Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

5. Næringsliv – servering, handel, reiseliv og transport

Hva gjelder nå

Regjeringen har besluttet å gå over i normal hverdag med økt beredskap fra 25.09.21 kl. 16.00. Flere råd og regler som vi har fulgt til nå faller bort eller endres. De fleste voksne er vaksinert, men pandemien er ikke over. De generelle smittevernråd som fortsatt gjelder er:

  • Hold deg hjemme hvis du er syk
  • Test deg for covid-19 hvis du har symptomer på luftveisinfeksjon. Dette gjelder både vaksinerte og ikke-vaksinerte. For barn gjelder egne anbefalinger.
  • Ha god hånd- og hostehygiene
  • Hvis du tilhører en risikogruppe, følg råd til personer i risikogrupper (fhi.no)

Følg myndighetenes anbefaling om å ta vaksine mot covid-19, hvis du ikke allerede har gjort det.

Vær oppmerksom på at det ved utbrudd kan gjelde andre råd og regler lokalt. Sjekk nettsiden til din kommune for informasjon om hva som gjelder der du er.

Se regjeringens informasjon om normal hverdag med økt beredskap (regjeringen.no).

Arbeidsplasser

Veileder for hjemmekontor er ikke lenger gjeldende etter 25. september.
Utdatert og arkivert veileder for hjemmekontor (PDF)

Handel og servering

Krav om smittevernfaglig forsvarlig drift, særlig regulering av alkoholservering og antallsbegrensninger eller avstandskrav på arrangementer ble fjernet fra 25. september.

Reiseliv, kollektivtrafikk og fritid

Veilederne for kollektivtrafikk og luftfart er ikke lenger gjeldende etter 25. september.

Krav om smittevernfaglig forsvarlig drift av treningssentre, svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng, fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, bowlinghaller o.l. ble fjernet fra 25. september.

Helsevirksomheter og andre virksomheter med én-til-én-kontakt

Fysioterapeuter, kiropraktorer, optikere, fotterapeuter, logopeder, psykologer og andre én-til-én-virksomheter i og utenfor offentlig helsetjeneste kan følge råd fra FHI, den tidligere veilederen er ikke lenger gjeldende.

Veileder for virksomheter med én-til-én-kontakt, som frisører, kroppspleie, massasje som ikke er helserelatert, kjøreskoler m.v. er ikke lenger gjeldende etter 25. september.

Sist faglig oppdatert: 14. oktober 2021