Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

5. Næringsliv – servering, handel, reiseliv og transport

Hva gjelder nå

Pandemien er ikke over. De generelle smittevernråd som fortsatt gjelder er:

  • Hold deg hjemme hvis du er syk
  • Test deg for covid-19 hvis du har symptomer på luftveisinfeksjon. Dette gjelder både vaksinerte og ikke-vaksinerte. For barn gjelder egne anbefalinger.
  • Ha god hånd- og hostehygiene
  • Hvis du tilhører en risikogruppe, følg råd til personer i risikogrupper (fhi.no)

Følg myndighetenes anbefaling om å ta vaksine mot covid-19, hvis du ikke allerede har gjort det.

Lokale regler og råd

Vær oppmerksom på at det ved utbrudd kan gjelde andre råd og regler lokalt. Sjekk nettsiden til din kommune for informasjon om hva som gjelder der du er.

Koronasertifikat i forbindelse med kommunale smitteverntiltak

Kommuner som vedtar kommunale smitteverntiltak for virksomheter og arrangementer etter smittevernloven, kan i forskrift gi regler om bruk av koronasertifikat for virksomheter og arrangementer der alle besøkende over 16 år kan fremvise koronasertifikat ved inngangen. 

Les mer om koronasertifikat

Arbeidsplasser og hjemmekontor

Kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten er bedt om å vurdere økt brukt av hjemmekontor (regjeringen.no, 30.11.2021).

Øvrige råd for arbeidsplasser:

Handel og servering

Munnbind anbefales i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand, se anbefaling om munnbindbruk.

Krav om smittevernfaglig forsvarlig drift, særlig regulering av alkoholservering og antallsbegrensninger eller avstandskrav på arrangementer ble fjernet fra 25. september.

Reiseliv, kollektivtrafikk og fritid

Munnbind anbefales på kollektivtransport og i taxi der det ikke er mulig å holde avstand, se anbefaling om munnbindbruk.

Veilederne for kollektivtrafikk og luftfart er ikke lenger gjeldende etter 25. september.

Krav om smittevernfaglig forsvarlig drift av treningssentre, svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng, fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, bowlinghaller o.l. ble fjernet fra 25. september.

Helsevirksomheter med én-til-én-kontakt

Fysioterapeuter, kiropraktorer, optikere, fotterapeuter, logopeder, psykologer og andre én-til-én-virksomheter i og utenfor offentlig helsetjeneste kan følge råd fra FHI, den tidligere veilederen er ikke lenger gjeldende.

Andre virksomheter med én-til-én-kontakt

Veileder for virksomheter med én-til-én-kontakt, som frisører, kroppspleie, massasje som ikke er helserelatert, kjøreskoler m.v. er ikke lenger gjeldende etter 25. september.

Sist faglig oppdatert: 30. november 2021