9.7. Tannhelsetjenesten
Råd og anbefalinger til tannhelsetjenesten i forbindelse med covid-19-utbruddet.
Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende
Alle tannklinikker, private og offentlige, bør holde åpent og ta ansvar for pasientene som hører til tannklinikken. Tannhelsepersonell har en forpliktelse til å yte akutt behandling, jamfør helsepersonelloven.
Helsetjenester som tilbys barn og unge bør opprettholde normal drift under koronapandemien, samtidig som grunnleggende smitteverntiltak overholdes.
Veileder for smittevernfaglig forsvarlig drift i helsevirksomheter med én-til-én kontakt og Folkehelseinstituttets råd til tannhelsetjenesten (fhi.no) skal legges til grunn, sammen med Helsedirektoratets øvrige covid-19-anbefalinger til tannhelsetjenesten.
Det er den enkelte virksomhet som er ansvarlig for å vurdere om behandlingen tilfredsstiller grunnleggende krav til smittevern, og dermed kan tilbys.
Det anbefales fortsatt noe tilpasset aktivitet i tannhelsetjenesten knyttet til organisering av arbeidet på tannklinikkene, gjennomføring av smittevernrutiner og eventuell begrenset tilgang på smittevernsutstyr.
Det vises til FHIs råd til tannhelsetjenesten og Helsedirektoratets øvrige anbefalinger til tannhelsetjenesten.
Ved økt smitterisiko i samfunnet
Både privat og offentlig tannhelsetjeneste må holde seg oppdatert på smittespredningen i egen kommune/region. Helsetjenestene i kommunene må følge de tiltak som er anbefalt for det smitterisikonivå kommunen har definert.
Se smitteverntiltak ved økt smitterisiko i samfunnet (fhi.no) der også kommunen ansvar for å iverksette tiltak etter smittevernloven er beskrevet.
Ved behov for midlertidig stenging av tjenester som følge av økt smitterisiko i samfunnet må det i forkant gjøres en vurdering av om tiltaket er nødvendig, forholdsmessig og medisinskfaglig begrunnet.
Tannhelsetjenesten har ansvar for å kartlegge og vurdere hvem som har behov for tilbud dersom tjenesten må redusere åpningstider, eller midlertidig stenge ned som følge av økt smitterisiko.
Ved redusert behandlingstilbud, anbefales følgende prioritering:
- Smerter, åpenbart alvorlige tilstander som traumer og akutte infeksjoner.
- Tilstander der det foreligger infeksjonsrisiko.
- Løse kroner/broer/fyllinger.
- Dyp karies og andre tilstander som vil medføre smerte eller infeksjon hvis de ikke blir behandlet.
- Kontroll og justering av kjeveortopedisk apparatur i aktiv behandling.
- Tannbehandling i narkose til pasienter som ikke mestrer vanlig tannbehandling.
- Annen behandling som er nødvendig for å redusere skadeomfanget.
Tannhelsetjenesten må prioritere akutt behandling, behandling og oppfølgning av pasienter med spesielle behov, og pasienter med underliggende sykdom som kan bli alvorlig syke som følge av infeksjoner. Pasienter med kjent risiko for oral sykdom må også prioriteres.
Ved kapasitetsutfordringer vises det til Prioritering av helsehjelp i Norge under covid-19-pandemien.
Viktige pasientgrupper med spesielle behov
Tannhelsepersonell bør identifisere pasienter med spesielle behov som tilhører tannklinikken, og kartlegge hvordan disse kan følges opp under covid-19-pandemien. Dette gjelder også barn som helsehelsestasjonene kommer i kontakt med.
Det er viktig å være oppmerksom på at barn og unge som under normale forhold ikke vil være utsatt, nå kan oppleve problemer som en konsekvens av pandemien.
- Barn og unge (tannhelsetjenestelovens gruppe A og D) med spesielle behov/sykdommer eller familier det er bekymring for.
- Andre pasientgrupper med rettigheter etter tannhelsetjenesteloven.
- Andre grupper som rusmiddelavhengige, psykisk syke og innsatte i fengsel.
- Pasienter med underliggende sykdommer som er i risikogruppen for å utvikle alvorlig covid-19 sykdom og/eller som kan bli alvorlig syke som følge av orale infeksjoner (immunsvikt, diabetes, hjertesykdom, lungesykdom, nyresykdom, kreftsykdom mfl.).
