5. Næringsliv – servering, handel, reiseliv og transport
Regionale tiltak
Kommuner omfattet av regionale tiltak iverksatt av regjeringen:
- Tiltaksnivå A: 20 kommuner i Viken.
- Tiltaksnivå B: 19 kommuner i Viken. 10 kommuner i Vestfold og Telemark (avsluttes f.o.m. 23. april).
- Tiltaksnivå C: ingen kommuner.
Lokale tiltak
Flere kommuner har innført lokale tiltak. Se nettsiden til din kommune (helsenorge.no).
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Nasjonale tiltak
Serveringssteder som har skjenkebevilling:
- kan kun servere alkohol:
- ved bordservering, og det skal være sitteplasser til alle gjester.
- til de som får servert mat.
- skal ikke slippe inn gjester etter kl. 22.00.
- skal ikke servere alkohol etter kl. 22.00.
- skal tilse at alkohol ikke blir konsumert etter kl. 22.30
Minibar og room service er tillatt.
Serveringsloven ligger til grunn for hva som menes med å servere mat:
- Forholdene må ligge til rette for å spise på stedet.
- Salg av kioskvarer, baguetter, boller o.l. er ikke tilstrekkelig.
- Man kan ikke bestille en liten rett og deretter fortsette å drikke hele resten av kvelden. Hensikten er at man skal kunne drikke alkohol i tilknytning til et måltid
- Servering både innendørs og utendørs omfattes.
- Det har ikke betydning om maten er laget på eget kjøkken, av et cateringselskap eller leveres gjennom en foodtruck parkert i nærheten.
- Gjesten kan ikke selv ta med mat.
Se også:
- Smittevernfaglig drift av serveringssteder – spørsmål og svar (regjeringen.no)
- 17. mai må gjennomføres innen gjeldende regler (regjeringen.no).
Regionale tiltak
Kommuner omfattet av regionale tiltak iverksatt av regjeringen:
- Tiltaksnivå A: 20 kommuner i Viken.
- Tiltaksnivå B: 19 kommuner i Viken. 10 kommuner i Vestfold og Telemark (avsluttes f.o.m. 23. april).
- Tiltaksnivå C: ingen kommuner.
Lokale tiltak
Flere kommuner har innført lokale tiltak. Se nettsiden til din kommune (helsenorge.no).
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Serveringssteder, som restaurant, kafe, bar og pub, og utested, kan holde åpent dersom driften er smittevernfaglig forsvarlig.
Smittevernfaglig forsvarlig drift innebærer at virksomheten skal sørge for at besøkende og personell kan holde minst 1 meters avstand til personer i annen husstand, at den har utarbeidet rutiner for god hygiene og godt renhold, og at disse rutinene blir overholdt.
Avstand
Serveringsstedet skal sørge for at det er minst 1 meters avstand mellom sitteplassene ved gjesters ankomst og at det tas hensyn til dette ved bestilling av bord. Husstandsmedlemmer kan sitte nærmere hverandre. Serveringsstedet skal treffe tiltak for å minne besøkende om at de bør holde avstand til andre enn husstandsmedlemmer.
Alkoholservering
Det er tillatt med skjenking av alkohol ved servering av mat, frem til klokken 22:00. Se regler for alkoholservering på serveringssteder
Buffet
Ved servering av mat og alkoholfri drikke som buffet, skal råd om trygg servering fra buffet og salatbar (fhi.no) følges.
Arrangementer på serveringssteder
Se krav til gjennomføring og regler om antall personer i anbefaling for arrangementer på offentlig sted eller i leid/lånt lokale.
Bransjen og det enkelte serveringssted må selv ta stilling til hva som er arrangement og hva som inngår i ordinær drift av serveringsstedet. Underholdning, konserter og andre tilstelninger på et serveringssted vil typisk anses som et arrangement dersom gjestene i hovedsak kommer til serveringsstedet for å se på underholdningen/konserten eller delta på tilstelningen.
Andre momenter som taler for at tilstelningen må anses som et arrangement er at det kreves en form for billett, invitasjon eller registrering for å delta, at tilstelningen har tydelig start- og sluttidspunkt og at det markedsføres for tilstelningen på forhånd, med konkret sted og tidspunkt.
Det kan være nyttig å kontakte kommunen for å få hjelp til å vurdere om tilstelningen man planlegger skal anses som et arrangement eller ikke.
