ForsidenKoronavirus – beslutninger og anbefalingerPersonell, kompetanse og rekruttering

Helseforetak og kommuner bør legge til rette for lærings- og mestringstilbud for brukere, pasienter og pårørende

Anbefaling

Personer med  sammensatte og langvarige helseutfordringer i form av  sykdom eller nedsatt funksjonsevne kan oppleve forverret tilstand under epidemien og ha økt behov for oppfølging og støtte. Det samme kan gjelde deres pårørende. Mange brukere og pasienter vil også være i risikogruppen for covid -19.

Lærings- og mestringsvirksomheten skal gi støtte i slike situasjoner. Informasjon, undervisning, veiledning, erfaringsutveksling og medvirkning utgjør sentrale deler av virksomheten. I lærings- og mestringstilbud legges det til rette for at bruker, pasient og/eller pårørende skal få bedre innsikt i egen situasjon og bli styrket i å mestre livet. Det kan få store konsekvenser for denne gruppen dersom tilbud og tjenester stenges eller reduseres over lang tid.

Lærings- og mestringstilbud er målrettede og strukturerte pedagogiske tilbud for brukere, pasienter og pårørende i helse- og omsorgstjenesten. Tilbudet gis i regi av sykehus, kommuner, brukerorganisasjoner og annen frivillighet, hvor viktige elementer er helhetlige forløp for barn, unge og voksne med helseutfordringer.

Formålet med lærings- og mestringstilbud er at pasienter, brukere og pårørende skal

  • få informasjon, kunnskap og bistand til å håndtere sykdom og helseforandringer.
  • forebygge eller hindre utvikling av sykdom og funksjonsnedsettelse.
  • få støtte til endring av levevaner for å fremme fysisk og psykisk helse.
  • understøtte den enkeltes læringsprosess og bidra til økt helsekompetanse.

Læring og mestringstilbud i helse- og omsorgstjenesten er aktuelt for:

  • Pasienter, brukere og pårørende som lever med ulike somatiske og/eller psykiske helseutfordringer og som har behov for økt kunnskap om egen situasjon
  • Pasienter, brukere og pårørende med nyoppdaget eller kortvarig sykdom som har behov for informasjon og støtte
  • Pasienter, brukere og pårørende til personer med sammensatte helseutfordringer 
  • Personer med sykdom, skade og/eller nedsatt funksjonsevne som påvirker hverdagslivet
  • Personer med helseutfordringer som har nytte av å møte andre i liknende situasjon
  • Personer med behov for støtte til å endre levevaner for å fremme helse, forebygge sykdom og hindre forverrelser
  • Personer som har behov for å forebygge og/eller begrense utvikling av sykdom
  • Personer som mangler nettverk og har lite sosial støtte

Helseforetak og kommuner kan legge til rette for dette på flere måter:

  • Helsedirektoratets anbefalinger for etablering, organisering og tilbud ved kommunale frisklivssentraler
  • Lærings- og mestringsaktivitet (mestring.no)
  • E-konsultasjoner 

Ved en-til-en møter, følg rådene i i veileder for Smittevernfaglig forsvarlig drift i helsevirksomheter med én-til-én-kontakt (covid-19).

For gruppetilbud i regi av helsetjenesten legges nasjonale råd, lokale forskrifter og krav om forsvarlige helsetjenester til grunn.

Helseforetak og kommuner skal sikre tilbud som bidrar til læring og mestring. Se kapittel 6 iVeileder om rehabilitering, habilitering, individuell plan og koordinatorog Strategi for å øke helsekompetansen i befolkningen, 2019–2023 (regjeringen.no).

Lærings- og mestringsvirksomheten favner bredt og er aktuell i alle deler av helsetjenesten; fra forebygging og behandling til habilitering, rehabilitering og lindrende omsorg. Tilbudene omfatter alt fra individuelle læringstilbud og likepersonsarbeid til ulike typer gruppetilbud. Virksomheten er rettet mot personer i ulike livsfaser og med ulike helseutfordringer (Veileder om rehabilitering, habilitering, individuell plan og koordinator, 2015, kap. 6). Lærings- og mestringstilbud er viktig for å styrke befolkningens helsekompetanse (Strategi for å øke helsekompetansen i befolkningen, 2019–2023). Helse- og omsorgstjenester skal også sørge for opplæring, veiledning og støttetilbud til pårørende (Pårørendeveileder: veileder om pårørende i helse- og omsorgstjenesten, 2017)

Opplæring av pasienter og pårørende er en lovpålagt oppgave for helseforetakene jfr. spesialisthelsetjenesteloven § 3-8, pkt. 4 (lovdata.no), og forskrift om habilitering og rehabilitering, individuell plan og koordinator § 13, pkt. c (lovdata.no). Lærings- og mestringstilbud, herunder tilbud i kommunenes frisklivssentraler, er sentralt innhold i sosial, psykososial og medisinsk habilitering og rehabilitering.

Rett til medvirkning ved utforming av lærings- og mestringstilbud er regulert i pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 3 (lovdata.no). 

Lovgrunnlaget for læring og mestring i helse- og omsorgstjenesten

Et av formålene til helse- og omsorgstjenesteloven (lovdata.no) er særlig å forebygge, behandle og tilrettelegge for mestring av sykdom, skade, lidelse og nedsatt funksjonsevne. Kommunens ansvar for helsefremmende og forebyggende arbeid, herunder opplysning, råd og veiledning, er regulert i lovens § 3-3 (lovdata.no). Opplæring er spesifikt nevnt i § 3-2, pkt. 6 b (lovdata.no).

Samarbeid knyttet til læring og mestring i helhetlige forløp skal beskrives i de lovpålagte samarbeidsavtalene, jfr. § 6-2, pkt. 2 (lovdata.no)


Sist faglig oppdatert: 07.01.2021 Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2021). Helseforetak og kommuner bør legge til rette for lærings- og mestringstilbud for brukere, pasienter og pårørende [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 07. januar 2021, lest 20. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/personell-kompetanse-og-rekruttering/helseforetak-og-kommuner-bor-legge-til-rette-for-laerings-og-mestringstilbud-for-brukere-pasienter-og-parorende

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no
Kontakt oss

Helsedirektoratet
Vitaminveien 4
Postboks 220 Skøyen, 0213 Oslo
0483 Oslo

Nyheter
Presse
Abonnere på innhold
Ledige stillinger
Konferanser og kurs
Høringer
Personvernerklæring
Facebook
Twitter