For pasienter som bor i institusjon eller som er bedt om å isolere seg av føre-var-prinsipp bør det avklares med pasientens lege om besøk på tannklinikken er tilrådelig. I tilfelle bør de få time først på dagen.
Det må gjøres en individuell medisinskfaglig vurdering basert på faglig skjønn og faglig forsvarlighet, om pasienter skal få tannbehandling under pandemien eller om behandlingen kan utsettes til etter pandemien.
Se også anbefaling om e-konsultasjoner.
All behandling bør ta sikte på å minimere behovet for snarlig oppfølging.
Forebyggende arbeid
Den offentlige tannhelsetjenesten bør bruke e-konsultasjoner i det lovpålagte forebyggende arbeidet. Det er behov for å tenke nytt og komme i kontakt med pasienter og pasientgrupper på nye måter. E-konsultasjoner bør og benyttes i større grad ved opplæring av pleiepersonell og andre som er i kontakt med pasientene.
Covid-19 er erklært som et alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom som kan få alvorlige helsekonsekvenser for mange mennesker. Sykdommen er erklært som en pandemi og en alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse av Verdens helseorganisasjon.
Samtidig anbefales det at tannhelsetjenesten iverksetter tiltak og organiserer driften slik at smittevernet blir ivaretatt.
Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende
Driften må tilrettelegges og organiseres slik at private og offentlig tannklinikker ikke blir en arena for smittespredning.
Alt helsepersonell i privat og offentlig tannhelsetjeneste må gis opplæring i basale smittevernrutiner, inkludert rett bruk av beskyttelsesutstyr.
Veileder for smittevernfaglig forsvarlig drift i helsevirksomheter med én-til-én kontakt ligger til grunn for anbefalingene.
Veilederen er førende for innholdet i de grunnleggende kravene til smittevern i tannhelsetjenesten. Den enkelte virksomhet må selv vurdere hvordan tiltakene skal tilpasses virksomhetens ressurser og de lokale forholdene. FHI anbefaler forsterkede smitteverntiltak ved økt smitterisiko i samfunnet (fhi.no).
Det bør gjennomføres tiltak som forebygger og kompenserer for fravær blant tannhelsepersonell og andre som arbeider ved tannklinikkene.
Anbefalingene omfatter alt helsepersonell og annet personell i tannhelsetjenesten, og er et supplement til de krav og rutiner som er listet opp under:
- Faglige anbefalinger for smittevern i klinisk odontologisk praksis (PDF, uio.no)
- Folkehelseinstituttets råd til tannhelsetjenesten (fhi.no)
Ansvar
Det er den enkelte virksomhet som er ansvarlig for å vurdere om behandlingen tilfredsstiller grunnleggende krav til smittevern, og dermed kan tilbys. Den enkelte virksomhet må selv vurdere hvordan tiltakene skal tilpasses deres virksomhet og lokale forhold. I tillegg til smittevernstiltakene som beskrives nedenfor, skal de krav og rutiner som normalt gjelder for virksomheten følges. Det vises også til forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten (lovdata.no).
Organisering av drift
Bemanning av private og offentlige tannklinikker bør organiseres i team slik at hver enkelt ansatt har kontakt med færrest mulig andre. En turnusordning kan hindre at flere blir syke samtidig. Forskjøvet arbeidstid kan vurderes.
Ved smitte i lokalsamfunnet vil ansatte som jobber ved flere tannklinikker/arbeidssteder føre til økt risiko for smittespredning. Det bør derfor vurderes lokalt om det er mulig å organisere arbeidet på en annen måte.
Alt helsepersonell i privat og offentlig tannhelsetjeneste må gis opplæring i basale smittevernrutiner, inkludert rett bruk av beskyttelsesutstyr.
Det bør tilstrebes at definert tannhelsepersonell tar seg av behandling av pasienter som er mistenkt, sannsynlig eller bekreftet smittet med covid-19 eller i karantene.
Ansatte i risikogrupper må forholde seg til de råd som Folkehelseinstituttet gir (fhi.no).
Helsepersonell som jobber med undersøkelse, pleie og behandling av pasienter (pasientnært) og som selv er i risikogruppe, bør i samråd med sin arbeidsgiver vurdere behov for tilrettelagt arbeid basert på individuell risiko. Ved behov bør det gjøres en individuell vurdering i samråd med egen lege om grad av risiko.
