15. Næringsliv, arbeidsliv og arbeidsmiljø
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Fra 4. januar 2021 er det nasjonalt forbud mot å servere alkohol på serveringssteder og arrangementer.
De som har skjenkebevilling etter alkoholloven kapittel 4 og 5 og forskrift om alkoholordningen for Svalbard kapittel 3 skal ikke skjenke alkohol.
Ved arrangementer som har skjenkebevilling etter alkoholloven kapittel 4 og 5 og forskrift om alkoholordningen for Svalbard kapittel 3 skal det ikke skjenkes alkohol.
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Skjenking ved serveringssteder og utesteder er fra 4. januar forbudt.
Krav om smittevernfaglig forsvarlig drift
Serveringssteder, som restaurant, kafe, bar og pub, og utested, kan holde åpent dersom driften er smittevernfaglig forsvarlig.
Smittevernfaglig forsvarlig drift innebærer at virksomheten skal sørge for at besøkende og personell kan holde minst 1 meters avstand til personer i annen husstand, at den har utarbeidet rutiner for god hygiene og godt renhold, og at disse rutinene blir overholdt.
Avstand
Serveringsstedet skal sørge for at det er minst 1 meters avstand mellom sitteplassene ved gjesters ankomst og at det tas hensyn til dette ved bestilling av bord. Husstandsmedlemmer kan sitte nærmere hverandre. Serveringsstedet skal treffe tiltak for å minne besøkende om at de bør holde avstand til andre enn husstandsmedlemmer.
Se «Veiledning» for informasjon fra Helse- og omsorgsdepartementet vedrørende forståelse av regelverkskravet.
Buffet
Ved servering av mat og alkoholfri drikke som buffet, skal råd om trygg servering fra buffet og salatbar (fhi.no) følges.
Private sammenkomster og arrangementer på serveringssteder
Se krav til gjennomføring og regler om maksimalt antall personer på:
Bransjen og det enkelte serveringssted må selv ta stilling til hva som er arrangement og hva som inngår i ordinær drift av serveringsstedet. Underholdning, konserter og andre tilstelninger på et serveringssted vil typisk anses som et arrangement dersom gjestene i hovedsak kommer til serveringsstedet for å se på underholdningen/konserten eller delta på tilstelningen. Andre momenter som taler for at tilstelningen må anses som et arrangement er at det kreves en form for billett, invitasjon eller registrering for å delta, at tilstelningen har tydelig start- og sluttidspunkt og at det markedsføres for tilstelningen på forhånd, med konkret sted og tidspunkt.
Det kan være nyttig å kontakte kommunen for å få hjelp til å vurdere om tilstelningen man planlegger skal anses som et arrangement eller ikke.
Begrunnelse for krav til smittevernfaglig forsvarlig drift ved serveringssteder er hjemlet i FOR-2020-03-27-470 Forskrift om smitteverntiltak mv. ved koronautbruddet (covid-19-forskriften) § 14a (lovdata.no)
Nasjonale faglige råd blir gitt på områder med lite faglig uenighet, men der det likevel er behov for å gi nasjonale råd og praktiske eksempler. Uttrykk som brukes er "bør" eller "kan", og "anbefaler" eller "foreslår". Dersom rådet er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge det, brukes uttrykkene "skal" og "må".
Folkehelseinstituttet har laget en mal som ulike bransjer, tjenester og organisasjoner kan bruke for å lage egne smittevernveiledere/bransjestandarder tilpasset sin aktivitet.
Malen er ment å kunne tilpasses alt fra offentlige tjenester og private virksomheter til frivillige organisasjoner og liknende.
Mal for smittevernveileder – bransjestandard (fhi.no).
Mange bedrifter har spørsmål i forbindelse med korona. Her finner du spørsmål og svar besvart av Nærings- og fiskeridepartementet (regjeringen.no).
Alle virksomheter har selv et ansvar for å opptre i tråd med myndighetskrav og retningslinjer under covid-19-epidemien.