Se også: 17. mai må gjennomføres innen gjeldende regler (regjeringen.no).
Helse- og omsorgsdepartementet har svart Oslo kommune vedrørende forståelse av regelverket om avstand på serveringssteder (brev 20. oktober 2020)
«Spørsmål 1: Må serveringsstedene endre sin eksisterende bordoppsetting på permanent basis for å tilfredsstille det nye regelverket, slik at maksimalt antall sitteplasser ikke kan være flere enn at alle gjester kan sitte med 1 meter avstand?
I dag er det kravet om at man skal kunne holde minst 1 meters avstand til personer i annen husstand som bestemmer hvor mange gjester et serveringssted maksimalt kan ha. Mange av gjestene vil være husstandsmedlemmer og kan derfor sitte tettere. Maksimalt antall gjester vil derfor avhenge av kundesammensetningen til enhver tid. De nye forskriftsbestemmelsene endrer ikke dette.
Forskriftspresiseringen innebærer imidlertid at de serveringsstedene som før 12. oktober ikke hadde innrettet sitteplassene slik at avstandskravet kunne overholdes, nå må endre dette. Utgangspunktet er at det skal være minst 1 meters avstand mellom sitteplassene når gjestene ankommer. Sitteplassene kan likevel plasseres nærmere før gjestene ankommer dersom disse er bestilt til medlemmer av samme husstand og serveringstedet har spurt om dette i forkant. Når gjester fra samme husstand ankommer, kan de uansett selv velge å sette seg nærmere hverandre. Det vil kunne frigjøre mer plass til andre gjester.
Spørsmål 2: Det fremgår av forskriftsteksten at husstandsmedlemmer kan velge å sette seg med mindre enn 1 meter avstand. Åpner dette for at serveringsstedet ved bestilling av bord eller ankomst av gjester kan planlegge for at husstandsmedlemmer sitter med mindre avstand enn 1 meter, og derved frigjøre areal som kan benyttes til flere gjester? En slik forståelse kan åpne for at serveringsstedets kapasitet utnyttes bedre.
Ja, det kan tas hensyn til at husstandsmedlemmer kan sette seg nærmere hverandre allerede ved bestilling av bord eller ved ankomst. Serveringsstedet kan derfor i forkant av at gjester som har bestilt bord, og da opplyst om at de er i samme husstand, forberede bord hvor stoler plasseres med kortere avstand enn 1 meter. Når gjester i samme husstand ankommer serveringsstedet uten å ha bestilt bord, kan stolene også plasseres med kortere avstand enn 1 meter.
Spørsmål 3: Kan et serveringssted ha et bordoppsett som delvis ikke tilfredsstiller kravet til 1 meters avstand mellom gjestene, ut fra en forventning om at det vil komme grupper av gjester i samme husstand?
Forskriften åpner ikke for å ha et bordoppsett som kun delvis tilfredsstiller kravet til 1 meters avstand mellom sitteplassene eller gjestene. Serveringsstedet kan imidlertid dekke på til flere ved ankomst av familier, og sette opp bord på forhånd for å ta imot gjester i samme husstand som har bestilt bord, der serveringstedet har spurt om at de er i samme husstand. De kan ikke bare anta at de er i samme husstand. En slik tilnærming forebygger at gjester må ta den ubehagelige oppgaven om å be om større avstand når stedet tilsynelatende ikke har plass til å ta imot så mange.
Spørsmål 4: Er det innenfor rammene av regelverket anledning til å merke sitteplasser slik at disse kun kan benyttes av medlemmer av samme husstand? Med en slik forståelse vil det ikke være nødvendig å bære stoler inn og ut av lokalet avhengig av om gjestene er i samme husstand eller ikke.
Det skal være minst 1 meters avstand mellom sitteplassene ved ankomst, med mindre det er avklart ved reseverasjonen at gjestene er i samme husstand. Se også svar på spørsmål 3.
Spørsmål 5: Skal kravet om minst en meters avstand mellom sitteplasser måles fra ytterkant eller senter av sitteplasser?
Generelt måles avstand fra skulder til skulder. Dette vil for serveringssteder, og ut i fra praktiske hensyn, tilsi at avstand mellom sitteplasser måles fra stolens ytterkant.
