre grupper/kohorter.
- Det bør raskt inngås dialog med brukere, pårørende og ev. organisasjoner for å etablere nødvendig tilbud.
- Pårørendes situasjon, evne og egne behov må vurderes.
- Det er utviklet egne råd for personer med rusmiddelavhengighet som er i karantene/isolering.
- For flere råd om ivaretakelse av målgruppen, se koronaveilederens kapittel om psykiske lidelser, rusmiddelproblemer og avhengighet.
Kapasiteten er kritisk begrenset, slik at enda færre pasienter/brukere kan tilbys helse- og omsorgstjenester. Det blir også nødvendig å vurdere og prioritere mer systematisk hvem som skal tilbys helsetjenester. I denne situasjonen er det kritisk mangel på ressurser.
- Akutt psykisk helsehjelp og akutt helsehjelp til pasienter med alvorlig rusproblematikk.
- Tilstander der behandling vurderes å ha særlig stor betydning for pasientens funksjonsnivå, livskvalitet eller lindring, dvs. tilstander der det er størst fare for liv og helse, alvorlig forverring eller tap av funksjon.
- Ambulant oppfølging med brukerutstyr og annet grunnleggende bør prioriteres der dette er påkrevd.
Sist faglig oppdatert: 31. januar 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). Psykisk helsetjeneste og rusomsorg [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 31. januar 2022, lest 01. juli 2022). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/prioritering-i-helsetjenesten/kommunal-helse-og-omsorgstjeneste/psykisk-helsetjeneste-og-rusomsorg