Bransjer som er i tvil om hvordan disse kan praktiseres i egne virksomheter, anbefales å utarbeide bransjestandarder som viser hvordan virksomhetene kan opptre i tråd med helsemyndighetenes krav og normer.
Virksomheter og bransjeorganisasjoner som har behov for å drøfte problemstillinger om hvordan bransjen kan oppfylle normene, skal ta dette opp med eget fagdepartement.
Dersom det reises problemstillinger som fagdepartementene ikke kan besvare, kan de ta det opp med Helse- og omsorgsdepartementet.
Helsedirektoratet gir grunnleggende råd for smittevernet mot covid-19 basert på smittevernfaglige råd fra Folkehelseinstituttet (FHI) og andre beredskapshensyn. Dette publiseres som generelle retningslinjer og kan, sammen med gjeldende lover og forskrifter, brukes av virksomheter i alle samfunnssektorer.
Aller bransjer anbefales å utarbeide felles bransjenormer som virksomhetene kan rette seg etter. Bransjene er selv ansvarlige for at deres bransjestandard er i tråd med smittevernråd og andre kriterier.
Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende
Regjeringen anbefaler fra 4. januar hjemmekontor for alle som har mulighet til dette. Anbefalinger gjelder hele landet, til 19. januar.
Nasjonale tiltak
Hjemmekontor anbefales for arbeidsplasser der det er mulig, for å avlaste kollektivtransport og for å gjøre det enklere å holde en meters avstand mellom personer som reiser kollektivt. Dette er særlig aktuelt for arbeidsplasser der mange reiser med kollektiv transport til og fra arbeidsplassen.
Det anbefales også å legge til rette for fleksibel arbeidsstart, slik at presset på kollektiv transport blir så lavt som mulig.
Råd om bruk av hjemmekontor vil kunne variere avhengig av smittesituasjonen, både lokalt, regionalt og nasjonalt.
For å unngå smitte og mulig tap av produksjon, bør arbeidsgiver legge til rette for følgende smitteverntiltak:
Arbeidsgiver er ansvarlig for at smittevernfaglig forsvarlig drift blir overholdt
- Arbeidsgiver skal sikre at arbeidstakere har tilgang til informasjon, rutiner og utstyr for å kunne jobbe forsvarlig og unngå smitte både i og utenfor arbeid.
- For å hindre potensiell smitte av koronaviruset er det viktig at arbeidsgivere gjennomfører en risikovurdering av mulig smittefare. Les mer om tiltak i arbeidslivet (arbeidstilsynet.no).
Arbeidsgiver bør utarbeide en plan for smittevern som sikrer at virksomheten drives smittevernfaglig forsvarlig
- Arbeidsgiver skal risikovurdere faren for smitte arbeidsmiljøet (arbeidstilsynet.no)
- Planen bør ta utgangspunkt i Folkehelseinstituttets mal for smittevernveileder (fhi.no)
- Les gjerne smittevernveiledninger for relevante bransjer og sektorer (arbeidstilsynet.no)
Arbeidsgiver bør legge til rette for godt smittevern
- Gjennomføre vesentlige smittevernstiltak (avstand, hygiene, renhold) og kontroller at det følges opp.(fhi.no)
- Sikre tilgang til rennende vann, såpe, tørkepapir og søppelspann for god håndhygiene (fhi.no)
- Legge til rette for, og oppmuntre til å holde avstand på arbeidsstedet, innkvartering og forpleining.(fhi.no)
- Sette opp små arbeidsgrupper som jobber og bor sammen for å begrense smitte, og dermed kunne opprettholde drift hvis et større antall arbeidstakere blir syke (fhi.no)
- Legge til rette for forsvarlig transport til og fra arbeidsplassen (fhi.no)
Arbeidsgiver bør ha plan for håndtering av mistenkt og påvist smitte
- Opprette dialog med de lokale helsetjenestene og bli enige om en plan for håndtering av mistanke om smitte – inkludert isolering og tilgang til testing og undersøkelse.