Spørsmål 6: På gastro- og vinbarer mv benyttes ofte mindre bord som er ca. 50 x50 cm. Skal kravet om en meters avstand forstås slik at det ikke er anledning til å ha direkte motstående stoler ved bord som er (vesentlig) smalere enn 1 meter, med mindre gjestene er i samme husstand?
Gjestene skal kunne holde en avstand på minst en meter til personer i annen husstand. Avstanden måles fra skulder til skulder. Stolene skal plasseres slik at det er minst 1 meters avstand mellom sitteplassene ved gjesters ankomst, regnet fra stolens ytterkant. Dette innebærer at det ikke er anledning til å ha direkte motstående stoler ved bord som er smalere enn 1 meter, med mindre gjestene er i samme husstand. Minst en meters avstand er ekstra viktig når en sitter ansikt mot ansikt. Dette forsterkes av at det ofte på barer er musikk, lyd fra andre gjester og lignende som gjør det naturlig å snakke ekstra høyt til hverandre.»
Krav til smittevernfaglig forsvarlig drift ved serveringssteder er hjemlet i covid-19-forskriften § 14a (lovdata.no)
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Alle som har mulighet bør ha hjemmekontor.
Bruk av hjemmekontor avlaster kollektivtransport og gjør det enklere å holde en meters avstand mellom personer som reiser kollektivt. Dette er særlig aktuelt for arbeidsplasser der mange reiser med kollektiv transport til og fra arbeidsplassen.
Det anbefales også å legge til rette for fleksibel arbeidstid, slik at presset på kollektiv transport blir så lavt som mulig.
Råd om bruk av hjemmekontor vil kunne variere avhengig av smittesituasjonen, både lokalt, regionalt og nasjonalt.
Slik tilrettelegger du arbeidsplassen for å minske smitterisikoen:
Nasjonale tiltak
Arrangementer som samler personer fra flere kommuner bør utsettes eller avlyses. Hvis arrangementet avholdes gjelder disse reglene:
Arrangementer innendørs på offentlig sted
- uten
Med arrangementer menes følgende sammenkomster på offentlig sted eller i lokaler og utendørs arealer som leies eller lånes ut, inkludert hoteller, grendehus, forsamlingshus, konferansesaler og haller:
- Idrettsarrangement som stevne, cup, turnering og kamp, men ikke organisert trening.
- Kulturarrangement som konserter, utstillingsåpninger, opera, ballett, teater og kino, men ikke organiserte øvelser, trening og prøver
- Seminarer, konferanser, kurs, styremøter i frivillige organisasjoner, medlemsmøter og andre faglige sammenkomster, inkludert bespisning uten servering av alkohol, men ikke møter eller sammenkomster som ledd i ordinært arbeid eller undervisning på skole eller universitet.
- Livssynssamlinger og seremonier, inkludert seremonier ved bryllup, begravelser, dåp og konfirmasjon.
- Varemesser og midlertidige markeder, men ikke loppemarkeder til inntekt for frivillige organisasjoner.
er tillatt med inntil 10 personer.Faste, tilviste sitteplasser innebærer at publikum kan sitte på stol, benk eller lignende, eller på en fast plass på gulvet under hele arrangementet. Plassene er tilviste når de er nummererte, slik at man kjøper billetter eller verter viser til plasser. Helsedirektoratet anbefaler at arrangøren av hensyn til smittesporing bør sørge for en oversikt over hvor deltakerne sitter under arrangementet.
- Arrangementer med faste, tilviste plasser er tillatt med inntil 100 personer.
- Idretts- og kulturarrangement for utøvere under 20 år er tillatt med inntil 50 personer, forutsatt at deltakerne kommer fra samme kommune. Se også anbefaling om idrettsarrangement.
Arrangementer utendørs på offentlig sted
- uten
Med arrangementer menes følgende sammenkomster på offentlig sted eller i lokaler og utendørs arealer som leies eller lånes ut, inkludert hoteller, grendehus, forsamlingshus, konferansesaler og haller:
- Idrettsarrangement som stevne, cup, turnering og kamp, men ikke organisert trening.
- Kulturarrangement som konserter, utstillingsåpninger, opera, ballett, teater og kino, men ikke organiserte øvelser, trening og prøver
- Seminarer, konferanser, kurs, styremøter i frivillige organisasjoner, medlemsmøter og andre faglige sammenkomster, inkludert bespisning uten servering av alkohol, men ikke møter eller sammenkomster som ledd i ordinært arbeid eller undervisning på skole eller universitet.