Interne møter bør tas digitalt. Dersom man ikke har slikt utstyr og må ha fysiske møter bør avstanden mellom hver deltaker være minst 1 meter.
Praktiske råd
Pasienthåndtering
Antatt friske pasienter kan behandles ved alle tannklinikker.
Tannhelsetjenesten bør informere pasienter om å ta kontakt med tannklinikken på telefon eller e-post, slik at ingen pasienter møter direkte på tannklinikken uten avtale.
I forkant av undersøkelse/tannbehandling på tannklinikken, må pasientens smittestatus vurderes nøye. Det nasjonale kartleggingsskjemaet kan benyttes i vurderingen. Hvordan kartleggingen gjøres i praksis, avgjøres lokalt.
Vurder om fysisk konsultasjon er nødvendig, eller om videokonsultasjon eller lignende kan benyttes.
Verktøy for pasienthåndtering:
Barn med restsymptomer (ikke nyoppståtte eller økende) som kan knyttes til en gjennomgått luftveisinfeksjon, kan møte på tannklinikk når allmenntilstanden er god eller tilbake til det som er normalt for dette barnet. Dette er nærmere beskrevet i:
- Hvis barn har akutt luftveisinfeksjon (fhi.no)
- Råd om når barn kan komme tilbake til barnehage og skole (fhi.no)
For pasienter med luftveissymptomer, som er hjemmeisolerte eller i karantene, bør det vurderes om det er faglig forsvarlig å utsette undersøkelse/behandling, og om akutte tannhelseproblemer eventuelt kan avhjelpes med medikamentell behandling. Hvis ikke, bør de henvises til etablerte beredskapsklinikker, se egen anbefaling.
Antatt friske pasienter bør behandles under basalt smittevern, inkludert tilleggsrutiner i forbindelse med covid-19. Se Folkehelseinstituttets råd til tannhelsetjenesten (fhi.no). Ved økende spredning og ved utbredt spredning, anbefaler FHI forsterkende smitteverntiltak for tannhelsetjenesten. Se smitteverntiltak ved økt smitterisiko i samfunnet (fhi.no).
Helsevirksomheten bør informere pasienter/brukere med behov for ledsager om å begrense antallet til et minimum, fortrinnsvis én person. Eventuell ledsager må også klareres med tanke på smittestatus.
Eventuelle premier til barn bør gis uten berøring.
Behandlingsrom
For behandlingsrom gjelder rene flater som generell standard, det inkluderer også skrivebord og hyller.
I behandlingsrom med mer enn en unit, må nødvendig avstand på minst en meter mellom pasienter og eventuelle ledsagere ivaretas.
Arbeidstøy
Arbeidsuniform bør vaskes daglig på 85 grader på vaskeri eller på tannklinikken. Klærne bør ikke tas med hjem for vask.
Nødvendige service/reparasjoner
Dersom det er behov for service eller reparasjoner på tannklinikken, må smittevernet ivaretas for de som skal besørge dette. Tannhelsepersonell bør ved behov instruere vedkommende i rett bruk av nødvendig smittevernutstyr. Eget tøy beskyttes med for eksempel heldekkende engangsdresser.
Smitte på tannklinikken
Dersom en pasient eller behandler blir diagnostisert med covid-19 inntil 48 timer etter behandling/konsultasjon, gjennomføres smitteoppsporing og identifisering av nærkontakter (fhi.no).
Dersom tannklinikken i denne perioden ikke kan ivareta egne pasienter bør det inngås avtale med nærliggende privat eller offentlig tannklinikk om håndtering av henvendelser på telefon, og eventuell akuttbehandling.
Hjemmebesøk
Dersom man av medisinske årsaker må foreta et hjemmebesøk hos pasient, må det benyttes eget arbeidstøy og smittevernsutstyr under pasientkontakten. Arbeidstøyet vaskes umiddelbart etter hjemmebesøket.
Tannklinikker bør være oppmerksomme på ikke å bli en arena for smittespredning, da dette kan påføre sårbare pasienter alvorlig covid-19-sykdom.
Det er dokumentert at helsepersonell under epidemier har større risiko for å bli smittet enn gjennomsnittsbefolkningen.