- Gi arbeidstakere en kontaktperson dersom de mistenker smitte
- Oppfordre syke arbeidstakere til å holde seg hjemme, isolere seg og kontakte helsetjenesten for å bli testet for korona
Arbeidsgiver bør informere arbeidstakere om hvordan de kan redusere spredning av covid-19
- Arbeidstakere skal ha tilgang til oversatt informasjon om forebygging av smitte (helsenorge.no)
- Informasjon til dine ansatte på engelsk (helsenorge.no)
- Informasjon om hvor/hvordan ansatte kan testes og undersøkes skal være tilgjengelig
- Arbeidsgiver bør tilby assistanse for å kontakte lokale helsetjenester
- Her finnes informasjonsplakater på en rekke ulike språk til oppheng f.eks på toaletter, i garderober eller der ansatte innkvarteres
- Her finner du informasjonsbrev og videoer om koronaviruset på ulike språk (fhi.no)
- Andre aktuelle plakater og informasjonsmateriell
- Informasjon om anbefalinger på arbeidsplassen på engelsk (fhi.no)
Ressurser
- Råd til arbeidsplasser (fhi.no)
- Veileder om hjemmekontor og arbeidsplasser (covid-19)
- Smittevernveileder som er relevant i mange sammenhenger (mattilsynet.no)
- Nyttige lenker fra Mattilsynet (matilsynet.no)
- Koronavirus: Tiltak i arbeidslivet (arbeidstilsynet.no)
- Krav til innkvartering av arbeidstakere (arbeidstilsynet.no)
- Krav til garderober på arbeidsplassen(arbeidstilsynet.no)
- Krav til dusj på arbeidsplassen (arbeidstilsynet.no)
- Hva utenlandske sesongarbeidere kan gjøre de første 10 dagene (mattilsynet.no)
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, hulltaking (piercing) og liknende tilbud kan holde åpent dersom de drives på en smittevernfaglig forsvarlig måte, jf. covid-19-forskriften § 15.
Det er laget en veileder som beskriver hvordan virksomhetene kan drives på en smittevernfaglig forsvarlig måte.
Presisering for massører
For massasje som ikke kan anses som helserelatert, gjelder veilederen det vises til over.
Dersom behandlingen kan anses som helserelatert, gjelder Helsedirektoratets veileder til helsevirksomheter med en til en kontakt.
Det er opp til den enkelte virksomhet å gjøre en vurdering rundt hvilket regelverk de må forholde seg til.
Covid-19-forskriften § 16 bokstav g omfatter virksomheter som tilbyr alternativ behandling. Hva som anses som alternativ behandling fremgår av lov om alternativ behandling av sykdom mv. § 2. Det står her at «med alternativ behandling menes helserelatert behandling som utøves utenfor helse- og omsorgstjenesten, og som ikke utøves av autorisert helsepersonell».
Massører som driver «helserelatert behandling», jf. lov om alternativ behandling § 2, omfattes av forskriften § 16 bokstav g og kan holde åpent, forutsatt at de ivaretar grunnleggende krav til smittevern.
Lokale tiltak
Flere kommuner har innført strengere tiltak lokalt på grunn av smittesituasjonen. Se nettsiden til din kommune for informasjon om lokale tiltak.
Nasjonal anbefaling
Det anbefales at alle organiserte fritidsaktiviteter, idrettsaktiviteter, kulturarrangementer og livsynssamlinger innendørs utsettes til etter 19. januar. Dette gjelder også alle aktiviteter innendørs som samler barn og unge på tvers av klasser/kohorter.
Nasjonale regler
- Innendørs på offentlig sted:
- er det tillatt med inntil 10 personer dersom det ikke er fastmonterte seter.
- er det tillatt med inntil 200 personer dersom det er fastmonterte seter.
- Begravelser og bisettelser:
- er det tillatt med inntil 50 personer dersom det ikke er fastmonterte seter.
- er det tillatt med inntil 200 personer dersom det er fastmonterte seter.