- Livssynssamlinger og seremonier, inkludert seremonier ved bryllup, begravelser, dåp og konfirmasjon.
- Varemesser og midlertidige markeder, men ikke loppemarkeder til inntekt for frivillige organisasjoner.
er tillatt med inntil 200 personer.Faste, tilviste sitteplasser innebærer at publikum kan sitte på stol, benk eller lignende, eller på en fast plass på gulvet under hele arrangementet. Plassene er tilviste når de er nummererte, slik at man kjøper billetter eller verter viser til plasser. Helsedirektoratet anbefaler at arrangøren av hensyn til smittesporing bør sørge for en oversikt over hvor deltakerne sitter under arrangementet.
- Arrangementer med faste, tilviste sitteplasser er tillatt med inntil 600 personer forutsatt at de som er tilstede fordeles i grupper med inntil 200 personer, og det er minst to meters avstand mellom gruppene.
Private sammenkomster på offentlig sted
- Private sammenkomster på offentlig sted er tillatt med inntil 10 personer innendørs og 20 personer utendørs.
- Barn i samme kohort i barnehage eller skole kan møtes uavhengig av antall, med et nødvendig antall voksne tilstede. Se også råd for barnebursdager (helsenorge.no).
Felles for alle arrangementer
Gruppene kan skiftes ut i løpet av et arrangement, så lenge det gjøres på en smittevernfaglig forsvarlig måte og det ikke er kontakt mellom gruppene.
Enkelte ansatte og utøvere på et arrangement kommer i tillegg til de 10/20/50/100/200. Se covid-19-forskriften § 13a (lovdata.no) for nærmere informasjon.
Se også:
- 17. mai må gjennomføres innenfor gjeldende regler for besøk, arrangementer m.m. (regjeringen.no).
- råd for ramadan (helsenorge.no).
Regionale tiltak
Tiltaksnivå A
Hovedregelen er at det ikke er tillatt å gjennomføre arrangementer.
Det er likevel tillatt å arrangere:
- Begravelser, bisettelser og seremonier ved grav med inntil 30 personer.
- Vielser med brudeparet, vigsler og to vitner.
- Dåp med barnet, foreldrene, prest og inntil to faddere.
- Arrangementer som sendes digitalt med fem personer til stede fysisk, i tillegg til utøvere og nødvendig produksjonspersonell.
- Utendørs treningskamper i fotballens to øverste divisjoner for kvinner og menn, med kun spillere, støtteapparat og dommere til stede.
Tiltaksnivå A gjelder:
- Asker, Bærum, Drammen, Eidsvoll, Enebakk, Fredrikstad, Gjerdrum, Lier, Lillestrøm, Lørenskog, Moss, Nannestad, Nes, Nordre Follo, Rakkestad, Rælingen, Råde, Sarpsborg, Ullensaker og Ås (fra og med 16. mars, til og med 25. april).
Se kartvisning over kommuner med regionale tiltak.
Flere kommuner har innført lokale tiltak. Se nettsiden til din kommune (helsenorge.no).
Tiltaksnivå B
Hovedregelen er at det ikke er tillatt å gjennomføre arrangementer.
Det er likevel tillatt å arrangere:
- Begravelser, bisettelser og seremonier ved grav.
- Livssynssamlinger og seremonier i tros- og livssynshus (inkludert vielser, dåp og konfirmasjon) med inntil 20 personer.
- Arrangementer som sendes digitalt med fem personer til stede fysisk, i tillegg til utøvere og nødvendig produksjonspersonell.
- Utendørs treningskamper i fotballens to øverste divisjoner for kvinner og menn, med kun spillere, støtteapparat og dommere til stede.
Tiltaksnivå B gjelder:
- Aurskog-Høland, Frogn, Halden, Hole, Hurdal, Hvaler, Indre Østfold, Jevnaker, Kongsberg, Lunner, Marker, Modum, Nesodden, Nittedal, Ringerike, Skiptvet, Vestby, Våler og Øvre Eiker (fra og med 12. april, til og med 25. april).
- Færder, Holmestrand, Horten, Larvik, Sandefjord og Tønsberg (fra og med 12. april, til og med 22. april og avsluttes deretter).