Ansatte i helsesektoren er en svært viktig ressurs under en epidemi og det er ønskelig at de i størst mulig grad kan benytte sin kompetanse.
I en tannbehandlingssituasjon vil avstanden mellom tannhelsepersonell og pasient være mindre enn 1 meter, og som oftest ha en varighet på over 15 minutter.
Mange behandlingsprosedyrer i tannhelsetjenesten er aerosolgenererende – det vil si at faren for smittespredning er stor mellom tannhelsepersonell og pasient og tannhelsepersonell. Faren for smitte gjelder også mellom pasienter og til annet personell på klinikken som ikke deltar i selve behandlingssituasjonen.
Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende
Helsedirektoratets anmodning av 14.3.20, til den offentlige tannhelsetjenesten om etablering av akuttbehandling til befolkningen under den pågående covid-19-pandemien, opprettholdes.
Det er etablert tilbud i alle fylkene, og denne beredskapen om akutt tannbehandling bør opprettholdes.
Beredskapen bør være et samarbeid mellom den offentlige tannhelsetjenesten, privat tannhelsetjeneste og eventuelt kompetansesentre, universiteter eller spesialisthelsetjenesten, og gjelder hele befolkningen.
Både privat og offentlig tannhelsetjeneste har en forpliktelse til å yte akutt behandling, jamfør helsepersonelloven, og må opprettholde et tilbud for at akutt tannbehandling skal kunne ytes.
For å sikre hele befolkningen et adekvat tilbud, kan det være aktuelt at den offentlige tannhelsetjenesten inngår avtaler med privat tannhelsepersonell.
Det anbefales at tannhelsepersonell holder seg oppdatert på organiseringen av tilbudet i eget fylke, og følger de rutiner og prosedyrer som er utarbeidet. Se fylkesoversikt under Veiledning.
Privat og offentlig tannhelsetjenestes oppgaver
Både privat og offentlig tannhelsetjeneste må holde seg oppdatert på smittespredningen i egen kommune/region, og ved behov kontakte lokale smittevernmyndigheter. Aktiviteten på tannklinikkene må ta høyde for oppdaterte scenarier fra Folkehelseinstituttet, og gjennomføre anbefalte smitteverntiltak.
- Pasienter som er antatt friske kan behandles på alle tannklinikker
- Pasienter mistenkt/sannsynlig/bekreftet smittet av covid-19 eller i karantene, som har behov for akutt tannbehandling, henvises til etablerte beredskapsklinikker
Både privat og offentlig tannhelsetjeneste bør være tilgjengelig for befolkningen og sørge for en tilfredsstillende bemanning av egne tannklinikker.
Oppdatert informasjon om tilbudet i tannhelsetjenesten bør publiseres på nett, ved oppslag eller på annen måte orientere befolkningen.
Tannklinikker bør inngå avtale med nærliggende klinikker (privat eller offentlig) om håndtering av henvendelser på telefon, og eventuell akutt tannbehandling, dersom de må stenge på grunn av sykdom eller liknende.
Tilbudet bør ta hensyn til at gjeldende anbefalinger vedrørende kollektivtransport.
Fylkesvis oversikt over tannhelsetilbud
Covid-19 er erklært som et alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom som kan få alvorlige helsekonsekvenser for mange mennesker. Sykdommen er erklært som en pandemi og en alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse av Verdens helseorganisasjon.
I denne situasjonen er det nødvendig med tiltak for å forebygge og motvirke overføring av covid-19. Tiltakene anses nødvendige både for å beskytte sårbare grupper og for å opprettholde nødvendig kapasitet i helsetjenesten.
Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende
Behandling av pasienter som er mistenkt, sannsynlig eller bekreftet smittet med covid-19 eller i karantene (nærkontakt eller innreisekarantene) bør utsettes.
Medikamentell behandling bør anvendes der det er medisinsk forsvarlig. Dette som et alternativ til operativ tannbehandling eller for å utsette operativ tannbehandling for pasienter i karantene eller med mistenkt, sannsynlig eller bekreftet covid-19. Se Nasjonal faglig retningslinje for antibiotikabruk i primærhelsetjenesten (antibiotikaiallmennpraksis.no).
Behandling som ikke kan utsettes bør henvises til tannhelsetjenestens etablerte beredskapsklinikker under covid-19 pandemien, se liste under Veiledning.