- Utendørs på offentlig sted er det tillatt med inntil 600 personer, så lenge publikum sitter i fastmonterte seter, og er inndelt i grupper på inntil 200 personer. Arrangøren skal sørge for at det er minst 2 meters avstand mellom personer i ulike grupper til enhver tid. For arrangementer der publikum ikke sitter i fastmonterte seter er grensen 200 personer.
- Arrangementer som har skjenkebevilling: Det skal ikke skjenkes alkohol.
Se også: "Hva menes med fastmonterte seter" på regjeringen.no.
Ansatte og oppdragstakere som står for gjennomføringen av et arrangement kommer i tillegg til de 10/50/200/600.
For arrangementer som varer over lengre tid kan kohortene skiftes ut i løpet av dagen. Bytte av kohort må skje på en smittevernfaglig forsvarlig måte og det kan ikke være kontakt mellom kohortene.
Ansatte og arrangører kan være de samme for flere kohorter.
Krav til gjennomføring
Alle arrangement må ha en ansvarlig arrangør som sørger for at sammenkomsten gjennomføres i henhold til smittevernreglene. Arrangøren kan være en privatperson eller en profesjonell aktør. De som er til stede skal informeres om hvem som er arrangør og hvem som kan kontaktes ved spørsmål om smittevern.
Arrangøren skal
- sørge for at gjestene kan holde én meters avstand, målt fra skulder til skulder, til de man ikke bor sammen med til vanlig (unntak fra avstandsregelen gjelder for gruppene angitt i covid-19-forskriften §13c).
- iverksette tiltak som bidrar til at syke ikke er tilstede.
- gjøre det mulig å ivareta god hygiene ved ankomst og underveis i arrangementet.
- skrive ned navn og kontaktinformasjon hvis det er nødvendig for å ha oversikt over deltakerne ved en eventuell smittesporing, og slette informasjonen etter 14 dager.
- sørge for at det skal være minst ett sete mellom deltakere på samme rad (unntatt personer fra samme husstand) og at det er en meters avstand mellom deltakerne i alle retninger, dersom arrangementet holdes i et lokale med fastmonterte seter.
Se også spørsmål og svar om arrangementer (regjeringen.no) og koronainformasjon til befolkningen (helsenorge.no).
Fakta
Med arrangementer menes følgende sammenkomster på offentlig sted eller i lokaler og utendørs arealer som leies eller lånes ut, inkludert hoteller, grendehus, forsamlingshus, konferansesaler og haller:
- idrettsarrangement som stevne, cup, turnering og kamp, men ikke organisert trening.
- kulturarrangement som konserter, utstillingsåpninger, opera, ballett, teater og kino, men ikke organiserte øvelser, trening og prøver.
- seminarer, konferanser, kurs og andre faglige sammenkomster, inkludert bespisning uten servering av alkohol, men ikke møter eller sammenkomster som ledd i ordinært arbeid eller undervisning på skole eller universitet.
- livssynssamlinger og seremonier, inkludert seremonier ved bryllup, begravelser, dåp og konfirmasjon.
- varemesser og midlertidige markeder, men ikke loppemarkeder til inntekt for frivillige organisasjoner.
Som arrangement regnes likevel ikke private sammenkomster med 5 eller færre deltakere som avholdes i de delene av et serveringssteds lokaler som samtidig holdes åpent for allmennheten.
Som arrangement menes likevel ikke private sammenkomster kun for medlemmer av samme husstand.
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Kjøreskoler og annen føreropplæring skal, for å kunne holde åpent, drives smittevernfaglig forsvarlig. Med smittevernfaglig forsvarlig drift menes at virksomhetene etterlever kravene i § 15. Kravene i § 15 femte ledd bokstav f og g gjelder likevel ikke.
Det er laget en veileder som beskriver hvordan virksomhetene kan drives på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Veilederen er skrevet for frisører og andre som er omfattet av § 15, men innholdet vil også være relevant for kjøreskoler som stort sett skal følge de samme smittevernkravene.
Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende
Nytt nasjonalt smitteverntiltak som gjelder til 19. januar:
Alle kjøpesentre og butikker bør innføre antallsbegrensninger slik at det er mulig å holde avstand samt ha adgangskontroll.