- Bamble, Porsgrunn, Siljan og Skien (fra og med 9. april, til og med 22. april og avsluttes deretter).
Se kartvisning over kommuner med regionale tiltak.
Flere kommuner har innført lokale tiltak. Se nettsiden til din kommune (helsenorge.no).
Tiltaksnivå C
Nasjonale tiltak gjelder.
Tiltaksnivå C gjelder:
- Ingen kommuner er på tiltaksnivå C.
Se kartvisning over kommuner med regionale tiltak.
Flere kommuner har innført lokale tiltak. Se nettsiden til din kommune (helsenorge.no).
Lokale tiltak
Flere kommuner har innført lokale tiltak. Se nettsiden til din kommune (helsenorge.no).
Krav til gjennomføring (alle tiltaksnivåer)
Alle arrangementer og private sammenkomster på offentlig sted må ha en ansvarlig arrangør som sørger for at gjennomføringen er i tråd med smittevernreglene. Arrangøren kan være en privatperson eller en profesjonell aktør (f. eks. utleier eller de som drifter serveringsstedet). De som er til stede skal informeres om hvem som er arrangør og kan kontaktes ved spørsmål om smittevern.
Arrangørens plikter:
- Sørg for at gjestene kan holde én meters avstand, målt fra skulder til skulder, til de man ikke bor sammen med til vanlig. Unntak fra avstandsregelen gjelder for gruppene angitt i covid-19-forskriften § 13c.
- Iverksett tiltak som bidrar til at syke ikke er til stede.
- Gjør det mulig å ivareta god hygiene ved ankomst og underveis i arrangementet.
- Skriv ned navn og kontaktinformasjon hvis det er nødvendig for å ha oversikt over deltakerne ved en eventuell smittesporing. Slett informasjonen etter 14 dager.
- Sørg for at det er minst ett sete mellom deltakere på samme rad på arrangementer med fastmonterte seter (unntatt personer fra samme husstand) og at det er én meters avstand mellom deltakerne i alle retninger.
Se også regler og råd for alkoholservering på arrangementer.
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Regionale tiltak
Kommuner omfattet av regionale tiltak iverksatt av regjeringen:
- Tiltaksnivå A: 20 kommuner i Viken.
- Tiltaksnivå B: 19 kommuner i Viken. 10 kommuner i Vestfold og Telemark (avsluttes f.o.m. 23. april).
- Tiltaksnivå C: ingen kommuner.
Lokale tiltak
Flere kommuner har innført lokale tiltak. Se nettsiden til din kommune (helsenorge.no).
Nasjonale tiltak
Butikker og kjøpesentre skal, for å kunne holde åpent, drives smittevernfaglig forsvarlig.
Virksomheten skal:
- sørge for at det er mulig å holde minst en meter avstand til personer som ikke er i samme husstand.
- utarbeide rutiner for god hygiene og godt renhold.
- sikre at rutinene blir overholdt.
Syke personer bør holde seg hjemme.
Standard Norge har, i samarbeid med Virke og NHO Handel og Service, utarbeidet Veileder i smittevern for virksomheter innen detaljhandel (standard.no)
Antallsbegrensninger, adgangskontroll og avstand
Alle butikker og kjøpesentre skal:
- fastsette hvor mange personer som maksimalt kan være til stede i lokalene, beregnet ut fra lokalenes størrelse og utforming.
- om nødvendig benytte vakthold for å sikre at kravet etterkommes.
Det skal kunne holdes minst én meters avstand mellom både kunder og ansatte.
Butikkeier må ta ansvar for å tilrettelegge for tilstrekkelig avstand, både i og utenfor butikklokalet.
Avstand kan for eksempel markeres med tape på gulvet, og virksomheten kan vurdere å bruke faste eller fleksible skillevegger mellom ansatte og/eller kunder, samt ommøblere lokalet om nødvendig.
Hygiene og renhold
Virksomheten skal tilrettelegge for god håndhygiene for ansatte og kunder. Håndsprit eller muligheter for håndvask bør være godt synlig og lett tilgjengelig for eksempel ved inngangen og utgangen, områder med selvbetjening, berøringsautomater, selvbetjeningskasser og andre områder med høy aktivitet eller mange kontaktpunkter. Se råd om rengjøring hos Folkehelseinstituttet.