Tannklinikkene som tar imot mistenkte/smittede eller pasienter i karantene, bør forbeholdes denne pasientgruppen – med mindre det gjøres fysiske eller organisatoriske tilpasninger som ivaretar krav om bedre isolering av pasienter med smitte.
Se Folkehelseinstituttets råd til tannhelsetjenesten (fhi.no) om bruk av beskyttelsesutstyr og rutiner ved tannbehandling av pasienter som er mistenkt, sannsynlig eller bekreftet smittet med covid-19.
Det bør tilstrebes at definert tannhelsepersonell tar seg av behandling av pasienter som er mistenkt, sannsynlig eller bekreftet smittet med covid-19, eller i karantene. Tannhelsepersonellet må få opplæring i smittevernrutiner, inkludert rett bruk av beskyttelsesutstyr.
Med akutt tannbehandling forstås i denne anbefalingen tannbehandling som ikke kan utsettes. Dette kan eksempelvis være på grunn av smerter, åpenbart alvorlige tilstander som traumer og akutte infeksjoner som tilsier at pasienten får tilbud om rask konsultasjon og behandling. Slike tilstander krever adekvat medisinsk/odontologisk hjelp uten unødig tap av tid. Akuttbehandlingen må ha som overordnet mål at pasientens generelle tilstand ikke blir ytterligere forverret, slik at pasienten kan risikere å ha behov for sykehusinnleggelse eller at andre medisinske problemer forverres.
Behandlingen bør ta sikte på å minimere behovet for snarlig oppfølging.
Fylkesvis oversikt over tannhelsetilbud
Nærmere om de tannhelsefaglige begrunnelsene:
- I en tannbehandlingssituasjon vil avstanden mellom tannhelsepersonell og pasient være mindre enn 1 meter, og som oftest ha en varighet på over 15 minutter.
- Mange behandlingsprosedyrer i tannhelsetjenesten er aerosolgenererende – det vil si at faren for smittespredning er stor mellom pasient og tannhelsepersonell. Faren for smitte gjelder også mellom pasienter og til annet personell på klinikken som ikke deltar i selve behandlingssituasjonen.
- Mange former for tannbehandling kan midlertidig utsettes uten at det medfører en helserisiko for pasientene.
Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende
Tannhelsetjenesten bør vurdere digitale løsninger for:
- pasientkontakt
- generell møtevirksomhet
- oppfølgning av sårbare pasientgrupper
- opplæring av pleiepersonell
- kontakt med helsestasjonstjenesten med flere
Digitale løsninger bør vurderes som et hjelpemiddel i den offentlige tannhelsetjenesten for å ivareta lovpålagte oppgaver om forebyggende tiltak under covid-19-pandemien.
Videoløsninger kan benyttes for konsultasjoner av de fleste helsepersonellgrupper. Det finnes EPJ-løsninger med integrert video og frittstående videoløsninger. Tannhelsetjenesten må foreløpig velge frittstående løsninger.
Ansvaret for at løsningen tilfredsstiller kravene til personvern og informasjonssikkerhet ligger hos praksiseier for private tannklinikker og leder av virksomheten for offentlige tannklinikker. Leverandører tilknyttet helsenettet har forpliktet seg til å følge Norm for informasjonssikkerhet og personvern i helse- og omsorgssektoren (ehelse.no).
Direktoratet for e-helse har oversikt over løsninger som allerede er i bruk i helsesektoren og som tilbyr video, enten via EPJ-systemet eller frittstående. Les mer om hvordan du kommer i gang med videokonsultasjon (ehelse.no).
Norm for informasjonssikkerhet sitt faktaark 54 (ehelse.no) handler om videokonsultasjon og har en del tips før man går i gang.
Les mer om ulike videoløsninger for konsultasjoner, møter og undervisning (nhn.no).
Kontakt med helsepersonell ved bruk av e-konsultasjon, videokonsultasjon eller telefon kan bidra til å redusere smittespredning. Det vil også bidra til forsvarlige helsetjenester ved at det ligger gode vurderinger til grunn for når og hvor fysisk undersøkelse/behandling skal finne sted.
Digitale løsninger kan sikre ivaretakelse av forebyggende arbeid og nødvendig opplæring under covid-19-pandemien.
Sist faglig oppdatert: 23. februar 2021