Regjeringen vil i løpet av de nærmeste dagene vurdere om det skal forskriftsfestes antallbegrensninger og adgangskontroll.
Nasjonale tiltak
De grunnleggende smitteverntiltakene gjelder både ansatte og kunder:
- Syke personer bør holde seg hjemme
- God hånd- og hostehygiene og forsterket renhold
- Kontaktreduserende tiltak
Hver enkelt virksomhet må gjøre egne vurderinger, planlegge og iverksette de tiltak som de mener er nødvendige utfra utformingen av lokalene, størrelsen på virksomheten, kundegrunnlaget og praktiske hensyn. Sørg for god opplæring i smittevernrutiner for alle ansatte.
Standard Norge har, i samarbeid med Virke og NHO Handel og Service, utarbeidet en veileder for bransjen som går mer i detalj enn anbefalingene som følger nedenfor.
Avstand
Det skal kunne holdes minst én meters avstand mellom både kunder og ansatte.
Butikkeier må ta ansvar for å tilrettelegge for tilstrekkelig avstand, både i og utenfor butikklokalet. Det må ikke slippes flere inn i lokalet enn at det er mulig å holde anbefalt avstand. For kjøpesentre bør det utarbeides en strategi for hele senteret, inkludert fellesarealer.
Avstand kan for eksempel markeres med tape på gulvet, og virksomheten kan vurdere å bruke faste eller fleksible skillevegger mellom ansatte og/eller kunder, samt ommøblere lokalet om nødvendig.
Hygiene og renhold
Virksomheten bør tilrettelegge for god håndhygiene for ansatte og kunder. Håndsprit eller muligheter for håndvask bør være godt synlig og lett tilgjengelig for eksempel ved inngangen og utgangen, områder med selvbetjening, berøringsautomater, selvbetjeningskasser og andre områder med høy aktivitet eller mange kontaktpunkter. Se råd om rengjøring hos Folkehelseinstituttet.
Det anbefales at det utarbeides en renholdsplan med hyppig renhold av utsatte flater og ofte berørte kontaktpunkter som dørhåndtak, berøringsskjermer o.l., og at fellesbestikk skiftes ofte. Mattilsynet anbefaler at næringsmiddelvirksomheter følger de generelle hygienerådene.
Beskyttelsesutstyr
Det er ikke en generell anbefaling om å bruke munnbind, men ved høyt smittepress vil lokale eller nasjonale helsemyndigheter kunne gi råd om å gjøre det i situasjoner der det ikke er mulig å opprettholde 1 meters avstand. Les mer om munnbind hos FHI.
Det er ikke anbefalt at ansatte benytter hansker utover de situasjonene hvor de vanligvis benytter det. Les mer om hansker hos FHI.
Dersom munnbind og hansker benyttes i virksomheten, bør virksomhetsleder påse at de ansatte gis opplæring i korrekt bruk.
Øvrige smittebegrensende tiltak
- Det kan være fornuftig å ha utvidede åpningstider og tilbud over flere dager for å unngå at mange kunder samles samtidig.
- Så langt det er mulig bør betaling skje kontaktløst, med elektroniske betalingsløsninger eller betalingskort.
- Tilrettelegg gjerne for netthandel eller andre løsninger for utlevering av varer.
- Arrangementer som konserter og liknende som samler mange personer på ett sted bør unngås. Butikker og kjøpesentre som planlegger arrangementer, må forholde seg til lokale og nasjonale bestemmelser og råd for arrangementer.
Informasjon og råd til kunder
Kunder bør oppfordres til å:
- følge de generelle hygienerådene
- holde minst én meters avstand til andre kunder og til butikkens ansatte
- holde seg hjemme ved sykdom
- handle på tidspunkter da det ikke er mange andre kunder i lokalet
- kun ta på de varene de skal kjøpe
- følge nasjonale og lokale bestemmelser og anbefalinger om bruk av munnbind
Plakater og informasjonsmateriell
Relatert innhold (covid-19)
Sist faglig oppdatert: 04. januar 2021