Det anbefales at det utarbeides en renholdsplan med hyppig renhold av utsatte flater og ofte berørte kontaktpunkter som dørhåndtak, berøringsskjermer o.l., og at fellesbestikk skiftes ofte. Mattilsynet anbefaler at næringsmiddelvirksomheter følger de generelle hygienerådene.
Beskyttelsesutstyr
Det er ikke en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind. Ved innføring av forsterkede smitteverntiltak i enkelte kommuner (covid-19-forskriften, lovdata.no) er det plikt til å bruke munnbind i enkelte sammenhenger. Les mer om munnbind hos FHI.
Det er ikke anbefalt at ansatte benytter hansker utover de situasjonene hvor de vanligvis benytter det. Les mer om hansker hos FHI.
Dersom munnbind og hansker benyttes i virksomheten, bør virksomhetsleder påse at de ansatte gis opplæring i korrekt bruk.
Øvrige smittebegrensende tiltak
- Det kan være fornuftig å ha utvidede åpningstider og tilbud over flere dager for å unngå at mange kunder samles samtidig.
- Så langt det er mulig bør betaling skje kontaktløst, med elektroniske betalingsløsninger eller betalingskort.
- Tilrettelegg gjerne for netthandel eller andre løsninger for utlevering av varer.
- Arrangementer som konserter og liknende som samler mange personer på ett sted bør unngås. Butikker og kjøpesentre som planlegger arrangementer, må forholde seg til lokale og nasjonale bestemmelser og råd for arrangementer.
Informasjon og råd til kunder
Kunder bør oppfordres til å:
- følge de generelle hygienerådene
- holde minst én meters avstand til andre kunder og til butikkens ansatte
- holde seg hjemme ved sykdom
- handle på tidspunkter da det ikke er mange andre kunder i lokalet
- kun ta på de varene de skal kjøpe
- følge nasjonale og lokale bestemmelser og anbefalinger om bruk av munnbind
Plakater og informasjonsmateriell
Arbeidsgivere kan søke om innreisetillatelse for utenlandske arbeidstakere som:
- er strengt nødvendige for å opprettholde aktivitet i norske virksomheter.
- har teknisk kompetanse, og som er helt nødvendige for å montere, demontere, etterse, reparere, vedlikeholde eller informere om bruken av maskiner eller teknisk utstyr.
- er strengt nødvendig for å unngå driftsstans i prosjekter eller virksomheter på tvers av bransjer (gjelder fra 14. april).
- har et arbeids- eller oppdragsforhold med foretaket som søker.
Sjøfartsdirektoratet administrerer ordningen, og bedrifter kan søke gjennom Altinn. Ordningen kom i drift 20. februar.
Les mer om ordningen og søkeprosessen: Søknad om unntak fra innreiserestriksjoner (sdir.no)
Pressemelding fra regjeringen: Ny innreiseordning for strengt nødvendige utenlandske arbeidstakere (regjeringen.no)
For å unngå smitte og mulig tap av produksjon, bør arbeidsgiver legge til rette for følgende smitteverntiltak:
Arbeidsgiver er ansvarlig for at smittevernfaglig forsvarlig drift blir overholdt
- Arbeidsgiver skal sikre at arbeidstakere har tilgang til informasjon, rutiner og utstyr for å kunne jobbe forsvarlig og unngå smitte både i og utenfor arbeid.
- For å hindre potensiell smitte av koronaviruset er det viktig at arbeidsgivere gjennomfører en risikovurdering av mulig smittefare. Les mer om tiltak i arbeidslivet (arbeidstilsynet.no).
Arbeidsgiver bør utarbeide en plan for smittevern som sikrer at virksomheten drives smittevernfaglig forsvarlig
- Arbeidsgiver skal risikovurdere faren for smitte arbeidsmiljøet (arbeidstilsynet.no)
- Planen bør ta utgangspunkt i Folkehelseinstituttets mal for smittevernveileder (fhi.no)
- Les gjerne smittevernveiledninger for relevante bransjer og sektorer (arbeidstilsynet.no)
Arbeidsgiver bør legge til rette for godt smittevern
- Gjennomføre vesentlige smittevernstiltak (avstand, hygiene, renhold) og kontroller at det følges opp.(fhi.no)
- Sikre tilgang til rennende vann, såpe, tørkepapir og søppelspann for god håndhygiene (fhi.no)
- Legge til rette for, og oppmuntre til å holde avstand på arbeidsstedet, innkvartering og forpleining.(fhi.no)
- Sette opp små arbeidsgrupper som jobber og bor sammen for å begrense smitte, og dermed kunne opprettholde drift hvis et større antall arbeidstakere blir syke (fhi.no)
- Legge til rette for forsvarlig transport til og fra arbeidsplassen (fhi.no)
Arbeidsgiver bør ha plan for håndtering av mistenkt og påvist smitte
- Opprette dialog med de lokale helsetjenestene og bli enige om en plan for håndtering av mistanke om smitte – inkludert isolering og tilgang til testing og undersøkelse.
