Den kommunale helse- og omsorgstjenesten må bidra til at brukere/pasienter opprettholder kontakt med pårørende og aktiviteter via sosiale medier, video o.l. når dette begrenses av smittevernhensyn
Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende.
Når lokale smitteutbrudd medfører begrensninger på fysisk kontakt mellom pasienter/brukere og pårørende, bør virksomheten aktivt legge til rette for kontakt for eksempel gjennom sosiale medier eller video.
Virksomheten må sikre nødvendig medvirkning i valg av slike løsninger.
Nasjonalt velferdsteknologiprogram har utarbeidet en kvikk-guide for å ta i bruk videokommunikasjon i helse- og omsorgstjenesten (ks.no). Kvikk-guiden hjelper med å strukturere arbeidet og gir steg for steg-veiledning fra behovsfasen til videokommunikasjon er satt i drift som en naturlig del av tjenesten.
Før kommunen innfører videoløsninger, er det en del sentrale behov som må avdekkes og veivalg som må tas. Det er derfor viktig at ledelsen og ansatte er involvert fra start, og at det er satt av nok ressurser med riktig kompetanse.
Dersom regulært nettbrett ikke kan benyttes, har noen kommuner gått til anskaffelse av KOMP eller annet spesialtilpasset utstyr. For kommunene vil i disse løsningene medføre utgifter i form av kostnader knyttet til innkjøp av nettbrett og abonnementer på løsningene. Det vil komme tilskuddsordninger slik at kommuner kan få dekket noen av disse utgiftene etter bestemte kriterier.
Det er i denne situasjonen viktig at pasientene enten ved egen hjelp eller med bistand av personalet, kan benytte private telefoner, nettbrett o.a. i kommunikasjon med pårørende og venner.
Uavhengig av hvilket utstyr som benyttes er det viktig med godt renhold dersom utstyret skifter hender, slik at disse ikke blir smittekilder. Primært bør alle ha sitt eget utstyr under covid-19-epidemien.
Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse har også gode tiltak for sosial kontakt (aldringoghelse.no) på sine koronanettsider.
Personer som opplever seg sosialt isolerte på grunn av regulering av besøk ved lokale smitteutbrudd, kan ha stor nytte av videokommunikasjon eller bruk av andre medier for å opprettholde kontakten med familie, venner og andre, og på den måten forebygge ensomhet og psykiske plager.
Helsedirektoratet (2020). Den kommunale helse- og omsorgstjenesten må bidra til at brukere/pasienter opprettholder kontakt med pårørende og aktiviteter via sosiale medier, video o.l. når dette begrenses av smittevernhensyn [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 09. oktober 2020, lest 20. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/kommunale-helse-og-omsorgstjenester/tiltak-for-a-motvirke-sosial-isolering-i-sykehjem-og-hjemmetjenester/den-kommunale-helse-og-omsorgstjenesten-ma-bidra-til-at-brukere-pasienter-opprettholder-kontakt-med-parorende-og-aktiviteter-via-sosiale-medier-video-o.l.nar-dette-begrenses-av-smittevernhensyn