- Gi arbeidstakere en kontaktperson dersom de mistenker smitte
- Oppfordre syke arbeidstakere til å holde seg hjemme, isolere seg og kontakte helsetjenesten for å bli testet for korona
Arbeidsgiver bør informere arbeidstakere om hvordan de kan redusere spredning av covid-19
- Arbeidstakere skal ha tilgang til oversatt informasjon om forebygging av smitte (helsenorge.no)
- Informasjon til dine ansatte på engelsk (helsenorge.no)
- Informasjon om hvor/hvordan ansatte kan testes og undersøkes skal være tilgjengelig
- Arbeidsgiver bør tilby assistanse for å kontakte lokale helsetjenester
- Plakater og informasjon på en rekke ulike språk – se Helsedirektoratets database for informasjonsmateriell (imageshop.no)
- Her finner du informasjonsbrev og videoer om koronaviruset på ulike språk (fhi.no)
- Informasjon om anbefalinger på arbeidsplassen på engelsk (fhi.no)
Ressurser
- Råd til arbeidsplasser (fhi.no)
- Veileder om hjemmekontor og arbeidsplasser (covid-19)
- Smittevernveileder som er relevant i mange sammenhenger (mattilsynet.no)
- Nyttige lenker fra Mattilsynet (matilsynet.no)
- Koronavirus: Tiltak i arbeidslivet (arbeidstilsynet.no)
- Krav til innkvartering av arbeidstakere (arbeidstilsynet.no)
- Krav til garderober på arbeidsplassen(arbeidstilsynet.no)
- Krav til dusj på arbeidsplassen (arbeidstilsynet.no)
- Hva utenlandske sesongarbeidere kan gjøre de første 10 dagene (mattilsynet.no)
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, hulltaking (piercing) og liknende tilbud kan holde åpent dersom de drives på en smittevernfaglig forsvarlig måte, jf. covid-19-forskriften § 15.
Det er laget en veileder som beskriver hvordan virksomhetene kan drives på en smittevernfaglig forsvarlig måte.
Presisering for massører
For massasje som ikke kan anses som helserelatert, gjelder veilederen det vises til over.
Dersom behandlingen kan anses som helserelatert, gjelder Helsedirektoratets veileder til helsevirksomheter med en til en kontakt.
Det er opp til den enkelte virksomhet å gjøre en vurdering rundt hvilket regelverk de må forholde seg til.
Covid-19-forskriften § 16 bokstav g omfatter virksomheter som tilbyr alternativ behandling. Hva som anses som alternativ behandling fremgår av lov om alternativ behandling av sykdom mv. § 2. Det står her at «med alternativ behandling menes helserelatert behandling som utøves utenfor helse- og omsorgstjenesten, og som ikke utøves av autorisert helsepersonell».
Massører som driver «helserelatert behandling», jf. lov om alternativ behandling § 2, omfattes av forskriften § 16 bokstav g og kan holde åpent, forutsatt at de ivaretar grunnleggende krav til smittevern.
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Kjøreskoler og annen føreropplæring skal, for å kunne holde åpent, drives smittevernfaglig forsvarlig. Med smittevernfaglig forsvarlig drift menes at virksomhetene etterlever kravene i § 15. Kravene i § 15 femte ledd bokstav f og g gjelder likevel ikke.
Det er laget en veileder som beskriver hvordan virksomhetene kan drives på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Veilederen er skrevet for frisører og andre som er omfattet av § 15, men innholdet vil også være relevant for kjøreskoler som stort sett skal følge de samme smittevernkravene.
Nasjonale faglige råd blir gitt på områder med lite faglig uenighet, men der det likevel er behov for å gi nasjonale råd og praktiske eksempler. Uttrykk som brukes er "bør" eller "kan", og "anbefaler" eller "foreslår". Dersom rådet er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge det, brukes uttrykkene "skal" og "må".
Hoteller, campingplasser, feriesenter, utleiehytter og liknende kan holde åpent så lenge de kan sikre smittevernfaglig forsvarlig drift. Se utfyllende smittevernråd for reiselivsbransjen (fhi.no).
Restauranter og spiserom på hoteller skal følge reglene for smittevernfaglig forsvarlig drift av serveringssteder.
En-til-en-behandling i spaavdelinger o.l. på hoteller bør følge anbefalingene for drift i virksomheter med én-til-én-kontakt som frisører, kroppspleie mv.
Ved arrangementer på hotellet skal reglene for arrangementer følges.
Nasjonale faglige råd blir gitt på områder med lite faglig uenighet, men der det likevel er behov for å gi nasjonale råd og praktiske eksempler. Uttrykk som brukes er "bør" eller "kan", og "anbefaler" eller "foreslår". Dersom rådet er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge det, brukes uttrykkene "skal" og "må".
Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har laget en egen veileder om smittevern i luftfarten. Veilederen gir råd for luftfarten i Norge, på norsk kontinentalsokkel og Svalbard. Rådene i veilederen kommer i tillegg til eksisterende regler og retningslinjer for sektoren. Veilederen gjelder både for fly og helikoptre, og har hovedfokus på passasjertransport.
Nasjonale faglige råd blir gitt på områder med lite faglig uenighet, men der det likevel er behov for å gi nasjonale råd og praktiske eksempler. Uttrykk som brukes er "bør" eller "kan", og "anbefaler" eller "foreslår". Dersom rådet er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge det, brukes uttrykkene "skal" og "må".
Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har laget en egen veileder for smittevern i kollektivtransporten. Veilederen gir råd om hvordan bransjen kan beskytte passasjerer og ansatte mot smitte.
Kystcruise som skal seile langs norskekysten kan ikke ha mer enn 50% kapasitetsutnyttelse og ikke flere enn 200 personer om bord (samlet for mannskap og passasjerer).
Med kystcruise menes reise med passasjerskip som har lugarkapasitet til samtlige passasjerer og som seiler i henhold til et konkret tilbudt turprogram og hvor skipsruten innebærer minst en nattseilas og er av minimum 24 timers varighet.
Med kystcruise menes ikke:
- Skip som frakter passasjerer og gods i fast rute.
- Skoleskip og lignende når disse benyttes i opplæring av mannskap og medseilere.
Veilederen for kystcruise gir råd om hvordan rederier på en forsvarlig måte kan ivareta smittevern og forebygge tilfeldig eksponering for, og spredning av, covid-19, samt råd for håndtering av smitte og mistanke om smitte om bord. Målet med de anbefalte smitteverntiltakene er å beskytte både passasjerer og mannskap om bord i cruisefartøy langs norskekysten. Helsedirektoratet kan godkjenne oppstart av kystcruise dersom rederiet på en god nok måte beskriver hvordan de kan ivareta smittevernkravene.
Ilandstigning
Mannskap og passasjerer på kystcruise som har oppstart i en utenlandsk havn eller som under seilasen anløper utenlandsk havn kan ikke gå i land i en havn i Norge. Mannskap kan gå i land ved mannskapsbytte.
Mannskap og passasjerer på kystcruise som har oppstart i en fastlandshavn i Norge og som kun anløper andre fastlandshavner i Norge, kan gå i land i Norge.
Avslutning av cruiset
Dersom mannskap eller passasjerer har symptomer på covid-19-smitte ved avslutning av cruiset, skal mannskap og passasjerer forbli på skipet eller annet egnet sted bestemt av helsemyndighetene inntil alle om bord har testet negativt på SARS-CoV-2.
Cruise på Svalbard
Det er forbudt å tilby reiselivsaktiviteter i form av cruise på Svalbard. Dette gjelder ikke dagscruise og heller ikke cruise som startes og avsluttes på Svalbard med fartøy som har inntil 30 personer (mannskap og passasjerer) om bord og overnatting inngår som en del av cruiset.
Begrunnelsen er hjemlet i Forskrift om smitteverntiltak mv. ved koronautbruddet (covid-19-forskriften) § 10 b (lovdata.no)
Relatert innhold (covid-19)
Sist faglig oppdatert: 22. april 2021